DELA

Satu går gärna på en blåsning

Satu Silvennoinen, 40 år
Namn:
Satu Kristina Silvennoinen.
Född: Den 20 februari 1970 i Arboga i Sverige.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Egen företagare för Alkolås i Finland.
Familj: Sambo Harry Antfolk, sonen Simon, 18 år, samt bonuskillarna Kristoffer, 9 år, och Jonathan, 7 år. De bor med familjen vecka/vecka.
Födelsedagen: Har redan firats tillsammans med Harry som också fyllde 40 förra året. Vänner och släkt hade lagt samman till en Londonresa, som paret företog i november. Nu blir det middag för inbjudna.

– Jag är nog lyckligast i världen , lyckosuckar hon, i sitt rymliga kök i den moderna villan på Pensionatsvägen i Mariehamn. Jag är tacksam över att jag har en underbar man, en ljuvlig son och därtill två småtroll som sätter fart på oss varannan vecka. Det är idealiskt att få leva både småbarnsliv och vuxenliv. Det är nog som de säger att livet börjar vid 40, faktiskt.
Det är när vi summerat livet som Satu Silvennoinen drar denna slutsats. Allt har löst sig riktigt bra. Så ser det ut just nu.
Ut i världen
Hon är ett litet energiknippe, pratar snabbt och livfullt. Det hon brinner för är två saker; familjen och alkolås.
Vi tar det från början.
Satu är uppvuxen i en småstad, Arboga i Sverige. Vi tio års ålder flyttade familjen till Örebro.
– Mamma och pappa var vanliga knegare. Ursprungligen kom de från Finland, från Karelen.
När Satu var 18 år ville hon ut i världen och sökte sig till Finlandsfärjorna. Hon jobbade som hyttvärdinna på Apollo III och Athena.
– Året därpå flyttade jag till Mariehamn, jag trivdes från första stund.
Minska olyckorna
Det blev en rad olika jobb i land och till sjöss, bland annat som croupier. Under tre år utbildade hon sig till merkonom i Ekenäs, då hade hon redan lille sonen Simon med sig. Senare har det också blivit flera års studier till företagsekonom på Högskolan på Åland
En tid var hon anställd som landskapets trafiksäkerhetskonsulent. Det var i den tjänsten som hon en gång träffade en mamma som förlorat sin son i en trafikolycka orsakad av alkohol.
– Om alla skulle kunna köra nyktra skulle olyckorna minska otroligt mycket, konstaterar hon. I Sverige brukar man säga att det är lika vanligt att möta en rattonykter som det är att se en taxibil.
Räddar liv
I riket kan den som åkt fast för grov rattfylla välja mellan körförbud eller att installera ett alkolås. Lagförslaget om samma sak behandlas som bäst på Åland.
Satu driver tillsammans med sambon Harry Antfolk ett företag som säljer alkolås. Nu ryms företaget i villans vestibul, men det börjar bli trångt.
– Mesta tiden av dagen sitter jag i telefon. 95 procent av vår marknad har vi i fasta Finland, konstaterar hon.
Enligt henne är företaget en god kombination av hennes intresse för trafiksäkerhet, det meningsfulla i att försöka rädda liv och att det är skönt att vara sin egen.
Sänk gränsen
I sommar införs i riket också bestämmelser angående alkolås i alla skolskjutsar. Det betyder att 10-tusentals nya bilar ska installera alkolås.
– Det finns 370 personer på, som vi säger, övervakad körrätt. De har ett slags lås. Men det finns en enklare variant för privat bruk också, vi kallar dem försäljningslås. Tyvärr är de rätt dyra. Det måste de vara om de ska vara av god kvalitet och godkända. Det säljs en del icke godkända lås som man ska akta sig för, säger hon.
Inom kort ska företaget börja sälja alkotester, alltså en apparat man kan blåsa i för att se hur mycket promille alkohol man har i blodet.
– Men det är farligt att börja experimentera med hur mycket man kan dricka innan man kör. Och gränsen som vi har i dag, 0,5 promille, är för hög, enligt mig. 0,2 borde den vara, det är också våra lås inställda på.
Spelar poker
Fritid måste man ta sig, konstaterar hon. Här gäller det att prioritera.
– Man kan jobba ihjäl sig som egen företagare. Här måste man se upp.
För Satu blir det träningspass ett par gånger i veckan, familjeliv och promenader med sambon, pokerspel någon gång i månaden – men inte om pengar – gärna en roman av Stieg Larsson och resor till solen därtill.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax