DELA

Trivseltekniker med hjärta på rätt ställe

Rosmari fyller 50
Namn: Rosmari Adele Karlberg,
född Söderström.
Född: Den 18 april 1962 i Pojo.
Bor: I Lemland Lemström.
Yrke: Städare vid Högskolan på Åland, Neptunigatan 17.
Familj: Maken Göte, barnen Ramona, Ulf och Linda. Två barnbarn Rasmus, snart 8 år, och William, 1 år och 8 månader.
Födelsedagen: Öppet hus i hemmet vid Lemström på födelsedagen i dag mellan klockan 16.00 och 20.00. Kaffepannan är varm, hälsar jubilaren.
En del människor är bara så trivsamma, så naturliga, så okrångliga. Rosmari Karlberg är en sådan till synes helt hjärtegod person.
Det är hennes förtjänst att 2.000 kvadratmeter av Högskolan på Åland, före detta Tekniska läroverket, hålls rent och prydligt. Hon borstar, dammsuger, moppar, putsar, torkar, gnider och snart sagt håller lorten på avstånd.
Titeln städare gillar hon sådär. Lokalvårdare, som det också kan heta, gillar hon inte alls. Den nyaste benämningen av alla – trivseltekniker – den gillar hon stenhårt. Den matchar henne perfekt. Hon sprider trivsel.

Möttes på barndop
Men innan vi går närmare in på hennes yrkesliv bland gruskorn och flygande dammråttor finns det en historia att berätta, den om hur hon kom till Åland och mötte sitt livs kärlek. Det var på ett barndop i Lemlands kyrka.
– Jag var bara 15 år. Min moster var gift med Götes kusin, de fick barn. Göte var gudfar, jag skulle bli barnvakt åt barnet.
Det var Göte Karlberg hon spanade in. Han var 17 år äldre. Hennes mamma tyckte genast att Göte var lite för gammal för henne.
– Nej, det var någonting med honom som genast bara liksom…
Hon hittar inte orden. Hon knäpper med fingrarna. Det påminner om svenske kungens ”det sa bara klick”.
– Jag sa ”honom ska jag ha”, och så blev det.
Men Rosmari var blyg och tystlåten och det skulle dröja ett bra tag innan de tu träffades regelbundet.
Hon flyttade till mostern Sara Jansson i Knutsboda, Göte kom farande, med allt tätare mellanrum, på cykel för att hälsa på.

Ville bli jurist
Tanken med Rosmaris arbete som barnflicka var att hon skulle ha ett sabbatsår från skolan.
– Jag drömde om att bli jurist, men se här är jag. Inte är jag missnöjd, det här funkar bra.
Hon skrattar åt ungdomsdrömmen. Barnen har nog påmint henne att hon kan vuxenstudera och utbilda sig i mogna år.
– Nej, nu går det inte längre, Jag hinner ju gå i pension innan jag blir färdig.
År 1982 ringde kyrkklockorna i Lemlands kyrka för Rosmari och hennes Göte. Det var samma kyrka som de träffats i en gång. I år firar de alltså 30 år som gifta, pärlbröllop.
– Vi har inte planerat någon särskilt ännu.

Städkemi
Rosmari kommer ursprungligen från en svenskspråkig familj i Pojo, där hon växte upp som äldst av tre syskon. När högstadiet i Karis var avklarat var det redan dags för barnvaktsjobbet på Åland. Och här blev hon.
Som gift växlade hon mellan familjelivet och arbeten i städbranschen. Hon har arbetat på Gullåsen, café IVA, på hotell Pommern – där var hon i många år men permitterades efter Estoniakatastrofen när antalet gäster sjunkit kraftigt.
Hon var arbetslös, men bara en enda eftermiddag. Hon började städa på Självstyrelsegården och senare på sjukhuset. Vid sidan om har hon hållit rent på Sjömansskolan också.
– Det är rätt mycket kemi man ska kunna i branschen numera. Man kan tro att man kan blanda en tvål men en annan tvål. Men se, det går inte alls.

Börjar sex
Det händer mycket i städbranschen intygar hon. Hon förnyar kunnandet i kurser och fortbildning. Det är både roligt och intressant och det gäller att hänga med.
– Man kan inte hänga hjärnan på hatthyllan när man går på jobb.
Varannan vintervecka är hon på plats redan klockan sex på morgnarna. Alla klassrum ska vara klara till åtta. Så får hon gå hem halv tre också.
Det bästa med jobbet är att man ett tydligt resultat. I hennes uppgifter ingår också att koka kaffe och sköta krukväxter. Kort sagt: Hon sköter trivseln.
Har du lika välstädat hemma?
Hon skrattar vid frågan.
– Nej, nej. Men allt beror ju på omständigheterna. Här på jobb putsar vi till exempel fönster en gång i året bara, i augusti. Hemma, där vi bor nära vägen blir det fyra gånger per år.
Kan du tänka dig att själv köpa städtjänst?
– Jo, när barnen var små och det var fullt upp därhemma – så ja, varför inte?

Facket
Rosmari är kontaktperson för Ålandsavdelningen av JHL 218, fackförbundet för den offentliga sektorns anställda.
Hemma sköter hon om markservicen till 100 procent. Men ändå, det blir lite fri tid över.
– Den ägnar jag åt trädgårdsarbetet och barnbarn och annat skoj.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax