DELA

Hon vårdar ansikte och fötter

FAKTA/ Tarja Markkula 50 år.
Namn: Tarja Orvokki Markkula.
Född: den 30 september 1957 i Rovaniemi.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: kosmetolog, egen företagare.
Familj: maken Lasse och dottern Sari-Hanna.
Födelsedagen: firas på fredag, den 28 september, med öppet hus i Salong Påfågeln klockan 16 till 19. Alla kunder och vänner hälsas välkomna.
I en fräsch och ljus salong bjuder hon sina kunder på sköna, avslappnande behandlingar, från topp till tå, eller tvärtom.
Själv är hon behaglig till sitt sätt, glad, vänlig och omtänksam utan att vara det minsta påträngande. Tarja Markkula jobbar med det hon tycker om och trivs med och det präglar hennes sätt att vara.
Hon har alltid fascinerats av skönhetsvård men inte haft det som yrke förrän på senare år.
– Efter studentexamen hemma i Rovaniemi utbildade jag mig i hotell- och restaurangskola, berättar hon. Sedan sommarjobbade jag på olika restauranger både i Lappland och i Helsingfors.
Redan 1981 kom hon första gången till Åland.
– Jag studerade i Helsingfors då och ville lära mig svenska, berättar hon. Så jag jobbade som servitris i Parks restaurang.
Hon studerade till restonom i Haga-institutet och blev klar 1983. Därefter reste hon till Tyskland och jobbade där ett år för att lära sig mera tyska.
– Jag kom tillbaka till Helsingfors och fick jobb som hovmästare på restaurang Vaakuna, berättar Tarja. I fyra år jobbade jag där, för 1988 gifte jag mig med Lasse och flyttade hit till Åland.

Hemmamamma
Följande år föddes dottern Sari-Hanna och Tarja blev hemmamamma i flera år.
– Och chaufför åt maken, säger hon och skrattar glatt.
Efter tio år i Mariehamn flyttade familjen Markkula till Helsingfors.
– Jag trivdes bra på Åland och det var intressant att jämföra hur det var att bo i Munksnäs med att bo i Mariehamn, konstaterar hon. Här är så jättefint, det är så bra för barnfamiljer och trafiken är mycket lugnare.
Så efter sju år i huvudstaden återvände Markkulas till Mariehamn. Dottern började i lyceet, Lasse blev pensionär och Tarja startade eget företag. Under åren i Helsingfors hade hon utbildat sig till kosmetolog och nu var det dags att satsa på det nya yrket och hon öppnade Salong Påfågeln.
– Det har varit mitt intresse hela livet och jag ville prova något annat än jag gjort tidigare i livet. Inte en dag har jag ångrat mig!
I november är det två år sedan hon öppnade salongen.
Vilka är dina specialiteter inom skönhetsvård?
– Ansikte och fötter!
Hon gör peeling som förnyar och fräschar upp huden, hon plockar och färgar ögonbryn och fransar, ger massage och ger fotvård. Hon jobbar med franska märkesprodukter och ett italienskt ekologiskt märke utan konserveringsmedel och kemiska färgämnen.
– Men jag gör inte makeup, jag koncentrerar mig helt på hudvården.
Nytt i sammanhanget är behandlingspaket för barn.
– Dagens barn har så mycket aktiviteter och får så mycket leksaker att de kan behöva något annat som omväxling. De kan få lugna ner sig med massage och en skön upplevelse i stället för nya saker.
Tarja är nöjd med sin kundkrets men konstaterar att det ”ryms alltid flera”. När hon flyttade från Mariehamn till Helsingfors fanns bara ett fåtal skönhetssalonger här, men när hon återvände och öppnade Påfågeln hade utbudet förändrats, många nya salonger hade öppnat.
– Det passar bra, Mariehamn har varit en badstad också för länge sedan, säger hon leende.

Morgonsömnig
Hennes arbetsdagar börjar vanligen klockan 11 och pågår till 18.
– Jobbet är också min hobby och jag försöker ta emot kunderna när det passar dem. Det passar mig bra med litet senare dagar, jag är morgonsömnig!
Tarja Markkula trivs bra med sitt liv just nu. Mycket av fritiden går åt till kurser, resor och att lära sig om nya produkter och behandlingar.
– Det kommer mycket nytt hela tiden och det är roligt att hänga med. Men jag tycker om att läsa och sticka också när det finns tid.
För första gången i sitt snart 50-åriga liv har Tarja Markkula engagerat sig politiskt. Hon ställer upp i höstens kommunalval för sossarna i staden.
– Jag börjar känna mig mogen nu, säger hon och skrattar. Det känns roligt att vara engagerad.
Äldrevården är viktig för henne.
– Den är bra i Mariehamn, men allting kan göras ännu bättre. Annars tycker jag att vi här på Åland bör kämpa tillsammans, vi skulle vinna på att arbeta gemensamt för samma mål – Ålands bästa.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax