DELA

Maggie har fått Åland att röra på sig

Maggie Fagerholm fyller 80 år
Namn: Maj-Gret ”Maggie” Amanda Fagerholm
Född: den 28 juli 1931 i Bertbyvik Saltvik
Bor: i Kvarnbo Saltvik
Familj: barnen Krister, Thommy, Silvana och Mikael samt sju barnbarn och tre barnbarnsbarn.
Födelsedagen: firas med familjen. Dagen efter, den 29 juli, är det öppet hus i trädgården från klockan 13 till 15. Alla är välkomna, men hon undanber sig blomsteruppvaktningar.
I Saltvik Kvarnbo faller sommarregnet. Inbiten friluftsmänniska som hon är besväras inte Maggie Fagerholm av lite nederbörd. Tvärtom: det är hög tid att blommorna i trädgården får lite vatten.
Det första som utmärker Maggie är hennes hurtiga och glada humör. Förmodligen en produkt av ett hälsosamt och aktivt liv. Hon upptäckte tidigt att hon gillade att röra på sig.
– Vi promenerade mycket i skolan och kilometrarna till butiken gick man ofta.
Efter folkhögskoleutbildning i Nykarleby och Danmark började Maggie skapa möjligheter för andra att röra på sig. På kurser i Sverige hämtade hon inspiration och började sedan ordna vandringsresor och senare skidresor tillsammans med Folkhälsan.
– Jag var över 60 när jag började åka slalom. Vi var på en skidresa till Österrike och kände att jag ville testa. När jag väl klurade ut hur man gjorde för att bromsa och lärde mig åka var det nästan lika underbart som efter första förlossningen.


Lever hälsosamt
Maggie har fått saker att hända. Hon har organiserat vandringsresor runtom i Europa, introducerat vattengymnastik, varit med om att starta kanonloppet, kommunlunken, Vivakören och grundat Valdemarsleden.
– Nu när jag blir 80 tänkte jag att jag skulle sluta med det där. Det blir lätt mycket jobb. Men jag skulle vilja tacka alla som jag samarbetat med i alla föreningar och på alla resor genom åren.
Men det egna motionerandet är det inte slut på – hon cyklar eller promenerar varje dag. Är man Ålands första utbildade friskvårdshandledare är hälsan inget man tummar på.
– Det är underbart att vara ung och frisk vid den här åldern.
Så fort isen försvinner tar Maggie gärna ett dopp.


Aldrig gillat alkohol
– Vill du ha ett glas mjöd, frågar hon.
Alkoholfritt, förstås. Maggie har varit nykterist hela sitt liv.
– När jag var 15 år var jag tärna på ett bröllop och när det skulle skålas med brudparet kände jag instinktivt att det var något fel. Jag berördes illa av det där skålandet med spriten.
Valet att avstå från alkohol är hon nöjd med. Hon kan alltid köra sin bil och lägger hellre pengarna på andra saker, såsom vandringsresor.
– Men jag hittar på så mycket dårskaper att folk tror att jag är full ändå, säger hon och skrattar hjärtligt.
För ett år sedan slutade hon betala medlemsavgiften i nykterhetsföreningen.
– De är ju inte aktiva alls och gör inget. Det är riktigt synd: det finns så mycket man kunde göra. Skolorna borde ha mer information om alkohol, till exempel.


Hjälps av tron
Tron är en annan sak som följt Maggie hela livet. Hennes pappa läste evangeliet varje söndag.
– Jag vet inte vad jag skulle ta mig till utan min tro. Det hjälper att hitta en mening i allt som händer, speciellt när anhöriga och vänner drabbas av sjukdom eller går bort.
Maggie var första barnet i en stor syskonskara. När hon började utbilda sig till barnavårdare var hon redan van att ta hand om barn. Barnträdgården i Godby är ännu en av hennes skapelser. Senare utbildade hon sig till hälsoinspektör.
– Jag är så glad att jag klarade av det – det var ett fantastiskt yrke. Jag träffade massor med folk och trivdes riktigt bra.
Mjödet är uppdrucket och intervjun slut. Maken Karl-Gunnar Fagerholm kommer ner från övervåningen.
– Du har väl inte narrats något, frågar han Maggie och ler med hela ansiktet.
Karl-Gunnar sätter sig vid pianot och spelar ”Ta mig till havet”. Ovanför hänger en tavla föreställande Maggies hemtrakter i Bertbyvik.

Axel Kronholm

axel.kronholm@nyan.ax

Foto: Jonas Edsvik