DELA

Stefan avslöjar alla sina ljuspunkter

Stefan fyller 60
Namn: Stefan Anton Kalmer.
Född:
Den 4 oktober 1952 i Mariehamn.
Bor: På Lemland Granholm.
Yrke: Vd vid Kalmers Ab.
Familj: Hustru Birgitta och sönerna Kim och Tommy, i Stockholm respektive Helsingfors.
Födelsedagen: Bortrest. Reser med hela familjen till Berlin. Den som vill uppmärksamma Stefans födelsedag kan göra en inbetalning till Östersjöfonden, som ligger honom varmt om hjärtat.
Vem tänker på en lampa när man hör namnet Stefan Kalmer?
– Vem tänker inte på Elgiganten när man ska köpa sig en ny tv?
Undrar han själv.
Köpmannasonen Stefan blev själv köpman och nu är han framme vid 60-strecket.
Pappa Anton grundade företaget 1944 som systern Ingrid Svenblad och Stefan ledde i många år. Storasystern är pensionär i dag, hennes dotter Maria Svenblad fungerar som ekonomichef.

Upplysning
Om ljus och upplysning i form av armaturer, radioprogram och tv:s nyhetssändningar som spridet blått ljus i vardagsrummen om kvällarna, handlar Nyans frågor till lillebror som blir 60 i morgon, torsdag:
Var ser du solens ljus numera?
– På samma ställe som där jag var barn. Vi har ärvt tomten på Granholm, där familjen hade en stuga när jag var barn, och där har vi byggt ett hus som vi bebor i dag. Så utsikten är densamma som när jag var liten pojke och sprang omkring på klipporna. Husbygget ägde rum 2008 – samma år som företagen omorganiserades.

Moderskepp
Här måste Stefan ges en chans att berättar om Kalmers av i dag. Det är inte riktigt som många tror att ”Elgiganten köpte Kalmers”:
– Moderskeppet Kalmers är kvar, men mindre i dag, förklarar han.
Avdelningen för elinstallationer såldes till Harrys el och Elgiganten kom in som ett dotterbolag som till 100 procent ägs av Kalmers. I dag arbetar runt 25 personer i huset med försäljning och service omsättningen ligger på fem miljoner euro.
När tänder du ljuset?
– Jag tänder levande ljus i massor, gärna värmeljus, när vi kommer ut till vår koja på ”Trebollan” öster om Kobba klintar.
Vad är bäst med det ljusa halvåret?
– Mycket ljus, mycket förväntningar. Det är med skräckblandad förtjusning vi går somrarna till mötes. Det är så mycket man vill ska hända då och allt ska stämma.

Höstmänniskor
Vad tycker du om när mörkret kommer?
– Jag gillar alla årstider och tycker inte om gnället om att vi går mot ”mörkare tider”. Jag anpassar mig, har inget emot mörkret och brukar inte behöva fara söderut varje vinter
– Dessutom vi är höstmänniskor i båten. En tradition vi har att resa till Björkör och Sältingskär på hösten. Vi var där senaste veckoslut. Och är det bara öppen vatten far vi gärna ut till Kobba klintar på nyårsdagen.
Vad ser du på tv?
– Mest Aktuellt och vädret. Jag undviker att fastna i serier för jag vill inte bli slav under tv-tittandet. Det kan bli någon film på fredan eller lördan. Wallander gillar jag, och Beck och Solsidan förstås!
Har du en jättestor tv?
– Nja, en 60-tummare, så den är väl rätt stor.

Inte teknikfreak
Har du alltid senaste modellen av mobil?
– En smartphone har jag – det har väl alla.
Och det var lätt att komma igång?
– Nja, jag är inte ett 100-procentig teknikfreak, så jag måste fråga andra om hjälp rätt ofta. Men här är huset fullt av teknik så jag brukar få den hjälp med tekniken jag behöver.
Vilka köksattiraljer (ljuspunkter i köket) måste man ha?
– Ojoj, där kom du åt en öm punkt. Jag är dålig i köket men lever med en matintresserad och kunnig fru. Köket är alltid viktigt, det är hemmets hjärta så, bakmaskin, nej, det har vi inte. Bubbelmaskin? Jo, inbyggd i kylskåpet som också har ismaskin. Induktionshällen på spisen är en finfin uppfinning. Vi bygger ut här på firman just nu och satsar ännu mer på försäljning av kök, 270 nya kvadratmeter i butiken blir klara i mitten av november.

Vill lyssna
När mörknar du?
– När någon i personalen slutar, jag vet inte. det blir alltid en saknad när en försvinner. Jag har ju vuxit in i företaget så allt mer folket här känns riktigt nära. Jag försöker vara en chef som lyssnar så mycket som möjligt och säger så lite som möjligt. Vi har fin stämning och gör något kul tillsammans ett par gånger om året. Senast var vi på kick-of och körde folkrace i Vessingsboda.
När lyser du upp?
– Vid en god middag med familjen när pojkarna är hemma. Och så lyser jag upp i kören, i Mariehamnskvartetten där jag sjunger tenor. Jag sjunger också i kvintetten Humbles.
Stefan Kalmar lyser verkligen upp när han pratar om sina söner:
– Vi rings vid nästan varje dag. Jag är glad över att vi har en sån fin kompisrelation numera.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax