DELA

Tommy har koll på bollen

Tommy Johansson fyller 50 år
Namn: Tommy Gunnar Johansson.
Född: 11 augusti 1961.
Bor: I Sund Sundby.
Yrke: Inköpschef på Chips ab.
Intressen: Familjen, engagemanget i idrottsföreningen, utförsåkning och påtande i grönsakslandet. Nyligen sprang han marathon med kompisen Johannes Snellman, en stor utmaning och ett sätt att hålla formen.
Familj: Hustrun Isabell, sönerna Jens, 23, med sambon Jeanette Karlsson, Joakim, 20, och Freddie, 17. Hunden Razze och katten Tossen.
Födelsedagen: Firas med resa till Cypern med goda vänner.
Året är 2004. Topplaget Milan möter Livorno framför 70.000 människor på San siros läktare i Italien. Stämningen är hög men sansad.
Åländska Tommy Johansson ser Milan ta ledningen efter fem minuter.
Ljudnivån ökar ytterligare. Matchen fortsätter.
En Livorno-spelare blir fri, rundar Milans målvakt och fälls. Utvisning till Milan – straff till Livorno. Allt sker framför de allra ”hårdaste” Milan-anhängarna.
– Det var ett otroligt liv! Hemmasupportrarna blev tokiga. Dessutom gjorde Livorno mål på straffen, förstås, säger Tommy som minns spänningen från sitt livs bästa livematch.
Matchen slutade 2-2.
– Det slår nog Chelsea-matcherna, det tar emot något, fortsätter ett av Chelseas trognaste fans.


Europas bästa lag
Fotboll har funnits i Sundsbon Tommy Johanssons liv sedan han var några år gammal. Han är ingen vild supporter à la engelska fotbollshuliganer, men Chelsea har varit favoritlaget sen 1971.
Han medger att han tog ett av lagen ”det gick bra för”.
– Så var det ju. Men sen dess har jag följt med Chelsea, även när det gått mindre bra för dem. De har varit lite svajiga, i dag är de ett av Europas bästa lag.
Det är fredagseftermiddag och solen gassar på trebarnspappans terass i Sundby. Kaffe, kakor och äppeljuice står framdukat i en prydlig omgivning.


Millimeterrättvisa
Tommy säger att han tänker lugna ner sig lite. Det handlar inte om sportintresset, men något ditåt.
Hans engagemang i Sunds idrottsförening började i 22-årsåldern. Som ledare, spelare, tränare och nu senast ordförande har han hunnit uträtta mycket.
– Jag har fått många goda vänner och lärt mig mycket. Till exempel att man inte kan behandla alla med millimeterrättvisa och att man måste ta hänsyn till varandra, speciellt inom fotbollen.
– Ett lag med olika typer av individer – att få ihop och behandla alla rättvist är inte det lättaste.


Inga Ibrahimovic
Rättvisetänket kommer från hans far. Tommy har i sin tur fört över ideologin till sina tre söner.
Det har inte alltid blivit hellyckat, kan han erkänna.
– Det var svårt när Jens min äldsta son var med i fotbollslaget. Då var jag lite för sträng istället för att inte riskera att någon skulle uppfatta att jag favoriserade honom.
Han har däremot aldrig drivit på sina barn att satsa på sporten. I dag spelar ingen av sönerna fotboll och Tommy känner knappast något förtret över det.
– De har sunda intressen, det är det som är det viktiga. De behöver inte bli några Ibrahimovic.


Slutar
Tommys intressen upptas inte bara av sporten. Han gillar att påta i trädgården, värdesätter tiden med familjen och åker varje vinter till slalombackarna i fjällen. Hustrun Isabell finns vid hans sida sedan imponerande 30 år tillbaka.
Tommy talar varmt om respekt för alla människor som de är, oberoende av ställning i samhället, hudfärg eller annat. Oärliga människor och personer som ”smörar” sig fram måste han erkänna att han har lite svårt för.
Vi kör korta omvägar för att åter springa in på fotbollsplanen.
Bästa minnet är från Åland -92. Tommy var spelande tränare och tog Sunds IF från division IV till division III. Minnena är oersättliga, men tiden har sin gilla gång.
– Jag har tagit beslutet att sluta, säger han som att det vore spontant.
– Föreningen vet redan om det. Jag har gett det 28 år och känner att det är dags att tänka lite mer på mig själv och förstås på mina nära och kära.

Cecilia Lindvall