DELA

”Synd att vi missar Sabaton”

Fyra ungrare med hemvist Slovakien har på sin rundresa i Norden nu sökt sig mot Åland. När Nyan möter dem på Rosella är det på den fjärde dagen av deras planerade tiodagarsresa.

– Vi är från Dunajska streda i södra Slovakien, där det bor cirka en halv miljon ungrare som minoriet. Vi är lite i samma situation som svenskarna i Finland, har vi förstått.

På vägen till Skandinavien har de passerat Tjeckien och Tyskland. I Stockholm stannade de i två dagar, och passar på att fråga Nyans reporter om ett bryderi:

– Vem är Sean Banan? Vi såg honom där och han hade jättestor publik. Vi var chockade och tänkte: ”Den här killen är stor. Varför?”

Ska ni på Rockoff i Mariehamn?

– Är det en festival där? Vilka spelar?

Känner ni till Sabaton?

– Ja, vad synd att vi missar dem. Vi har redan köpt biljetter vidare mot Åbo i morgon. Annars hade vi stannat för att se dom.

Varför åker ni till Åland?

– Vi sökte en billig färja som kunde ta oss till Finland. Då blev det den här.

Vad tror ni väntar er i hamn?

– Ingen aning.Vi besöker gärna större städer. Är Mariehamn en stor stad?

Vart åker ni efter Åland?

– När vi kommer fram till Åbo åker vi till Helsingfors. Sedan blir det Estland, Lettland, Litauern, Polen och tillbaka till Slovakien.

Har ni några semestertips där?

– Man borde vandra i bergen Vysoke Tatry i den norra delen. Det är grottor överallt och än i dag finns inte alla på kartan. Sedan finns det några medeltida slott söderut, som Krasna Horka och Bojnice.