DELA

Marianne gillar både psalmer och hårdrock

Marianne Hägglund fyller 50 år

Namn: Marianne Hägglund.
Född: 29 juli 1960 i Mariehamn.
Bor: På Ålandsvägen i Mariehamn.
Yrke: Kyrkovaktmästare, studerar till närvårdare.
Familj: sonen Daniel och hans hustru Rebecca, samt sonen Tomas, 16 år, och dottern Erika, 11 år.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på Birgittagården i Söderby Lemland efter klockan 18.00. Alla är välkomna.
I Lumparlands kyrka träffar vi Marianne Hägglund. Här, i en av Ålands tre träkyrkor, jobbar hon som vaktmästare. Marianne visar mig runt och pekar bland annat ut altartavlan, målad av Victor Westerholm.
– Den är man speciellt stolt över här i Lumparland. Det är en fin kyrka vi har: både turister och lokalbefolkning brukar påpeka hur vacker den är.
Marianne Hägglund är född och uppvuxen i Mariehamn i en familj där hon var den äldsta av fyra systrar. Vid ett tillfälle bodde familjen i vad som då kallades Böndernas hus, i dag Medis.
Som 22-åring fick Marianne sitt första barn, sonen Daniel.
– Han bor i Bergen i Norge numera och är gift. De väntar sitt första barn, så snart blir jag farmor. Det är jätteroligt, men synd att de bor så långt borta. De kommer ju hem och hälsar på, förstås.
I Lumparlands kyrka jobbar också Mariannes yngre son, sextonåriga Tomas, som kyrkoguide under sommaren. Marianne har även en dotter, Erika, 11 år.


Musikalitet
Sång och musik har alltid varit en stor del av Mariannes liv. Som ung var hon med och startade Mariehamns ungdomsorkester. Då spelade hon althorn, men just det intresset har svalnat med åren. Istället tog sången över.
– Tidigare sjöng jag i Lemland-Lumparlands kyrkokör, men de slutade med verksamheten i våras. Sedan förra hösten är jag med i Intermezzokören och jag har tagit sånglektioner på Medis i två år. Nu i helgen ska jag på kurs i medeltida psalmsång på Margaretagården.
Marianne berättar att hon gärna skulle lära sig att spela gitarr. Sonen Tomas har lovat att lära henne.
– Han spelar gitarr, klarinett, fagott och bas. Erika sjunger i kör på musikinstitutet och äldsta sonen är också musikalisk, så kanske går det i familjen.


Hårdrocksfestival
Mariannes musiksmak är inte exakt vad man skulle vänta sig av en kyrkvaktmästare. Till favoritbanden hör Metallica och Takida.
– Min musiksmak är väl lite blandad. Jag lyssnar ofta på radio och hänger med i allt nytt som kommer. Psalmerna är fridfulla och lugna och som omväxling ger rockmusiken mig lite mera energi och en annan sorts känslor. På så vis får jag alla mina musikbehov tillfredsställda.
Nästa helg åker Marianne på hårdrockfestivalen Sonisphere i Stockholm.
– Det blir min första rockfestival, förutom Rockoff då. Tomas ville åka men jag vågade inte släppa iväg honom på egen hand, så nu åker vi tillsammans.
Musiken har hjälpt Marianne att klara av livets svåra stunder, berättar hon.
– Jag har ju min tro som varit till hjälp när det gått upp och ner i livet för mig. På samma sätt är musiken något som finns där när man har det jobbigt.


Nyfiken studerande
Redan när hon gick i Övernäs skola kände Marianne att hon ville jobba inom vården. Nu när barnen blivit lite äldre har hon gått tillbaka till skolbänken och börjat studera till närvårdare på Ålands vårdinstitut.
– Jag funderade ganska länge över hur det skulle gå ihop med ekonomin när jag var ensamstående. När man inte heller studerat på länge kändes det lite främmande i början: man måste lära sig datorer och allt sånt på nytt. Men lyckligtvis har det gått bra! Jag har haft en jättefin klass med både yngre och äldre studerande.
Till hösten delar sig klassen när alla väljer sina inriktningar. Marianne själv har valt att specialisera sig inom området barn och ungdom.
– Jag har jobbat mycket med barn på dagis och som familjevårdare i Lumparland och Mariehamn. Jag älskar barn och gillar att arbeta med människor i allmänhet. Inom kyrkan har jag också fått jobba med att möta människor, både i sorg och glädje.
– Jag har alltid tyckt om att lära mig saker. Man är ju nyfiken och vill inte köra fast i samma rutiner. Det är nog därför jag haft så många olika jobb: jag vill prova på saker.
Finns det något du vill pröva på som du ännu inte gjort?
– Hoppa fallskärm och lära mig dyka. Tyvärr har jag astma, så ingetdera går. Men det kommer ju alltid upp nya saker att pröva på och nya chanser att ta. Som att åka på hårdrockfestival, till exempel.

Axel KronholmFoto: Stefan Öhberg