DELA

Ser årstidens växlingar genom kameran

Fakta/ Jan-Erik Pitzén, 50 år
Namn: Jan-Erik ”Janke” Pitzén.
Född: den 3 oktober 1959 i Mariehamn.
Bor: i Lumparland Lumparby.
Yrke: målare.
Intressen: rusta på huset, familjen och Volkswagen av olika slag.
Familj: sambo Ann, barnen Janina 30 år, Ted 25 år, Tomas 15 år och Erica 10 år, barnbarnet Alva 1 år och bonusbarnen Andrea, Anna och Axel.
Födelsedagen: är bortrest.
Först måste jag bara få veta varifrån Jan-Erik Pitzéns efternamn härstammar.
– Det är min mors flicknamn. Hon flyttade hit från Kemi på 1950-talet, säger Jan-Erik Pitzén, blivande 50-åring. Jag vet inte riktigt var ursprunget är men så mycket vet jag att fyra generationer tillbaka hette Pitzén.

Fjärde generationen
Men Jan-Erik Pitzén har inte bara namnet gemensamt med de tidigare generationerna. Han är också målare i fjärde generationen. Trots att han först började som bilmekaniker och verkstadsmekaniker och provade på lite olika yrken blev det måleribranschen som han nu längst hållits i. Det var hans mor som tyckte att han kunde blir målare eftersom det funnits så länge i släkten.
Kunskapen kommer väl till pass när Jan-Erik ska rusta på huset han bor i. Det är också hans största fritidssysselsättning för tillfället. Det och att hålla igång med barnen.

Drog ner på tempot
När Jan-Erik intervjuades inför 40-årsdagen hade han fullt upp med brandkåren och ungdomsidrotten i Lumparland. Han satt också med i nämnder och föreningar i kommunen. Men för några år sedan kände han att väggen började komma emot och lade av med allt extra.
– Jag behövde ägna mig år mig själv. Men det blev inte att rulla tummarna.
Nej, huset behövde och behöver rustas upp. Vatten, el och avlopp ska förnyas. För 18 år sedan flyttade Jan-Erik ut på landet.
– Jag kände på något sätt att jag ville det. Tidigare hade jag aldrig ens tänkt på att flytta till Lumparland, det var så långt borta. Men då klickade det till med en gång.

Ser årtidsväxlingar på bild
Jan-Erik njuter av att gå i naturen. Han jagar inte och fisket har han dragit ner på. Men han jagar naturen med sin kamera.
– Intresset för fotografering har alltid funnits där. Men i dag är det roligare när man kan ta bilder och lägga dem i datorn och kolla på dem där utan att vara tvungen att framkalla.
Jan-Erik fotograferar allt som faller honom in.
– Det blir mycket naturbilder när jag har med kameran på mina promenader.
Intresset växte till en hobby för cirka 1,5 år sedan. Jan-Erik har inte satsat på specialkameror.
– Nej, jag har tagit vad som funnits till hands.
Ännu har inte Jan-Erik hållit utställningar utan samlat bilderna i datorn. Några framkallar han.
– Jag tycker om att försöka fundera ut nya vinklar och fånga olika årstider. Då kan man gå tillbaka och titta.
Barnen och barnbarnet Alva är också vanliga motiv på Jan-Eriks bilder.

Bilintresse
Men det är inte bara fotografering som Jan-Erik sysslar med i skogen. Som sällskap har han ibland familjen, men alltid sin Cavallier King Charles spaniel Ludde, som är fem år.
– Det är han som får mig att vistas mycket ute i skogen. Det är viktigt att koppla och det finns mycket intressant att se, rådjur, harar och älgar.
Hemma i Lumparland finns också bilar av märket Volkswagen.
Varför just Folka?
– Det kan jag inte riktigt svara på, men det finns många olika modeller. Och de tar inte mycket utrymme, man kan stuva undan dem för upprustning. Jag har en bubbla och så har jag en nyare Golf sportbil. En -96 VR6 med 174 hästar under huven. Men det blir inte så mycket att köra.
Bubblan har Jan-Erik rustat upp helt och hållet och den har, liksom sportbilen, varit utställd.
Med fyra barn, ett barnbarn och en hund blir det aldrig långtråkigt. Det var en av orsakerna att Jan.Erik kände att det var dags att dra ner på tempot. Men han har hjälpt sin dotter Janina och hennes sambo Robert med husbygge och så finns det alltid någon bekant eller granne som vill ha tapetserat.
Då kan det vara skönt för Jan-Erik att varva ner med en promenad i skogen.

TEXT OCH FOTO:
NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax