DELA

”Livet kan faktiskt ta slut”

Fakta/ Bertil Bergqvist, 60 år
Namn: Bertil Bergqvist
Född: den 23 december 1949, uppvuxen i Nävragöl i Blekinge i Sverige.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: radioreporter.
Familj: syster, bror, deras familjer och en massa vänner.
Födelsedagen: firas på restaurang i Blekinge med familj och vänner.
– Man ska flytta på sig som journalist.
Så sade Bertil Bergqvist i sin födelsedagsintervju inför 50-årsdagen. Men nu, tio år senare, är han fortfarande en röst på Ålands radio.

Skämt i veckan
Bertil kom till Åland efter åtta år på Radio Blekinge och har blivit en välkänd röst i etern. Hans roligaste bidrag till radion är ”Skämt i veckan”, ett koncept som han började med redan på 80-talet när han var lokalredaktör i Sjöbo för den skånska tidningen Ystads Allehanda. Satir hör till hans favoritsysselsättningar och speciellt att häckla politiker och makthavare. Men nu blir det mer sporadiskt som han hinner med ”skämt i veckan”.
– Det kräver mycket tid med klippande och formulerande.
Men ibland dyker det upp något som han inte kan motstå. Ännu har han inte känt sig tvungen att censurera sina skämt.
– Om jag känt det går jag till Astrid (Olhagen. reds anm) och frågar henne.
Linjen för skämten är klar.
– Man ska sparka uppåt och inte nedåt. Eller sådant läder ska sådan smörja ha. Det är aldrig några oskyldiga som det drabbar.
Är det ingen som ringt och varit ledsen?
– I början hade liberalerna tagit kontakt med Astrid och ville komma med svaromål, men Astrid avrådde. Det finns en del politiker som inte har någon ingång för skämt.
Bertil har också lyckats involvera politikerna i sitt skämtande, bland annat en gång när Roger Jansson och Ragnar Erlandsson tog över sändningen den 1 april. På riktigt, men enligt Bertils manus.

Gillar öar
Bertil kom till Åland i årsskiftet 1996-97. Och efter 13 år har han rotat sig bra.
– Jag trivdes från första stund med båda Åland och jobbet. Jag är inte förvånad att jag stannade.
Han trivs med litenheten och när han vill se annat reser han. Fiji och Nya Zeeland besökte han i ungdomen och har återvänt dit två gånger under 2000-talet. Nästa höst åker han dit igen. Resan skulle redan varit gjord men en hjärtinfarkt i augusti 2008 kom i vägen.

Hjärtinfarkt
En hjärtinfarkt hos en person under 60 år kan ju ge en tankeställare. För Bertil är den största skillnaden att han måste äta en massa piller.
– Hjärtinfarkten berodde förmodligen på en kombination av dåliga matvanor och rökning.
Bertil anser inte att stress har något med infarkten att göra.
– Jag har kontroll över den stress jag har på jobbet. Den kan jag själv påverka.
Hur har infarkten påverkat dig?
– Jag har skådat Jesus! Nej, jag är så mycket ateist man kan vara. Men jag funderar på livet och att det faktiskt kan ta slut. Jag har kommit fram till att om det slutar har jag haft roligt och skulle ha dött rätt nöjd. Jag blir 60 år, det är bara att konstatera att det roligaste livet redan är över. Det finns en del hurtfriska personer som säger att livet börjar vid 60, men vem fan tror på det?
Fördelarna med att bli äldre är att man blir erfarnare och till och med klokare, men också tröttare och mindre nyfiken.

Återvänder till Fiji
För tillfället trivs Bertil med Åland men har hunnit göra andra spännande saker och se spännande länder. I ungdomen arbetade han ett halvår på kibbutz i Israel. Han arbetade även på en tobaksplantage på Nya Zeeland och träffade där en man, Viliame, från en ö i Fiji. När han sedan besökte Viliame på Fiji blev han vän med en hel by. Han återvände till ön 2004 och 2006.
– Jag är mycket stolt över att jag faktiskt gjorde det jag tänkt och återvände. Det kändes väldigt bra, framförallt att få se Viliame igen efter 25 år. I fjol dog han i mitten av sommaren, bara några veckor innan jag fick hjärtinfarkten. Men jag hann träffa honom. Nu åker jag dit ändå och hälsar på hans familj.

Ingen anledning dricka
Bertil är också uttalad nykterist och räds inte att ifrågasätta den romantiska alkoholsynen som finns i dag.
– En del människor tycker det är något ohyggligt unikt att en människa är nykterist. Det finns de som tror att vi är nyktra alkoholister.
Jag överväger om jag ska fråga varför, men det behöver jag inte göra, Bertil svarar ändå.
– Om du frågar varför så svarar jag att det naturliga är att fråga dem som dricker varför de dricker. Men jag ser de medicinska och sociala skador som alkoholen ställer till med.
Bertil har aldrig druckit alkohol, för honom räcker det med att titta på dem som dricker för att blir avskräckt. Han har heller aldrig haft en anledning att dricka. Men röker gör han och dricker kaffe. Och svär.

Tröttnar inte på pannkaka
När Bertil fyllde 50 hade han bott nästan tre år på Åland. Sedan dess har det mesta gått i arbetets tecken. Ålands pannkaka hyllades inför 50-årsdagen och den har han inte tröttnat på än.
– Det kan man väl inte tröttna på? Men svartbröd har jag ännu inte lärt mig älska.

NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax