DELA

Norrhavet är hennes livsluft

FAKTA/ Dorita Sundberg 50 år.
Namn: Dorita Sundberg.
Född: den 25 april 1957 i Geta Labbnäs.
Bor: i Västergeta.
Yrke: lokalvårdare.
Familj: maken Ove, barnen från yngsta till äldsta i tur och ordning, Ida, Aina, Jonas med sambo Lina och David med sambo Matilda.
Födelsedagen: firandet blir en överraskning.
– Jag vet ingenting, men jag ser fram emot – vad det nu blir, säger Dorita glatt.
Naturen i alla dess skiftningar är hennes livskraft. Dorita Sundberg älskar Norrhavet, det är där vid Havsviddens natursköna strand hon helst laddar batterierna.
– Ja, det är fantastiskt vackert där, konstaterar hon.
Men hon är också för övrigt mycket ute i naturen av flera anledningar. Vid Västerviken i Haraldsby hyr hon och maken Ove en stuga sedan flera år tillbaka. Där simmar hon till exempel gärna.
– Och vinterbadar!
Hon tycker om att röra på sig nämligen, hon är en flitig motionär som cyklar, går och motionssimmar regelbundet.
– Tolv gånger har jag varit med i Tjejmilen i Stockholm, jag har sprungit flera Kanonlopp, skidat Getaloppet och deltagit i Maja Gräddnosloppet i Uppsala, berättar hon. Det är jätteroligt.


Naturfotograf
Sitt naturintresse kombinerar hon också gärna med intresset för fotografering, helst fotograferar hon förstås naturbilder.
– Jag har faktiskt haft min första utställning i vinter och visat mina bilder i Geta bibliotek.
Dorita ser mycket bilder, inom sig och i fantasin, därför har hon också prövat på att måla i olja. Ett par tavlor har det blivit hittills och fler kan det bli bara tiden räcker till.
– Det är riktigt roligt att måla.


Bondflicka
Dorita Sundberg är född på Labbnäs gård i Geta, äkta bondflicka i grunden. Under uppväxtåren hjälpte hon till hemma, som man gjorde den tiden.
– Ibland var jag med pappa i skogen. Men jordbruk är inte min grej, däremot var min bror Jan alltid intresserad.
Hon gick i Ålands husmodersskola och praktiserade på Godby barnträdgård. Sedan fortsatte hon till Houtskär och gick vårdlinjen vid folkhögskolan där. Den här tiden var hon också med i Ålands lucia, som tärna, en upplevelserik period i livet hon gärna minns.
Eftersom hon tyckte om att jobba med barn blev hon familjedagvårdare i Geta när hennes egna barn var små. I cirka femton år tog hon hand om fyra, fem barn plus de egna, som familjedagvårdare.
– Det var fullt upp, men roligt och intressant.
I några år har hon varit assistent på dagis och även i skolan i Geta.
– Men nu har jag bara vuxna arbetskamrater.
Sedan tre och ett halvt år tillbaka jobbar hon nämligen som lokalvårdare i Nyfahlers i Mariehamn, där hon ser till att stadens social-, omsorgs- och barnomsorgsavdelningar har det rent och snyggt.
– Jag trivs jättebra.


Tidigt jobb
Hon börjar tidigt, redan klockan sju varje morgon, så det gäller att vara i farten i god tid för att hinna in från Geta.
– Det går bra, jag tycker om att köra bil och jag är så van. Så tidigt är det inte mycket trafik heller, dessutom hinner jag se allt vackert omkring mig.
Hon har spelat amatörteater, både hemma i Geta och på Bentes i Eckerö. Intresset finns kvar men tiden räcker inte riktigt till för mera teaterengagemang just nu. Hon har också varit engagerad i Röda korset men nu är hon endast med i Geta kapellråd.
– Livet är bra, det känns riktigt skönt att fylla 50, säger Dorita. Det är inte så många måsten längre, man kan leva mera i nuet.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax