DELA

Rogers nygamla traktor går på ved

Roger Fagerholm fyller 70
Namn. Lars-Erik Roger Fagerholm.
Född: Den 10 juni 1942 i Finström Östanåker.
Bor: I barndomshemmet.
Yrke: Dagdrivare.
Familj: Särbo Regina Johansson och barnen Åsa, Tom och Sam och sex barnbarn.
Födelsedagen: Firas med öppet hus klockan 13–17 på födelsedagen i hemmet. Roger vill inte ha presenter och blommorna är vackrast där de står säger han. Men det finns en sparbössa där man kan ge bidrag till Sune Häggbloms Ukrainahjälp. Pengarna går till ett barnhem.
Det första Roger Fagerholm visar när Nyan besöker honom i hemmet i Östanåker är en gengastraktor. Det är en A-Ford från 1929 som Rogers far Leo byggde om till veddriven traktor 1940 när det var bränslebrist på grund av kriget.
– Här sätter man veden och sedan går gasen genom en kylare här framme. Gasen blir renare om den kyls ner, visar och pekar Roger.
Traktorn har stått orörd i 50 år innan Roger bestämde sig för att ta fram den och göra den till gengastraktor igen.
– När det fanns annat bränsle att få igen plockades allt detta bort.
Däcken på traktorn är från en kanonlavett från någondera världskrigen. När kriget var över monterade man ner och sålde bort delar.

Vedeldad
Nu ska inte Roger använda traktorn till arbetet på gården, han är pensionär och rustar på traktorn för sitt höga nöjes skull. När han sedan registrerar in den kan han ta ut den på åktur. Att den överhuvudtaget kan inregistreras beror på att den varit registrerad tidigare. År 1959 står det på registerbeviset. Då gick traktorn på petroleum och istället för besiktning fick två grannar skriva under på att den var i körbart skick.
Tänker du visa upp den?
– Beror på väder och tillgången på ved.
Varför blev traktorn intressant just nu?
– Jag har nog sett den nerdammad i lidret men har haft fullt upp med arbete innan jag blev pensionär.
Ett halv år tog det att få allt på plats. Men Roger hittade instruktioner på nätet och fick råd av några äldre män som kört gengastraktor när det begav sig.
Traktorn eldas alltså med ved och ger inte ut något koldioxid om man har bra fyr i pannan Veden måste vara mycket torr och ska huggas i små klossar

Musikman
Men traktorer är inte det man förknippar Roger med. Det är musik. Han spelar bland annat ukulele.
Hur började du med det?
– För att en skada i axeln gjorde att jag inte kunde spela fiol längre. Jag kan inte hålla upp armen som man måste när man spelar fiol.
Roger uppträder som trubadur ibland och sjunger i kör.
– Jag tror jag har Ålandsrekord i att sjunga Gören portarna höga av Gunnar Wennerberg på första advent. Jag har sjungit den 24 gånger i Finströms kyrka. Det är en speciell och mäktig sång. Texten är från Karl XII:s bibel.
Fiol, ukulele och sång, vad mera? Jo piano och cello.
– Sång och musik har upptagit mycket av min tid, säger Roger som vikarierade som kantor när han var ung.
– Man hann mer när man var ung.

Golf, men inte resor
Pensionärer har som bekant ont om tid. Roger har arrenderat ut sina marker sedan han gick i pension, men har istället upptagit golf som nytt intresse. Han spelar på banan i Eckerö.
Behövs det flera golfbanor tycker du?
– Det tror jag inte. Det skulle varit för tio år sedan, nu är det för sent.
Roger har rotat sig i Östanåker, han bor i barndomshemmet. Han är inte intresserad av att resa, men i vintras var han till Svalbard där yngsta barnet Sam bott sedan fyra år tillbaka.
Vad planerar du nu för framtiden?
– Man ska inte planera så mycket när man fyller 70 och kallar sig dagdrivare, man ska dagen som den kommer.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax