DELA

Två stadiga sjöfarare blir 100 år

Fakta/ Adolf Törnroos

Namn: Karl Adolf Törnroos.
Född: Den 1 juni 1960 klockan 05.55 i östra kökskammaren på Jakas västergård på Sottunga.
Bor: I Saltvik Rangsby.
Yrke: Sjöman, linjelots på m/s Isabella.
Intressen: Varierar från dag till dag, bygger hus, anlägger trädgård med en stenmur, fotograferar.
Familj: Fru Maj-Len, barnen André, 20 år och Åsa, 14.
Födelsedagen: Firas i stillhet med frugan, ska på jobb dagen efter.

Fakta/ Stig Törnroos
Namn: Stig Erik Törnroos.
Född: Den 1 juni 1960 klockan 06.15 i östra kökskammaren på Jakas västergård på Sottunga.
Bor: I barndomshemmet på Sottunga.
Yrke: Sjöman, styrman på m/s Skiftet.
Intressen: Fiske, älgjakt, båtliv.
Familj: Fru Siv, barnen Linda, 27 år, Tommy, 25, Sandra, 19 och Frida, 17 år. Och nyfödda barnbarnet Theo.
Födelsedagen: Firas med 100-årskalas med inbjudna vänner tillsammans med Siv, som också fyller år, på ungdomslokalen Sunnanberg på Sottunga den 12 juni.

Adolf är 20 minuter äldre och får därför sitta i gungstolen på Nya Ålands redaktion. Vid första anblicken är de inte alls lika varandra. Men ser man noga så framträder liknande drag.
Till sättet är de olika, förklarar de.
– Stig har mer efter mamma och morbröderna i utseendet, säger Adolf. Han är jordnära och har mycket bättre tålamod. När vi var yngre kunde han skruva på en moped hur länge som helst.
– Stig är den musikaliska av oss, fortsätter Adolf. Han tar gärna fram gitarren privat och på fester står han gärna på scen och sjunger.

Konstnärlig
– Adolf är mer konstnärlig, precis som far, berättar Stig. Adolf har målat några riktigt fina tavlor. Han är också något av en filosof.
De är inga pladdriga typer precis, tänker sig för inför varje svar och tar intervjuandet lugnt, så stadiga sjöfarare de är.
– Vi gillar båda bäst att arbeta med händerna, säger Stig.

Lekte tillsammans
Det år de föddes, 1960, kom inte mindre än sex barn till världen på Sottunga, varav fyra var pojkar. Adolf och Stig hade alltså förhållandevis gott om kamrater.
Tvillingarna växte upp i ett jordbrukarhem med två äldre syskon, storasystern Birgitta är den enda av dem som är kvar i livet i dag. Pappa Bengt har gått bort, medan mamma Göta bor på De gamlas hem.
– Brorsan och jag lekte i skog och mark, fiskade och hade roligt, berättar Stig.
De första sex skolåren klarades av på Sottunga, sedan flyttade mamma och barnen till Mariehamn under veckorna. Grundskolan höll på att genomföras, men killarna fick dispens att få börja Sjömansskolan ett år för tidigt i stället för att gå 9:an. De gick ut Sjömansskolan 1976.

Olika fartyg
För Adolfs del följde anställningar på en lång rad olika fartyg. Först på Valvoja och sedan Gustaf Eriksons kylbåtar, på trålbåtar, landskapsfärjorna och Nordlund Shippings fartyg. Han arbetade nio månader som lastbilschaufför och återkom sedan en tid till Gustaf Eriksons kylbåtar. Därtill har han arbetat på Godby shippings fartyg.
Han vidareutbildades sig och blev styrman 1986 och sjökapten 1999. Sedan dess har det blivit Viking Lines fartyg, numera arbetar han alltså på Isabella.
Han träffade sitt hjärtas dam midsommaraftonen 2000 på dans, på en krog i Mariehamn.

Var betodlare
Efter sjömansskolan gick Stig direkt ut i arbete på Kökarsfärjan. Han övertog småningom barndomshemmet och prövade under en tioårsperiod på livet som bonde. Han odlade sockerbetor och spannmål.
– Jag tröttade ut mig, arealerna var för små för att ge tillräcklig lönsamhet. På Skärgårdsfärjorna fick jag fast jobb och en välkommen fast inkomst.
Siv från Kumlinge Enklinge träffade han i Mariehamn.
– Efter en fest bjöd hon upp oss båda på kaffe. Men Adolf kom aldrig med. Kommer du ihåg det, frågar han sin storebror.
– Nä, lyder svaret.
Och på den vägen är det.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax