DELA

”Jag ska skriva en bok nån gång!”

Namn: Tina Johanna Dahlblom, f Åminne.
Född: den 23 november 1966 i Åbo.
Bor: i Finström Markusböle.
Yrke: hushållslärare.
Familj: Patrik Landell, barnen Linus, Cim, Cajsa och Lucas Dahlblom, samt Liam och Leon Landell och diverse husdjur.
Födelsedagen: är bortrest och firar med många små kalas, litet släkt och vänner litet nu och då, inget stort jättekalas, utan mest hela året…
Det finns så många saker hon skulle vilja göra, så många idéer och uppslag som trängs i hennes huvud.
– Men jag hinner nog!
Hon skrattar glatt och konstaterar att hon har börjat hejda sig, hoppat av det skenande tåget, börjat ge sig själv litet mera egen tid.
Men det hjälps ju inte, Tina Dahlblom är en kvinna med fart och fläkt, hon är entusiastisk, duktig och energisk. Och det behövs säkert om man som hon är sexbarnsmamma.
Dessutom har hon redan hunnit med rätt så mycket.
– Jo visst, det har varit roligt och jag har lärt mig mycket, säger hon. Men när både jag och de i min närhet som ställde upp började gå på knä, då blev det för mycket.

Hushållslärare
Född, uppvuxen och skolgången i Åbo, visste hon tidigt vad hon ville bli efter studentexamen.
– Det hade jag klart redan från sjuan, något annat yrke än hushållslärare kunde jag aldrig tänka mig. Vad skulle det ha varit?
Hon gillade lektionerna i hemkunskap i skolan, hon tyckte om att laga mat, så det var självklart bara Högvalla hushållslärarseminarium som gällde efter studentexamen.Utbildningstiden var fyra år.
– Första sommaren efter examen jobbade jag faktiskt på hotell, men sedan sökte jag två vikariat, ett i Jakobstad och ett på Åland, berättar Tina. Jag fick båda men valde Åland.
Vikariatet som yrkeslärare vid Ålands yrkesskolas kocklinje var ettårigt, men Tina stannade. Sju år blev det på yrkesskolan.
– Efter barn nummer tre valde jag att sluta.

Skönhetsexpert
Men det betydde inte att hon var hemmamamma hela tiden för det. Nästan tvärtom egentligen. Tina började sälja kosmetika för ett svenskt företag, arrangerade ”homeparties”, utbildade sig till diplomerad skönhetsexpert och avancerade till regionchef för Helsingfors, Åbo, Vasa och Åland.
– Dessutom utbildade jag folk vidare i regionen, minns hon. Men det blev till slut för mycket, helt sjukt som jag rände på.
När hon sedan väntade sitt fjärde barn lade hon av.
– Det var ett roligt jobb, men det gick inte längre.
En annan orsak till att hon hejdat sig litet är att fem av barnen är hörselskadade, de har en lindrig genetisk hörselskada, som naturligtvis gett en del extra pyssel. Ett av barnen har också genomgått hjärtoperationer.
Tina Dahlblom har arbetat ett år i Ålands husmodersskola som hushållslärare, hon trivdes där och blev förtjust i miljön. Därför har hon engagerat sig mycket i fastighetens framtid tillsammans med Patrik, som i ett skede höll på att blev dess ägare.
Sedan år 2000 har hon ordinarie tjänst som lärare i hemkunskap i Kyrkby högstadieskola.
– Men jag har tyvärr inte jobbat där så mycket, jag är hemvårdsledig nu och får väl se vad det blir när den yngste blir tre år.

Hemmatipsare
I Nya Åland har Tina ställt upp med praktiska hemmatips av alla de slag.
– Det är lätt att säga hur det ska vara när man står bredvid, man kan nog och vet en hel del, men inte tillämpar man allting själv ändå, konstaterar hon, skrattar glatt och tillägger:
– När man gjort alla misstag och fel själv så vet man hur det egentligen borde vara.
Under sina första år på Åland höll hon också kurser i Medis och i 4H. För 20 år sedan höll hon en matlagningskurs på Vrethalla och nästa år har hon lovat hålla en kurs där igen som ska handla om mellanmål och är riktad till dagmammor.
För Tina är hemkunskap oerhört viktig.
– Jag ser rött när man tar bort HK-timmar i skolorna, folk köper ju ihjäl sig på färdiga grejer i dag. Ungdomarna måste lära sig laga mat och sköta ett hem, det är viktigt för unga familjer i dag och det blir mycket billigare.

Kör lastbil?
Att fråga en sexbarnsmamma om hobbies och egna intressen är kanske fel, men jag gör det ändå.
– Jag rider varannan vecka och så håller jag på tar lastbilskörkort!
Lastbilskörkort?
– Jag tänker inte bli yrkeschaufför, skrattar hon. Men det kan vara bra att ha…
För en tid sedan plockade hon fram en några år gammal sticksöm och började sticka.
– Hela familjen reagerade, säger hon muntert.
Så berättar hon att familjens rumänska barnflicka är till mycket god hjälp.
– Leon som är yngst pratar numera någon form av rumänska.
Hon tycker om att sy och sticka och så hjälper hon Patrik en del med hans papper för Patriks Måleri. Hon ger ingen tid till föreningsliv, det slutade hon med efter att i fyra år lett Finlands svenska hushållslärare som ordförande.
– Nån gång ska jag skriva en bok, säger hon glatt. Och min granne hotar med att skriva en bok om mig med titeln ”Mitt liv som granne”!
Att fylla 40 tycker hon inte känns särskilt speciellt.
– Jag har inte märkt någon skillnad, jag har ju småbarn ännu så det är som vanligt!

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax