DELA

Jag tycker om blommande buskar

Fakta/Unto Lindberg 90 år
Namn: Unto Lindberg
Född: den 23 oktober 1918 i Mariehamn
Bor: på Jungmansgatan i Mariehamn
Yrke: diplomekonom, pensionerad rederidirektör
Intressen: sjöfartshistoria, skärgårdsliv och naturvård
Familj: änkeman efter Doris, född Jansson, som gick bort 2003, sönerna Håkan, Bengt och Ken, barnbarnen Staffan och Thomas, Fredrik och Julia, Karolin och Katrin, barnbarnsbarnet Nicolas.
Födelsedagen: firas med öppet hus i hemmet mellan klockan 14-18 på födelsedagen. Unto vill inte ha presenter eller blommor. Istället finns en sparbössa att sätta en slant i till förmån för stadsmodellbyggandet.
På torsdag fyller Unto Lindberg i Mariehamn 90 år. Han firar i det egna hemmet där han trots den höga åldern fortfarande klarar sig. Städhjälp får han och mat får han från Röda Korsgården och trädgården håller han i skick.
– Jag tycker om blommande buskar som rhododendron, gullregn och syrener. Jag har också lyckats få en murgröna att trivas på söderväggen. De brukar annars inte trivas här.
För övrigt har han belönats med Mariehamns stads trädgårdspris 1995. Det delas inte ut alla år.
– Numera brukar jag anlita någon som lagar blomlådorna, säger Unto och blickar ut i sin trädgård. Där syns ännu några blommor som kämpar i det stormiga höstvädret.
Unto Lindberg tog studentexamen 1939 och gick sedan in i hemvärnet när kriget bröt ut. Sedan gick han in som frivillig i finska armén och var plutonchef vid Hangöfronten. Kriget fick fem år av hans liv.

Diplomekonom
Efter kriget studerade Unto vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi och blev färdig diplomekonom 1947. Första anställningen blev på Ålandsbanken innan han började på Lundqvist-rederierna. Han arbetade upp sig till direktör för den operativa avdelningen. Efter 37 års tjänst pensionerades han 1983 och tilldelades Centralhandelskammarens förtjänsttecken i guld.
Unto Lindberg har haft många förtroendeuppdrag genom åren. Förvaltningsråden för Redarnas Ömsesidiga och Liv Alandia, revisor och medlem i Ålands redarförening, medlem i Ålands sjöräddningssällskap och föreningen för Sjömanshemmet, Ålands Nautical Club, museinämnden, Stiftelsen Ålands Sjöfartsmuseum och sympatiserande medlem i Kap Hornklubben, i IFK Mariehamns Seniorklubb ” Den fyruddiga stjärnan” DFS. Han är också medlem i pensionärsföreningen.

Paddlade till Helsingfors
Hav och sjöfart är ett stort intresse för Unto. Redan under tiden i Ålands lyceum byggde han och vännen Evald Palmén, sedermera veterinär, varsin kanot och paddlade till Helsingfors. Det var i augusti 1938.
– Det var ett stort äventyr. Vi hade inga livbälten. På den tiden hade man inga sådana över huvud taget. Det var ganska riskabelt.
Men allt gick bra.
Byggande verkar också vara ett intresse, förutom kanoten som byggdes på 30-talet har Unto ritat och byggt en sommarstuga i Mariehamn Svinö. Boningshuset i Mariehamn har han också ritat själv.

Trädgård
Både på stugan och vid huset i stan har trädgården haft stor betydelse. I Svinö har Unto skapat ett mini-arboretum.
– Jag planterade ädla lövträd; ek, ask, alm , lönn, getapel och slån. Ekarna planterades ur ekollon. Jag var dit nyligen och mätte hur stor omkretsen på stammen var. Kan du gissa?
En meter?
– Två meter. Och jag planterade ekollonen på 50-talet.
Unto har också skapat en åländsk blomsteräng på stugtomten.
– Det är väl barnbarnen som ska börja vara där.
Intressena tar inte slut med det. Släktforskningen har fört Unto Lindberg bak i tiden och han har hittat grenar till Karl Knutson Bonde och Karl den Store.
Och så är det sjöfarten. Unto samlar på maritima prylar. Han har bland annat en barometer från ett segelfartyg, en inglasad halvmodell från 1889 av ett segelfartyg, tåg, trossar och många, många fartygsmålningar på väggarna.
Födelsedagen firas med öppet hus.
– Jag hoppas att solen skiner på födelsedagen, säger Unto Lindberg, snart 90 år.

Text och foto:

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax