DELA

Målare, kommunalman och viking

FAKTA/ Jörgen Lindblom 60 år
Namn: Jörgen Lindblom.
Född: den 28 mars 1947 i Saltvik Bertby.
Bor: i Saltvik Tengsödavik.
Yrke: pensionerad målare.
Familj: hustrun Marianne f Beckman, sonen Christian med sambo Erica och barnen Emil och Moa, dottern Sara med sambo Henrik.
Födelsedagen: firas med öppet hus, kaffe och tilltugg på Kvarnbo gästhem klockan 15 till 18.
Utåtriktad och aktiv i samhällslivet har han alltid varit, men vem hade kunnat ana att det också fanns en alert, gammal vikingahövding i saltvikaren Jörgen Lindblom.
Ja så kan det gå, jag blev viking på äldre dagar!
Han ser väldigt nöjd ut när han berättar hur det gick till. Det började med att han utsågs till ordförande i kommunens arbetsgrupp när tusenårsminnet av vikingen Hlödver den långes död skulle firas år 2000 i Saltvik.
– Då trodde vi att det handlade om en engångsföreteelse, men intresset var stort och 2002 bildades Fornföreningen Fibula, berättar Jörgen.
Till ordförande i Fibula valdes Jörgen förstås och det uppdraget har han fortsättningsvis. Fornföreningens årliga vikingadagar med stor marknad är verkliga publikdragare och blir bara populärare för varje år som går.
– Antalet besökare har vuxit med cirka 1.000 personer i året, säger Jörgen stolt. Nytt i år blir att vikingamarkanden hålls i tre dagar och att vi också håller området öppet två kvällar till midnatt.


Arbetslass
Det är ett stort frivilligt arbetslass som han och en aktiv grupp ”saltvikingar” dragit de senaste åren. Marknadsområdet man ställt i ordning är stort och därtill har man byggt gästabudshus och andra byggnader i anslutning.
– Under marknadsveckan har vi vanligen cirka 300 gästande vikingar som bor på området också, konstaterar han.
Jörgen Lindblom framhåller att vikingamarknaden blivit en lyckad satsning, men att det ligger ett otroligt arbete bakom. I kärntruppen jobbar omkring femton, tjugo personer medan man under marknadsdagarna har många fler saltvikare på fötter. Dessutom hade föreningen i fjol hjälp också av några timanställda.
– Vi håller gästabud för olika grupper i gästabudshuset också, berättar Jörgen. Då kläs gästerna i vikingadräkter ur vår garderob och vi sköter servicen.
Till Fornföreningens övriga aktiviteter hör att på våren ta emot lägerskolor på vikingaområdet.
– Hittills har vi frilliga jobbat gratis, men vi har en liten pool med personer som vi anställer vid behov, säger han.


Behöver återväxt
För någon vecka sedan kom ett utskick från föreningen till hushållen på Åland, man vill gärna ha flera intresserade med, gärna ungdomar.
– Vi har så roligt när vi jobbar, frestar Jörgen leende. Och vi behöver återväxt för framtiden.
År 2005 fick Fornföreningen Fibula ta emot årets turistpris, något han som ordförande känner sig stolt över.
Men Jörgen Lindblom har inte alltid varit viking. Han växte upp i Bertby och gick i skola i Rangsby. Direkt efter skolan började han jobba, femton år gammal, på ÅCA:s mejeri i Mariehamn. I två år åkte han på arbetarbussen in till stan för att vända på ostar.
– Sedan blev jag målarlärling hos Lindroos måleri och blev målare till yrket, berättar han. Där stannade jag till 1974 då jag blev delägare i målarfirman Salema.


Ensamjobb
Efter tio år blev han sin egen på allvar, han jobbade ensam och åtog sig all slags invändig målning.
– Man rådde sig själv, men det var också svårt att säga nej, minns han. Jag kunde komma till ett ställe och det började med något litet jobb som växte och blev mer och mer.
Han trivdes bra med att arbeta i egen regi och han hade jobb över hela fasta Åland.
Sedan 1998 är han sjukpensionär, efter en ryggoperation var det slutjobbat.
– Men jag hänger med, man lär sig leva med sina problem, konstaterar han.
I snart 30 år har Jörgen Lindblom varit kommunpolitiker i Saltvik. Han har valts in i kommunfullmäktige men mestadels haft säte och stämma i kommunstyrelsen, någon period har han varit dess ordförande men nu är han enbart medlem.
Jörgen är centerman och har alltid trivts bra med sitt kommunala engagemang inom hemkommunen, det har periodvis tagit mycket av hans tid, men han ser sina uppdrag som ett viktigt intresse.
I unga år var han också engagerad i IF Fram som ordförande för fotbollen och även som styrelsemedlem. I Folkhälsans lokalförening har han varit aktiv och för närvarande fungerar han som ordförande för Ålands bildningsförbund.
Resor är Jörgens och Mariannes gemensamma intresse, senast var de till Thailand och snart bär det av till Litauen. Ganska ofta blir det också besök i Göteborg där de båda barnbarnen bor.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax