DELA

Solen spelar huvudrollen i Henrikas hus

Henrika fyller 40
Namn: Anna Henrika Lax.
Född: Den 15 november 1971 i Helsingfors.
Bor: Firar 40-årsdagen med att på allvar flytta in till Mellangårds Lemland Västeränga efter 18 år av husrenovering och pendling till och från Helsingfors.
Yrke: Konstnär, skribent och lärare.
Familj: Make Hasse Moring, två hästar, tre katter.
Födelsedagen: Firade egentligen redan i fjol.
– Jag hade fest då och ville ha kris också, men till min besvikelse fick jag ingen kris. Att fylla 40 känns bara bra.
Hon sitter uppkrupen i mörk tröja och under hela intervjun, en novembereftermiddag, vandrar höstsolen sakta genom köket, från soffkant till soffkant från rödvit kisse till gråvit kisse, till Henrikas kinder. Henrikas hus är ett hus där solen är välkommen. Och vacker.
Henrika Lax är nöjd med att bli 40, att bli äldre och mogna. Hon ser till och med fram emot att få de av så många förhatliga linjerna och strecken i ansiktet
– Den bästa modellen har rynkor, konstaterar hon. Det är fint. Jag gillar inte babydollmodeller.
Någon 40-årskris har det ännu inte blivit. Hon firade redan i fjol, ett år i förväg eftersom hon räknar starten på sin existens redan från tiden i moderlivet.
– Men ok, jag har ännu tid att krisa. Just nu är det bara flytten som gäller.

Ljuset är hjärtat
Renoveringen av Mellangårds i Lemland Västeränga har varit ett jätteprojekt för Henrika och Hasse. I 18 år har de arbetat med huset.
Just ljuset är viktigt. Det är därför det inte finns en enda tavla på väggarna i detta konstnärshem.
– Ljuset är kärnan och hjärtat i huset, säger värdinnan i soffan. Jag behöver meditativa ytor där blicken får vila. Som konstnär skulle jag störas av att ha tavlor på väggarna.
Hon visar hur eftermiddagssolen ger olika nyanser i kök, farstu och arbetsrum.
– Ändå är det exakt samma färg på väggarna.
Det vet hon säkert för hon valde färgen genomgående i alla rum efter att ha testat sig fram med 200 färgprov.

Flyttar in
Mellangårds inköptes av Henrika och Hasse 1993 efter en viss tveksamhet hos dåvarande landskapsstyrelsen. Den sa faktiskt nej vid första försöket.
– Den trodde vi skulle ha huset som fritidsboende, men det var det aldrig tal om.
Huset är ursprungligen från 1850-talet. Ytan ligger runt 260 kvadratmeter. Här finns rum för både en ateljé och gästande vänner.
– Det är jätteskönt att flyttandet är slut. Nu till 40-årsdagen ska jag slå mig till ro här.

Kreativa processer
Henrika är dotter till rikskände politikern Henrik Lax. Hon växte upp med honom, mamma och två yngre syskon i Helsingfors och Tammerfors. Hon blev student i huvudstaden och pluggade vidare på universitet med tonvikt på litteratur och kvinnoforskning. Hon kom in på konstindustriella högskolan och skaffade sig en magister i bildkonst. Senare tog hon en approbatur i pedagogik.
Det akademiska sitter i. Hon talar gärna abstrakt och analytiskt i stora svep. Det är kanske inte alltid så lätt att hänga med i hennes resonemang för en oinvigd.
– Jag har en egen undervisningsmetod som lämpar sig för allt som aktiverar olika delar av hjärnan som sport, forskning och konst. Det handlar om olika slags kreativa processer, säger hon.
Resultatet av dessa tankar blev en bok för ett par år sedan tillsammans med Hilkka-Liisa Vuori ”A och O, handbok i skapandet av ljud och bild”. Medförfattaren håller bland annat kurser i gregoriansk sång.

Stipendier
Men det är som konstnär med utställningar i Kakelhallen som ålänningar känner henne i första hand. Numera växlar hon mellan att måla, skriva och undervisa. Det är viktigt att inte måla hela tiden, menar hon.
Vilken är din största framgång?
– Det är att jag har så många goda vänner och en härlig familj.
Nu tänkte jag yrkesmässigt?
– Jaså du menar yttre framgångar. Ja, då är det no det att jag lyckats jobba med det jag vill och kunnat leva på stipendier i så stor utsträckning.

Trevnad
Nu ser Henrika Lax fram emot många år på Mellangårds i lugn och trevnad.
– Kreativitet förutsätter ro. Här vill jag måla och skriva och umgås med hästarna.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax

tfn 528 451