DELA

Krister – oljeförsäljare med flyt och fart

Krister fyller 60
Namn: Krister Erik Sund.
Född:
Den 5 juli 1952 i Nykarleby.
Bor: I Mariehamn, i ”huvudstaden”, som han säger, det vill säga Västernäs.
Yrke: Försäljningschef vid Deep Orange-Teboil.
Familj: Hustrun Marika och barnen Ulrica, Victor och Oscar och bonusbarnet Samuel Andersson.
Födelsedagen:
Har redan firats med föräldrarna i Österbotten, fortsatt firande endast inom familjen.
När Krister Sund suttit tillräckligt länge och dyvlat om priser på olja och bensin på sitt lilla kontor mot Strandvägen i Mariehamn, på övervåningen till en bensinstation, drar han ut på vägarna med rollerblades.
Företaget där han är anställd som olje- och bränsleförsäljare sedan 1,5 år tillbaka har det vackra namnet Deep Orange. Det är hans uppgift att se till att ”bästa bränslet till billigast priset” levereras till de fem mackarna i Hammarland Frebbenby, Saltvik Kvarnbo, Ro-No, Teboil och S-market.
Bakom sig har han många år som trafikchef på Transmar.
– Jag känner mina kunder, konstaterar han. Jag vet vilka man ska skoja med och vilka man inte ska skoja med. Det är viktigt på Åland och rätt speciellt. Därför är det viktigt att lära känna sin kundkrets och vara här och nu, inte sitta långt bort i riket.
Han verkar ha flyt på jobbet.
På eftermiddagarna drar han ut på fartfyllda motionsrundor med rollerblades med stavar för att träna hela kroppen.
– Jag brukar köra till Lemland Söderby och dra ut på vägen mot Långnäs. Det är fin cykelbana nästan hela vägen och lagom långt, tur och retur. Det tar en timme, lite drygt.
Ibland blir det gym också, ibland boxercise.

Njuter av tiden
För ett par år sedan kom den stora smällen mitt i tillvaron. Krister drabbades av cancer, prostatacancer.
– Det var bara lite när den upptäcktes turligt nog, berättar han. Efter en operation vid S:t Görans i Stockholm med robotlaser skickades jag hem efter ett par dagar och var ute på promenad på tredje dagen. Min rekommendation till alla karlar är nu att vara noga med psa-proven, de kan gärna tas ett par gånger i året från 50-årsåldern och uppåt.
Sjukdomstiden förändrade Kristers syn på livet.
– Jo, jag tänker nog annorlunda i dag. Pengar och grejer räcker inte, det ska mer till i livet. Man ska njuta av tiden man är i och se till att man mår bra.
Kristers familj, med två utvecklingsstörda medlemmar, fyller en del av hans tillvaro.
– Det är viktigt att räcka till för alla, konstaterar han.

Gått lång väg
Krister Sund kom till Åland för första gången för 40 år sedan. Han började jobba som kock.
Barnen betydde och betyder väldigt mycket för honom och han var en av de män som drog pappagrupper på Åland. Pappagrupperna består av blivande pappor som träffas och pratar ett par tre gånger under graviditetstiden.
Jobbet vid Transmar levde han med i 22 år och i fem år var han trafikchef och hade totala ansvaret för trafiken. I dag säger han sig ha haft nytta av att gå den långa vägen till sina jobb. Han har själv kört långtradare för olika företag, både på Åland och ut i Europa.
– Det är bra att ha gjort alla de praktiska sakerna själv, så man vet hur det fungerar, säger han.
Under ett par år var han också delägare i livsmedelsbutiken Mini-Market i Mariehamn.

Fotbollsfan
Från mitten av 80-talet till mitten av 90-talet var han aktiv inom IFK Mariehamn. Han har prövat på det mesta inom föreningen, han har varit lagledare, materialförvaltare och suttit i centralstyrelsen.
Som tack för sitt engagemang har han tilldelats både IFKs Guldmedalj, tillsammans med resten av A-laget 1992, och vid föreningens 75 års jubileum fick han IFks Silvernål som den femtifjärde i ordningen.
Helt har inte lämnat IFK Mariehamn. Han är invald medlem i Den fyruddiga stjärnan. En klubb för gamla IFK medlemmar där man måste vara 35 år för att få vara med.
I Odd Fellows har Krister Sund hunnit vara med en lång tid. När han gick med för 27 år sedan var han en av de yngsta medlemmarna i Finland.
– Att blir 60 känns rätt fint, tycker han. Det är för sent att bli världsmästare. Skönt!

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax