DELA

”Nu är man på topp”

Namn: Lars Micael Olausson.
Född: 23 juni 1961.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Projektansvarig på VVS Eriksson & Co.
Intressen: Spelar ofta bridge och trombon. Tycker om vin och är medlem i munskänkarna.
Familj: Hustrun Susanne Olausson och dottern Cassandra, 15. Hunden Spiky.
Födelsedagen: Firas i trädgården på Strandhagsvägen 9 med öppet hus på födelsedagen efter kl 17.
Vem drömmer inte om att bli rockmusiker? Att stå framför tusentals rockfans och dra gitarrsolo efter solo med elden sprutandes på scen. Snopet eller inte, Micael Olaussons dröm togs i stället över av trombonen. Föga likt Bruce Springsteen. Men ändå ganska bra.
– Det blev så. Jag har spelat i 40 år nu, och det är ett ganska bra sätt att träffa folk på.
När han flyttade till Mariehamn för fem år sedan ringde han upp Åke Hillar i Alandia Big Band och frågade om de behövde en trombonist, vilket de gjorde.


Inte flyttbar
Varför Micael blev ”ålänning” är rätt och slätt för att han blev kär i åländska Susanne Ekdahl, som han gifte sig med för fyra år sedan.
– Hon var inte flyttbar, säger Micael med glimten i ögat.
De träffades första gången på en bridgetävling i Malmö. Susanne ”lurade” hit Micael på ytterligare en match i kortspelet och på den vägen är det …
Paret delar intresset för bridge. Micael är ordförande för en åländsk bridgeklubb med cirka 40 medlemmar där hälften ses varje vecka för att spela tillsammans. Mellan den 29 juli och 7 augusti är det bridgefestival i Örebro – något de inte lär missa.
– Det är totalt 7.000 startande så det blir massvis med folk. Vi lär spela ungefär tre tävlingar om dagen. På kvällen går vi ut och äter och så, men det blir mest bridge alltså.


Händig
Utöver kort- och trombonspelandet är Micael en riktig handy man. Det är Susannes hus från 30-talet de bor i och sedan Micael flyttade in har en hel del skett både inåt och utåt. Paret har fått tillbyggd veranda, altan, växthus, ”busskur” och badrum. Allt gjort i princip av en ensam man.
I vad de kallar ”busskuren” ute på gården sitter vi just nu. Micael vilar mot den robusta trähammocken importerad från Thailand och spelar några toner på trombonen. Familjens hund Spiky skallar med. I hörnet står en flaska rödvin, också köpt i Thailand. Bakom den döljer sig ytterligare ett intresse – vinprovningar.


På topp
Micael och Susanne är medlemmar i Munskänkarna. Bästa receptet för ett bra vin är:
– Att det är gott! Ja, men det är så olika, säger han men går ändå med på att tipsa om vilket vin som passar till vilken rätt (se rutan bredvid).
Att fylla 50 tycker han bara är positivt.
– Nu är man på topp!
Kanske, kanske att någon typ av kris ändå dykt upp. För bara ett halvår sen började han springa och nyligen deltog han i Marathon med en tid på under fyra timmar.
– Haha, det måste va gubbsjukan.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax