DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>MINNEN Karl-Johan Fogelström har arbetat i flera u-länder, bland annat i Afrika. Minnen därifrån pryder väggarna i sommarstugan i Eckerö.

Karl-Johan sökte sig till utvecklingsarbete

Karl-Johan Fogelström har alltid varit intresserad av att följa med i samhällslivet. Han tycker att det är viktigt att bry sig om andra. De med resurser borde dela med sig.

– Det är vi alla som är samhället och då är det viktigt att vi tar ansvar för varandra.

Det var den här samhällssynen som sedan fick honom att söka sig till utvecklingsarbete i u-länder. Han bodde och jobbade i Kenya och Tanzania, och senare även i New Delhi i Indien. Minnena från dessa resor pryder väggarna hemma i sommarstugan i Eckerö.

När han jobbade i Afrika var han chef för det som då hette Kooperation utan gränser, i dag We Effect, och i Indien jobbade han för the Indian Council of Arbitration, ICA.

– Det hände mycket i världen från mitten på 50-talet. Avkoloniseringen gjorde att många nya stater frigjordes och bildades. Kenya, Uganda och Tanzania sökte kontakt med de nordiska länderna eftersom de såg vår demokrati som en förebild.

Även Nordiska bondekooperationen blev kontaktad. Karl-Johan jobbade då på Finska konsument- och lantbrukskooperationen och fick ta hand om kontakten tack vare sin arbetserfarenhet i de länderna.

Tiden i u-länderna lärde honom mycket.

– Framför allt lärde jag mig människokännedom. Folk är i grunden väldigt lika, det går att se likheter mellan bönder i Kenya och bönder här.

Hela intervjun med Karl-Johan Fogelström som fyller 75 år den 16 augusti finns i Nya Åland den 12 augusti.