DELA

Jobbet, både förmån och utmaning

Namn: Margareta Bondestam.
Född: den 26 november 1946 i Vörå.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: chefläkare vid Ålands centralsjukhus, docent.
Familj: två barn med familjer, två barnbarn.
Födelsedagen: firas på resa till Azorerna.
Det är bara ett drygt år sedan Margareta Bondestam kom tillbaka till Åland. I två år i början på 70-talet bodde hon i Godby och jobbade som läkare, i många år har hon dessutom varit sommarålänning.
– Men jag kom inte hit förra hösten för att bli chefläkare!
Hon skrattar och säger att det blev Åland igen mest beroende på dottern som flyttade hit med sin familj.
Margareta är född och uppvuxen i Vörå, Österbotten och blev student i Vasa.
– Jag visste tidigt att jag ville bli läkare, redan i högstadiet stod det klart för mig, berättar hon. Kanske jag blev påverkad av att vi bodde granne med hälsocentralen hemma, folk kom in till oss, drack kaffe och pratade sjukdomar och mediciner.
Hon sökte till Helsingfors men kom inte in vid första försöket. Då åkte hon till Tyskland och arbetade först ett par månader som sjukhusbiträde, sökte sedan och antogs till medicinska studier där i stället. I Kiel studerade hon i sex år, träffade där sin blivande man (från Åland) och hann få sitt första barn.

Till Godby
Genast efter läkarexamen 1972 flyttade familjen till Åland och Margareta Bondestam arbetade både på Ålands centralsjukhus och Godby hälsocentral under de två åren här.
– Det har hänt mycket sedan dess. Då var jag en av de yngsta läkarna och nu är jag en av de äldre.
Ändå tycker hon inte att det känns främmande att vara tillbaka.
– En del sjuksköterskor finns kvar, men ingen av läkarna från den tiden.
Från Åland flyttade hon med sin familj hem till Vörå och jobbade på hälsocentralen där. Drygt ett halvår tjänstgjorde hon på Vasa centralsjukhus innan det bar iväg till Uppsala. En orsak till flytten var att Margareta ville bli barnläkare.
– Jag fick ett två månaders vikariat i Uppsala, men jag stannade i 23 år!
Hon utbildade sig till barnläkare, disputerade och blev docent.
– I Uppsala kom jag in på den förebyggande vården och blev först biträdande överläkare i barnhälsovård för Uppsala län. Från Centralbarnhälsovården besökte vi rådgivningsbyråerna i hela länet.
Senare blev hon skolöverläkare i Uppsala kommun.

Miljöbyte
Efter alla år i Uppsala kände hon för att byta miljö.
– När dottern hittade på att flytta till Göteborg gjorde jag det också.
Hon tillfrågades om hon ville bli sakkunnig vid tillsättandet av skolöverläkartjänsten och beslöt då att själv skicka in ansökningshandlingar. Margareta Bondestam fick tjänsten.
Om anpassningen till Göteborg säger hon:
– Första månaden regnade det varje dag, men annars kändes det bra. Arbetsklimatet var också annat, mera folkligt och kontinentalt i Göteborg mot Uppsala som var mera akademiskt.
– En spännande utmaning. Jag hade en bra tid där.

Åland igen
Så flyttade dottern med sin familj till Åland och det blev med ens mycket långt till barnbarnet. För att komma närmare dem och sonen som bor i Gävle, flyttade Margareta till Huddinge och blev skolöverläkare i Botkyrka.
Men ännu närmare till barnbarnen blev det om hon tog steget över havet och flyttade till Åland.
Förra hösten hände det och Margareta Bondestam började jobba som tf hälsocentralläkare i Mariehamn.
– Så blev den här tjänsten ledig och jag fick den som tillförordnad från nyåret. Jag har ju länge arbetat i viss ledande ställning, jag har arbetat mot myndigheterna och på politiskt uppdrag, så det fanns vissa likheter med vad jag gjort förut – även om detta jobb är mera komplext.
Från och med oktober i år är hon ordinarie chefläkare. Tjänsten som sådan är ny efter omorganisation inom ÅHS:s ledning.
– Arbetsområdet är vidsträckt och enbart administrativt. Jag trivs bra även om jobbet inte alltid ryms inom arbetstiden, första året har på sätt och vis varit ett läroår.
Saknar du som administratör de vanliga patientkontakterna?
– Jag tycker att man måste välja, det är för slitsamt att vara både och. Man måste gilla det man gör och göra sitt bästa.
Margareta Bondestam är en friluftsmänska som trivs utomhus, nära naturen. Hon promenerar gärna längs stranden, tycker om att skida och åka långfärdsskridsko.
– Men det har blivit litet för litet fritid här ännu.
Hon umgås så ofta som möjligt med barnbarnen och hälsar på goda vänner i Uppsala och Stockholm.
– Jag är kulturell allätare och kan ibland sakna utbudet i Göteborg. Men jag hoppas hinna ta mera del av allt som händer här också.
Om framtiden säger Margareta Bondestam så här:
– Det är skönt att man kommit till den åldern när man inte behöver planera så mycket, jag tar ett år i taget nu.
Hennes förordnande som chefläkare är tills vidare.
– Man får känna sig för, det är ett stort uppdrag och om det inte utvecklar sig som önskat kan det förstås bli ändringar. Det är en förmån att få pröva på ett sådant här jobb, det känns som en stor utmaning.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax