DELA

Ragnhild och Holger fyller 150 år

Fakta/Ragnhild och Holger Kalman, 70 respektive 80 år

Namn: Ragnhild Viola Kalman, född Olsson.
Född: Den 11 maj 1940 i Slite på Gotland.
Yrke: Pensionerad färjanställd.
Familj: Make Holger, barnen Hans, Håkan och Kristina, med familjer, 7 barnbarn, 1 barnbarnsbarn.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på Brudhäll den 24 juli klockan 13.00 till 15.00. Önskar sig inte presenter. Ordnar i stället en insamling till förmån för Hoppets stjärna.

Namn: Uno Holger Kalman.
Född: Den 31 oktober 1929 på Kalmans på Kökar Finnö.
Bor: I samma by, samma hus, sover i det rum han föddes i.
Yrke: Pensionerad sjöman, kantor och småbrukare.
Familj: Makan Ragnhild, barnen Hans, Håkan och Kristina, med familjer, 7 barnbarn, 1 barnbarnsbarn.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på Brudhäll den 24 juli klockan 13.00 till 15.00. Önskar sig inte presenter. Ordnar i stället en insamling till förmån för Hoppets stjärna.
Så har vi då Kökarsborna på besök i staden. Holger slår sig ner och gungar godmodigt i gungstolen på Nya Ålands familjeredaktion. Ragnhild konverserar piggt. Inte sällan ger de varandra varma ögonkast.
Nu ska Ragnhild fylla 70 och Holger blev 80 i höstas. I sommar ska de fira sina levda 150 år.

Bjöd in fiskare
Hur i all sin dar mötte denne Kökarpojke sin flicka tvärs över Östersjön?
– Vi hade en trålare några Kökarbor och jag, Tellus hette den, berättar han. Vi låg utanför Gotland och fiskade strömming. Det var 1960 i januari.
Ragnhild fyller i.
– Det var ganska originellt det hela. Jag hade på skoj börjat plugga lite finska och i Finska föreningen hittade de på att bjuda in fiskarna på trålarna från Finland. Att alla ombord var svenskspråkiga upptäcktes först småningom.

Guldbröllop
Året därpå, 1961, gifte de sig. Det innebär att de kan fira guldbröllop nästa år.
– Och så fortsatte vi småningom H-linjen i familjen, säger Holger vars två yngre bröder heter Helge och Herbert.
Parets söner heter Hans och Håkan. Varför det just skulle vara namn på H vet de ännu i dag inte.
– Vår Hans är vad som kallas en ”ettetänning”, kan Ragnhild berätta. Han är den förstfödde till två förstfödda föräldrar. Det lär ge extra mycket framåtanda.

Kantor
Holger har bott på Kalmans hela livet. Det har fötts många barn i huset, farmor Alma Kalman var barnmorska eller ackuschörska, som man sa förr i tiden.
Holgers far Uno Kalman var kantor på Kökar och Holger började i tidig ålder träna på orgeln hemma och på skolorgeln under året på Houtskärs folkhögskola.
I tolv år spelade han sedan vid förrättningarna i kyrkan.
– Numera spelar han för mig på söndagseftermiddagarna när jag lagar middag, berättar Ragnhild.
Mellan åren 1981 till 1994 var han anställd på landskapsfärjorna, först som motorman, senare AT-anställd sjöman. Som pensionär sysslar han med ”lite allt möjligt”.
– Jag går och lägger mig på kvällen och stiger upp på morgonen, skrattar han. Däremellan är det lite vedklyvning och så tv, och så lite tv till, och så läser jag tidningen.

Studerar ryska
För Ragnhilds del började alltså livsbanan i Slite på Gotland. Sedan följde åren på Visby allmänna läroverk.
– Och så gifte jag mig, flyttade till Kökar, fick barn och blev hemmafru.
När barnen blev äldre kom hon ut i yrkeslivet. Hon började på landskapsfärjorna och fortsatte sedan med arbete på Apollo III, Athena och Birka Princess.
– Som hyttvärdinna måste man fuska, men det får inte synas. Det är ett tufft jobb, det är alltid bråttom och axlarna tar stryk.
Efter pensioneringen 2005 har Ragnhild kunnat lägga mer tid vid sina hemmastudier i ryska.
– Det är ett underbart språk, utbrister hon. Mitt intresse började med en tv-kurs som var en glädje att skåda, ett pedagogiskt underverk i sig.

Språkpolis
Varje tisdag klockan 14.20 ska det vara tyst i huset hemma hos Kalmans. Hon sätter på radion, Sveriges P1, på Språklådan.
– Jag språkpolis också! Det håller adrenalinet på topp!
Så ger hon exempel på en lång rad oriktigheter i språket som journalister ägnar sig åt numera och talar med pondus om vad saker och ting egentligen ska heta. Hennes eget gutemål glimmar fram nu och då. Holger gungar på i gungstolen och ler underfundigt.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax