DELA

Nu är Ingmar lite mer Lundberg

Ingmar Lundberg fyller 80
Namn: Ingmar Lundberg.
Född:
Den 27 juni 1932 i Helsingfors.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Pensionerad bibliotekarie från Åbo akademis bibliotek.
Familj: Hustrun Birgitta, barnen Erik, Sten, Björn, Mats och Maria med familjer i vilka det ingår åtta barnbarn.
Intressen: Fotografering, film, musik, lite poesi och umgänge med goda vänner.
Födelsedagen: Firas inom familjen med goda vänner.
Ingmar Lundberg har samlat sitt åttioåriga liv i sin ateljé i huset på Ålandsvägen i Mariehamn.
Där finns fotografier av familjen. Där finns fotografier tagna under tiden före olyckan och fotografier tagna under tiden efter olyckan. Där hänger ett fotografi taget av en av Ingmars förebilder Henri Cartier-Bresson.
Här är några snapshots ur i Ingmars liv.

Krigsbarn
Runt tio års ålder skickades Ingmar som krigsbarn till Bohuslän i Sverige. Där var han åren 1942-44.
– Jag minns att jag grät under hela slutsträckan från Munkedal till gården Näs, nära Grebbestad. Sedan blev det bra och jag gick i en liten lokal skola. Min gode vän Kurt var med och fick en familj i närheten av min. Jag hade trevliga krigsföräldrar och blev förtjust i Bohusläns vackra natur.

Studier
Vid 20 års ålder var det studier. Ingmar gick i skola i Helsingfors, Stockholm och tog studenten i Vasa 1954.
– Jag flyttade till min pappa Felix Lundberg i Vasa, han hade skilt sig från min mor Svea och gift sig med fransyskan Hélène Camus.
Efter studenten och en sväng i det militära inledde Ingmar studier vid Åbo Akademi. Där träffade han åländska Birgitta Hedmark.
Under studieåren bildade Ingmar familj, bodde i Åbo och tog en magistersexamen och jobbade på Åbo Akademis bibliotek och hade hand om fjärrlån.

Fotografering
Vid 40 års ålder vaknade intresset för fotografering på allvar. När han såg de franska fotografernas bilder i fototidningar blev han fast direkt.
– Jag hade vänner i en fotoklubb som jag var med i. Jag fick komma med in i mörkrummet och se hur man framställde bilder.
Ingmar inspirerades då av franska fotografers gatubilder. Speciellt Henri Cartier-Bresson är fortfarande en förebild. Före olyckan hade Ingmar samma stil, svartvita ögonblicksbilder, gärna i stadsmiljö.

Trafikolycka
Vid 50 års ålder var Ingmar med om en svår trafikolycka när han kolliderar med en långtradare. Förutom att hans båda ben skadades svårt, ändras också hans fotografier efter detta.
– Det var en svår tid för familjen. Min äldsta son Erik, som var i 20 års åldern då, fick agera pappa i familjen medan jag låg på sjukhus. Jag genomgick sjutton operationer.
Skadorna och operationerna begränsade Ingmars rörlighet och ändrade hans fokus i fotografierna.
– Jag gick över från svartvitt till färg och vänder mig mer inåt i mina bilder. Före olyckan var jag mer Bressonsk, nu är det lite mer Lundberg.

Mariehamn
Mellan 60 och 70 års ålder kommer flytten till Mariehamn.
– Jag är jäkligt glad att jag är här. Mariehamn är lugnt och litet och kulturlivet är aktivt.
Ingmar har också kunnat förverkliga två av sina drömmar. Han hade sin första stora utställning 2006 i Ålands museums specialsal med en samling av alster från hela sin tid som fotograf. Och han har fått ge ut en fotobok, Intuition. Det som ytterligare gläder Ingmar är att han och Folke Wickström bjudits in att hålla en utställning på Åland med alster från en en veckas vistelse i Toscana i Italien.

Nyfikenhet och ljus
Det är mycket närbilder på detaljer i Ingmars fotografier. Det kan vara en fläck måsskit på en klippa eller ljuset som kommer genom en rullgardin och gör spännande mönster.
– Man måste vara nyfiken på sin omgivning.
Ingmar har förmågan att se små saker och allt hänger på ljuset.
– Numera behöver jag inte resa långt, min värld har blivit mindre.
Ingmar arbetar med en analog kamera, vilket innebär att han inte ser om bilden blev lyckad förrän den kommer hem i pappersformat.
– Jag får vänta med spänning för att se hur jag lyckades. Ibland lyckas en bild per rulle, ibland två. Någon gång kan det vara flera rullar utan en bild som kan tala till publiken.
Nu, vid 80 års ålder, blir det snart en utställning igen. Ateljén är fylld av fotografier som kanske får en plats i en utställning som visar över 40 års fotograferande. Men tidpunkt och ställe är inte fastställt.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax