DELA

Kjell tror på möten öga mot öga

Fakta/Kjell Manselin 60 år

Namn: Kjell Erik Manselin.
Född: Den 12 maj 1950 i Jomala Prestgårdenby.
Bor: I Mariehamn, med sommarviste på Eckerö Skag.
Yrke: Administration Manager Land and Ship på Paf.
Familj: Fru Pirkko, barnen Hannes och Anna.
Födelsedagen: ”Jag är inte hemma, Pirkko har tänkt ut något, jag vet inte vad”, säger han.
På Paffen började Kjell Manselin den 23 april 1990. Han kommer tydligt ihåg dagen. Strax efteråt fyllde han 40 år och erhöll en målad tavla av Lemlandsprästen Carl Oberg i present.
– Det var flott! Vi var inte så många på Paffen då. Nu är vi kanske runt 400 anställda.
Han ger genast ett lugnt och tryggt intryck. På skrivbordet finns två dataskärmar och under tiden mobilen ringer ett par gånger under intervjun räknar vi till sju rosa och två gula minneslappar och en rad olästa mail på ena skärmen.
Men han tar det lugnt.


Möten och mejl
Den fina titeln – Administration Manager, Land and Ship – skojar han själv lite med. Den innebär att han är chef för bl.a. den interna kontrollen och ansvarar för ”ansvarsfullt spelande” inom Land & Ship. Tidigare har han varit personalchef.
– Rent konkret så sitter jag i möten eller så besvarar jag mejl.
Han har varit företagets representant i ett stort projekt om spelberoende med Högskolan på Ålands och professor Barbro Eriksson, kallat Garpo Care.


Spelberoende
Mellan en halv och en procent av befolkningen beräknas i dag enligt vissa undersökningar vara spelberoende eller ha spelproblem.
– Det är viktigt för en spelberoende att sanera sin ekonomi. Om man inte kommer ut ur de ekonomiska bekymren är det svårare att komma ur spelberoendet.
– Det är lätt att tänka att man länge haft otur och att turen någon gång måste vända. Jag har i flera fall hänvisat personer med spelberoende till vård. Det finns numera också en grupp spelberoende som idag får hjälp av missbrukarvården som har fått utbildade inom spelproblematiken.
Spelar du själv?
– Nej. Jag testar spel förstås. Men är i grund och botten inte intresserad av spelande.
Varför inte?
– Man vinner inte. Men visst – det kan vara roligt en stund.


Fotbollsordförande
Kjell Manselin är kanske mest känd från lokaltidningarna sportsidor. Vid nyåret tog han över som ordförande i Åland United.
– Målsättningen är att få ett stabilt ligalag, blir det medaljplats så är det desto bättre. Vi har också som mål att ha med så många åländska tjejer som möjligt.
När det är som mest intensivast tränar tjejerna faktiskt nio pass i veckan, tre av veckans mornar och så gott som varje kväll därtill alltså.
Vad säger du till dem som påstår att tjejer inte kan spela fotboll?
– Det förstår jag inte alls. Tjejer kan tekniskt och taktiskt spela en minst lika bra fotboll, även om de inte har samma fart eller tacklar så hårt som killarna.


Tror på möten
Mindre synlig är han i sin roll som medlare. Han är med om att sammanföra personer som begått mindre brott med deras offer.
– Ofta handlar det om att den drabbade ska få erhålla skadestånd, då kan åtalet läggas ner. Jag tror det är bra både för förövaren och offret att de ses öga mot öga.
Uppdragen kommer från polisen, via Medlingsbyrån. Ett tiotal fall hade Kjell i fjol.
– Det händer att resultat inte nås vid första medlingstillfället och då blir det oftast att träffas en gång till. Andra gång blir det oftast lättare för dem att komma fram till en överenskommelse.
Kjell tror på mötet i medlingen i förebyggande syfte.


Idrottsinstruktör
Sina första fyra år bodde Kjell i Jomala där mamma Svea var lärare. När också pappan Jan-Erik blev färdig lärare bodde familjen ett år i Hammarland Torp innan den flyttade till Finby skola i Sund där Kjell växte upp tillsammans med fyra syskon.
Han har gått folkakademin i Borgå och en folkhögskola i Norge innan han utbildade sig till idrottsinstruktör vid Solvalla idrottsinstitut där han blev färdig 1975. Uppdragen som idrottsinstruktör var många runt om på Åland. Ett tag prövade han på att ha en byggfirma och under fem år var han skogshuggare. Han har också testat att vara försäljare i en sportaffär innan han kom till Paffen.


Pensionär
Ungdomar och idrott har varit de två stora intresseområdena genom åren.
Han är numera flitig motionär. Det har blivit tolv Vasalopp, några Vätternrundor och just nu tränar han inför Stockholm maraton
Nu planerar han också att trappa ner på arbetet. Från och med augusti är det tänkt att han ska gå ner till 60 procents tjänstgöring.

Text och foto:


KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax