DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>KLARA REGLER Flaggan kan inte användas hur som helst. Det finns regelverk att följa både på Åland och på fastlandet.

Så flaggar du rätt i dag

I dag flaggar många för att fira den nationella veterandagen. Men när ska flaggan hissas och när ska den halas? Det finns det flera regelverk kring.

I Finland ska flaggan hissas klockan 8 på morgonen och halas vid solnedgången, men senast klockan 21 på sommaren.

Det finns inskrivet landets flaggförordning, och de tiderna rekommenderas också i landskapets regelverk för användning av Ålands och Finlands flaggor.

Finland har åtta officiella flaggdagar varje år när ämbetsverk och inrättningar är skyldiga att flagga. De sträcker sig från Kalevaladagen, den finländska kulturens dag den 28 februari, till självständighetsdagen den 6 december.

Utöver det har Finland tretton andra flaggdagar där det enligt inrikesministeriet är ”god flaggkultur” att flagga. Den nationella veterandagen, som firas i dag, är en sådan.

Farsdagen den andra söndagen i november är inte en officiell flaggdag men morsdagen den andra söndagen i maj är det.

Midsommaren har sina egna flaggningstider både på Åland och på fastlandet. Då hissas flaggan klockan 18 på midsommarafton och halas klockan 21 på midsommardagen.

 

När flera flaggor hissas samtidigt utanför en byggnad ska Ålands flagga hissas ”i det förnämligaste läget”. Det innebär ofta längst till vänster från den plats man normalt ser på byggnaden, säger Mikael Juresta, jurist på landskapsregeringen.

Läs mer i dagens Nya Åland!