DELA

Jurist med brett register

BERT HÄGGBLOM 50 år
Namn: Bert Häggblom.
Född: den 24 februari 1957 i Saltvik.
Bor: i Saltvik Haraldsby.
Yrke: jurist.
Familj: hustrun Pia f Jahrén, sönerna Ted och Tim med flickvänner.
Födelsedagen: firas med mottagning och lätt lunch, kaffe och tårta, hemma klockan 13 till 15, samt med fest för inbjudna på Soltuna.
Han har samlat mycken livserfarenhet genom åren. Det finns en ovanlig bredd i hans register som kommer väl till pass i hans dagliga värv som jurist.
– Jag har lärt känna många mänskotyper och fått ovärderliga erfarenheter genom allt jag sysslat med hittills, säger Bert Häggblom.
Lugn och sansad, avspänd och naturlig, men med en både forskande och intresserad blick, möter han sin omgivning. Det märks att människonaturen intresserar honom, liksom politik och samhällsbyggande för övrigt.
Så har han växt upp med intensivt samhällsengagemang i familjen också. Pappa Gunnar var som polis och politiker mycket i hetluften under otroligt många år och det färgade självklart av sig i familjen. Att yngste sonen Bert redan som 22-åring blev invald i Ålands lagting var kanske inte så rysligt konstigt.
I Kvarnbo växte han upp och sina första skolår avverkade han i Rangsby skola. Sedan blev det Ålands lyceum och studentexamen 1976.
– Första jobbet fick jag en sommar på Kvarnbo bilservice, då visste jag inte ens hur jag skulle byta olja i en bil, säger han och skrattar. Jag fick 3,65 mk i timmen i lön.
Bättre blev det när han under studietiden jobbade som försäljare på Eckerölinjen ett par somrar i slutet på 70-talet.
– Då förtjänade jag bättre än kaptenen, systemet var sådant. Jag levde ett helt läsår på den lönen.


På kibbutz

Men innan dess, efter studenten, tog han ett friår för att jobba. Först på Ålands penningautomatförening och sedan på en kibbutz i Israel.
– På kibbutzen fick jag göra allt möjligt, där fanns 350 kor, biodling, fiskodling på land och mycket mycket mer. Jag fick lära mig laga allt från strumpor till plaströr.
Väl hemma igen sökte Bert till Uppsala och inledde sina juridiska studier där.
– Under tiden utbildade jag mig till croupier och jobbad deltid som sådan. På nätterna jobbade jag på krog och på dagarna studerade jag.
Han ler och menar att det inte var så häftigt som det låter.
– Men jag lärde mig mycket om mänskor, jag lärde mig placera folk. Det har jag haft nytta av senare i livet.
Så plötsligt blev han politiker.
– Jag var inte färdig med studierna och bara 22 år, jag var med i ungcentern och vi hade en egen lista. Det föll sig naturligt.


Frifågel
Han hade en verklig hjärtefråga som han gick till val på.
– Jag ville att vi ålänningar som studerade i Sverige skulle komma hem och få arbete här. I Uppsala hade vi bildat föreningen Frifåglarna, med just den målsättningen. Vi ville ha en attitydförändring här hemma i synen på oss som studerade i Sverige.
Frifåglarna var mycket aktiva och bjöd till exempel över åländska politiker för att diskutera med dem i Uppsala.
– Vi var alla engagerade och jag tror att de flesta av oss också kom tillbaka hem.
Under den här första lagtingsperioden hände en hel del. Han fullföljde studierna och blev färdig jurist, han fick jobb som utskottssekreterare i lagtinget och måste då begära befrielse från det politiska uppdraget. Han jobbade hos Paf med att utveckla casinon och utbilda croupierer.
1985 slutade han som utskottssekreterare för att i stället bli jurist på landskapets rättshjälpsbyrå under två år, sedan blev det politik igen.


Obunden
Den gången, för tjugo år sedan, ställde han upp i nybildade Obunden samling och kom åter in i lagtinget. I sammanlagt fyra perioder på rad har Bert Häggblom varit obunden lagtingspolitiker. I valet 2003 ställde han inte upp.
– Jag ville ägna mig mera åt mitt yrke, dessutom tycker jag inte en politiker ska sitta för länge på en post. Egentligen borde två perioder vara max.
Bestämda åsikter har han om det mesta och självklart har han synpunkter på hur landskapspolitiken fungerar.
– Självstyrelsen utvecklas inte alls med nuvarande system, parlamentarismen är urvattnad. Lantrådet borde väljas av folket, nu är det för långt mellan väljare och högsta ledning.
Sedan 1987 är han aktiv kommunpolitiker i Saltvik. Han har suttit i kommunfullmäktige och även varit dess ordförande. Nu är han ledamot i kommunstyrelsen och viceordförande i Ålands kommunförbund.
Vad är din åsikt om en eventuell kommunsammanslagning?
– Kommunerna ska vara som de är nu, men samarbeta mera och landskapet borde ta över vissa ansvarsområden som ligger på kommunerna i dag, som det är nu upplever man att landskapet försöker svälta ut kommunerna. Med en sammanslagning blir servicen till folket sämre och politikerna får mindre att säga till om.
Men en sak tror han gagnar tanken på sammanslagning.
– Det bristande politiska intresset är en stor fara för demokratin om inte politikerna själva lyckas värdera upp det arbete som verkligen görs för den vanliga mänskan.


Företagare
Den 1 januari 1988 öppnade Bert Häggblom sin egen juridiska byrå Cityjuristen Ab, den har han drivit sedan dess och även utvidgat med Citymäklaren Ab. Han åtar sig det mesta inom juridik, brottmål så väl som civilmål.
– Det är ett jobb som är både utvecklande och mångsidigt kunskapsmässigt, konstaterar han.
Genom sina olika arbeten och många förtroendeuppdrag på olika nivåer i det åländska samhället har han ett stort kontaktnät.
– Det är jättebra, jag vet alltid vart jag ska vända mig om jag behöver ta reda på något.
Härom året blev Bert Häggblom avstängd från tingsrätten, i samband med ett rättsfall konstaterade tingsrätten att hans rikssvenska juristutbildning inte dög.
– Jag fick framträda i hovrätten men inte i den lokala tingsrätten, säger han.
Bert gick till grunden med saken och fick rätt. Tingsrättens lagtolkning var felaktig.
– Det är grymt när enskilda mänskor drabbas av en felaktig lagtolkning, men mitt fall hade det goda med sig att alla i hela landet som studerat i annat nordiskt land fick sina behörigheter godkända.


Golfare
På fritiden, som han egentligen inte har så mycket av, är det golf som är avkopplingen Med familjen reser han gärna till värmen och spelar golf.
– Att resa bort är bästa sättet att ladda batterierna, det är roligt att uppleva nya miljöer, träffa nya mänskor och samtidigt spela golf.
Framtiden ser han som en forsättning på livet just nu, han har inga planer på förändring.
– Som egen företagare jobbar man mycket och det gäller att ha en förstående familj, konstaterar Bert Häggblom. Det har jag, min fru är ju också egen företagare.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax