DELA

Stina på Posten i baktagen

Namn: Eva Christina ”Stina” Gröndahl, född Lindén.
Född: Den 2 juli 1960 i Kumlinge Seglinge.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Säljare på Posten Åland sedan 31 år.
Familj: Maken Göran Gröndahl, döttrarna Annette och Linda, barnbarnet Nathalie.
Födelsedagen: Firas med hela familjen i en gondol i Venedig och senare i höst med fest för inbjudna.

– Om det inte skulle vara någon julstress? Då skulle man ju inte veta sedan att det blev jul.
Så säger Christina ”Stina” Gröndahl, postanställd sedan 1979. Så invand är hon i postens arbete att den ger hennes hela tillvaro rytm, så också inför jularna. Det hör till att julruschen slår till vid luciatiden, eller lite före.
Många ålänningar känner säkert igen henne. Hon står bakom kassan på posten i Mariehamn varannan vecka. Veckorna däremellan sorterar hon paket till den åländska landsbygden. Hon trivs med sitt arbete, med kundkontakten, arbetskamraterna och att arbetet är omväxlande.
– När jag var liten tänkte jag bli farmaceut, men så blev jag stående på posten i stället och bra blev det, säger hon och ryggar inte tillbaka vid tanken att jobba på samma ställe många år till.


Dubbel moms
Allt med värde över 45 euro som kommer från Sverige ELLER från fasta Finland ska det betalas moms på. Sedan kan man genom en överenskommelse få tillbaka den ursprungliga momsen på varan. Men när det gäller mindre och udda företag blir det svårt att förklara och risken finns alltid att kunden hamnar på dubbel moms. Krångligt?
Det är sådant Stina får förklara tre fyra gånger om dagen för olika kunder.
Trots detta går många paket till privatpersoner på Åland.
– Folk beställer hem utemöbler och gräsklippare och cyklar och allt möjligt. Ofta blir det billigare, säger de.
Stina lever som hon lär. Själv beställer hon en del på postorder.
– Kläder och annat skickar jag efter. Jag går nästan aldrig på stan.
Postens huvudkontor finns numera i Jomala Sviby – för många kunder kanske det inte riktigt gått hem. Bara en handfull anställda finns numera på postkontoret i Mariehamn. På hela Posten Åland arbetar 280 personer.


Seglinge
Stina tillbringade barndomsåren i en lantlig skärgårdsidyll – Kumlinge Seglinge. Hon var sladdbarn i en bondfamilj, i hemmet fanns kor och det odlades gurka och purjo.
– Vi barn fick tidigt hjälpa till med sysslorna, vi bärgade höet och det var vår lott att gå efter korna. Men det var verkligen en annan tid, konstaterar hon, vi hade faktiskt inte ens innetoalett.
Hon minns lek i en lekstuga, att gänget av barn på Seglinge ofta simmade på somrarna och när tv:n kom med Hylands hörna.
De tre första åren gick hon i Seglinge skola, i fjärde årskursen kom hon till Kumlinge och redan som 13-åring fick hon börja på högstadiet i Godby.
– Vi bodde inackorderade, men det blev ingen ordning på mig där – själv skulle jag aldrig skicka iväg ett barn i den åldern till att ta så mycket ansvar. Det är för tidigt för att flytta hemifrån.


Gillar att baka
Några somrar arbetade hon i Seglingebutiken och under tre somrar räknade hon pengar i en källare åt Ålandsbankens penningräkning. Efter nian i Godby gick hon Handelsläroverket och hösten efter det, 1979, började hon på posten.
På fritiden idkar hon stugliv i Eckerö Mellanön, hon gillar att baka och laga mat, hon går på vattengympa och linedance och gillar att åka på auktioner och antikmässor.
– Egentligen hinner jag ingenting, känns det som. Och att bli 50? Nej, det fattar jag inte bara att jag ska bli.


Text och foto:
Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax