DELA

Hon bäddade åt Berghagen

Namn: Synnöve Inga-Britt Mattsson, född Finnberg.
Född: den 2 mars 1947 i Ingå.
Bor: i Lemland Söderby.
Yrke: sjukpensionerad hyttvärdinna.
Familj: maken Sune och katten Texas.
Födelsedagen: firas med öppet hus på ungdomslokalen Valborg på födelsedagen fredagen den 2 mars från klockan 18.00 och framåt kvällen. Det ska bli en hel del dans, utlovar födelsedagsbarnet.
– 60 år! Jag? Kan det verkligen stämma?
Nej, Synnöve Mattsson känner sig inte som en 60-åring. Det är precis som hon själva säger:
– Ser man på ögonen så kanske man inte kan tro det – men ser man på resten av kroppen så är det nog sant att åren har satt sina spår.
Det är de pigga uttrycksfulla ögonen man minns efter ett möte med henne. Att ena benet inte är helt i skick på grund av lymfcancer märks bara obetydligt. Hon har lite svårt för trappor och benet svullnar lätt upp. Men annars är hon hur rask och pigg som tänkas kan.
– Jag hade cancer ett år. Jo, det känns skönt att kunna säga så, för precis så är det. Sjukdomen går att leva med. Jag är ett levande bevis på det.
Men något arbete kan hon inte sköta längre. Sedan 1997 är hon sjukpensionär.


Jobb i köttaffär
Synnöve Mattsson växte upp i en liten familj i Ingå. Pappa Holger Finnberg var jordbruksarbetare och har nyligen fyllt 84 år.
– Egentligen var han dräng, om man ska nämna saker vid deras rätta namn, säger hon.
Mamma var hemmafru och är borta nu sedan många år. Brodern Kaj bor kvar hemma och hjälper till med gamle pappa.
När Synnöve Mattsson gått ut folkskolan i Karis sattes hon direkt i arbete.
– Jag började arbeta som expedit i en köttaffär som fanns i samma hus som vi bodde i. Så det var en slump att jag började arbeta just med kött, men det att jag fortsatte med det sedan under många år.


Midsommarstång
Efter arbetet i Karis följde ett par år i en köttbutik i Ekenäs. Sedan, 1978, var det dags för Mariehamn och Hemköp i Hindersböle.
– Jag ville se något annat, Stockholm drog, men kändes lite för stort. Då fastnade jag för Mariehamn eftersom det är svenskspråkigt.
Det var efter en annons hon sökte och fick arbete i staden. Den allra första tiden var omtumlande. Men småningom fick hon kontakt med familjen Ehrsgränd på Vedhuggsvägen där hon hyrde ett rum och umgicks med föräldraparet.
– De var så snälla mot mig, jag blev som en familjemedlem. Nu är de båda av den äldre generationen borta.
Bland annat fick den unga Synnöve komma med ut och se på midsommarstänger – för första gången i livet!

Kändisliv


Från 1981 och 16 år framår arbetade Synnöve Mattsson på Birka, först på Prinsessan och senare på Birka Princess. Största delen av den här tiden har hon varit hyttvärdinna och emellanåt fått ta hand om lyxhytterna ombord, sviterna, där upptränande artister bodde under sina arbetsresor.
Hon kan räkna upp många kändisar hon blivit bekant med genom åren. Det var hennes uppgift att bjuda på frukost på bricka på rummet, hon bäddade och städade sviten varje dag.
Hasse ”Kvinnoböske” Andersson gav hennes sitt livs första cd-skiva.
Lill-Babs var en morgontrött artist, som ville ha bäddat först långt fram på dagen, kan Synnöve avslöja.
– En gång när vi var i land i Visby ropade Lill-Babs på mig från en uteservering. ”Synnöve kom hit”. Hon ville bara prata, men jag blev ju lite mallig att alla fick veta att Lill-Babs kände mig.
Alf Robertsson hittade inte till sin hytt en kväll så hon fick hjälpa honom. Han tackade dagen efteråt.
Henrik Åberg, han som låter som Elvis, var bussig och skötsam.
Lasse Berghagen är den absoluta favoriten.
– Här är så gullig, så naturlig och snäll.


Tioårsjubileum
För tio år sedan mötte hon den blivande maken Sune Mattson på Sten &Stanleys konsert på Arkipelag. Varje år sedan dess har paret troget deltagit i dansgalan i februari. I år var det tioårsjubileum.
– Annars är livet lugnt och fint. Jag handarbetar gärna och sköter om huset. Katten Texas är ett fint sällskap de kvällar Sune är ute på något förtroendeuppdrag.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax