DELA

Nuet är det som är viktigt

Fakta/ TORBJÖRN ”TOBBEN” ELIASSON 60 år
Namn: Torbjörn Herman Eliasson.
Född: den 18 januari 1947 i Mariehamn.
Bor: i Saltvik Haraldsby.
Yrke: fil kand, politiker, egen företagare.
Familj: hustrun Angela f Lundberg, barnen Jesper, Pontus, Sofia, Victor och Oscar, ett barnbarn.
Födelsedagen: bortrest.
Nuet är det som är viktigt!
Torbjörn ”Tobben” Eliasson är inte den som tycker om att rota i gammalt, det som är historia är historia. För honom är det självklart att gå vidare och engagera sig i sådant som känns viktigt och aktuellt just nu.
– Jag glömmer och har lätt att förlåta, för mig är alltid nuet det som är viktigt!
Nuet för Tobben Eliasson är politik. För snart fyra år sedan ställde han upp i sitt första val och kom in i Ålands lagting för centern.
– Jag har alltid varit intresserad av politik och följt med ganska hyfsat, konstaterar han. Under tiden jag var chefredaktör för Tidningen Åland fick jag en ännu bättre inblick i det politiska livet och kom ofta i direkt kontakt med politikerna.


Lätt val

Var det lätt att välja parti?
– Jo det var lätt och givet att jag skulle välja centern, jag bor ju på landet, säger Tobben. Dessutom vistades jag all ledig tid hos Nybonds i Kvarnbo när jag växte upp och hade lika mycket vänner på landet som jag hade i staden.
Han menar att centern kändes rätt, särskilt sedan han tittat på partiets självstyrelsepolitik.
– Den har alltid varit stabil och har en bra förankring på landsbygden, säger han.
Var du beredd på att komma in med första försöket?
– Nej, men det kändes trevligt, säger han leende. Och det var kanske rätt ändå, jag har alltid tyckt om att pröva på nya saker och att bli politiker var nytt.


Inspirerad
Han har nyss inlett sitt fjärde år som lagtingsman och känner sig fortfarande inspirerad och engagerad.
– Det politiska arbetet har gett mig väldigt mycket, konstaterar han. Det är stor skillnad mellan att stå utanför eller att stå mitt i.
Mycket tid har gått åt att läsa in sig, lära sig hur systemet fungerar, till möten och samtal. Lagtinget är inte bara plenum.
– Nej det är mycket mera komplext än så, det är inte ett arbete som går fort, svåra och kostsamma beslut tar lång tid, menar han. Så måste det också vara för att utvecklingen ska bli balanserad.
Han säger också att det tar ett par år, halva mandatperioden, att bli väl insatt i lagtingsarbetet.
– Det är otroligt många beslut som redan är fattade när man sitter i plenisalen, man måste lägga ned mycket arbete utanför om man vill nå reslutat.
Om sig själv som lagtingspolitiker säger Tobben Eliasson att han inte är den som pratar särskilt mycket i plenum, men för den skulle är han både engagerad och flitig i bakgrundsarbetet. Han sitter med i finansutskottet, självstyrelsepolitiskt nämnden, det nya skatteutskottet och Ålands lyceums direktion.


Tre mål
När han blev politiker hade han tre konkreta mål framför sig som han särskilt ville lägga sina krafter på. Det var kongress- och kulturhuset, nya golfbanan i Ämnäs-Godby och det kommunala andelssystemet.
– Kk-huset håller på att börja byggas, golfprojektet som jag jobbat mycket på hoppas jag ska komma igång i år och även det kommunala systemet är aktuellt just nu, säger han och är ganska nöjd.
Vi pratar om att känna sig personligt berörd, påhoppad, som politiker.
Hur svårt är det att inte ta illa vid sig?
– Jag är en känslomänska och det är svårt ibland att inte ta åt sig personligt, men jag läste en bok före jul som lärde mig hantera det, berättar Tobben. Ändå måste man vara beredd att lägga ned sin själ i arbetet.
Det politiska livet fortsätter förhoppningsvis. Torbjörn Eliasson ser fram emot hösten val och är beredd att fortsätta.
– Om jag får leva och ha hälsan…


Ny firma

Sedan Tobben i början av året lämnade sitt livsverk, reklambyrån Maridea, har han startat nya firman Ax Alfa Gamma Media ab.
– Jag har haft en del jobb, men försöker ändå ligga litet lågt, lagtingsjobbet håller mig väl sysselsatt.
Golf och Tobben Eliasson är starkt förknippade med varandra. I 25 år, ett kvarts sekel, jobbade han för Ålands golfklubb.
– Jag har haft de allra flesta uppdrag man kan ha inom klubben, säger han, det är bara i damklubben jag inte varit med!
Riktigt aktiv på banan är han i alla fall, tidig morgongolf är det bästa han vet.
– Ett jättebra sätt att börja dagen med, ofta går jag ensam, spelar mot mig själv och njuter av att vara ute i naturen, säger han.
Så spelar han tennis varje vecka och håller regelbundet på med karate i en grupp likasinnade, ledda av Karl-Erik Williams.
– Jag är intresserad av österländsk kultur, där lär man sig leva i nuet, konstaterar han. Karaten är också meditation, ger både psykiskt och fysiskt välbefinnande.


Farfar igen
Familjelivet är viktigt och han ägnar sig gärna åt sina nära och kära. Han är fembarnspappa och har insett att han kommer att ha minderåriga barn hemma ännu som folkpensionär.
– Livet med barn är otroligt berikande, säger han. Nu ser jag mest fram emot att bli farfar för andra gången!
Han gillar också att koppla av med praktiskt arbete hemma, en hel del renoveringsjobb har det blivit genom åren. Så kastar han gärna ut ett nät någon gång för att fånga abborrar till middag.
Om sin inställning till livet citerar han gärna sin gamla mormor.
– Det är bäst som sker!

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax