DELA

Heladvokat och halvpensionär…

FAKTA/ Kenneth Neovius 60 år
Namn: Kenneth Neovius.
Född: den 3 april 1947 i Karis.
Yrke: advokat.
Bor: i Mariehamn.
Familj: hustrun Lea f Silvennoinen, labradoren Lilli 2 år.
Födelsedagen: firas endast med de närmaste i familjen, är bortrest och har ingen mottagning.
Heladvokat och halvpensionär.
Så beskriver han sig nu för tiden, Kenneth Neovius, leende och avspänd, i sitt hem på Klockargränd.
– Jag får arbeta, men behöver inte!
En rätt så trevlig situation att befinna sig i, vilket i praktiken betyder att han fortsättningsvis arbetar – med sådant som är intressant och roligt. Sedan hösten är han deltidspensionär och advokatbyrån har överlåtits åt medarbetaren sedan många år, Daniel Widman.
Men jag har arbetsrummet kvar och jag har även ett arbetsrum i Helsingfors eftersom många av mina kunder finns där.
Precis som alla andra som trappar ner sin yrkesutövning, har Kenneth tänkt göra allt det där som han inte tidigare hunnit med.
– Städa garaget, sorterar foton och diabilder, tvätta fönster – men allt är ogjort. Det får ta den tid det tar.
Han citerar sedan kloka ord av en gammal industripamp han kände:
– Man måste lära sig leva med ogjort arbete.


Långa vägen
Efter studentexamen 1967 började han studera juridik, det passade hans läggning.
Kanske blev han också inspirerad under sitt år som utbytesstudent i Ohio, USA. I familjen där han bodde var pappan advokat.
– Det var en bra familj och jag har fortfarande kontakt med gamla mor och barnen i familjen.
Kenneth Neovius gick den långa vägen eftersom han vid sidan av studierna hade olika jobb hela tiden. Bland annat var han reporter på tidningen Västra Nyland och trivdes bra med det.
Han auskulterade vid Raseborgs domsaga och fortsatte att arbeta vid sidan om med juridik vid Föreningsbanken. Det innebar att han redan hade praktisk yrkeserfarenhet när han var klar med studierna och gav sig ut i världen.
Det blev Luxemburg i två år, där han jobbade som jurist vid Föreningsbanken dotterbank. Tillbaka i Helsingfors var han praktiserande advokat på en advokatbyrå i flera år innan Åland blev det nya målet.
– Jag hade oroliga fötter då och har det fortfarande!


Flygande start
Han ledde en kurs i byggnadsjuridik i Mariehamn och träffade samtidigt Föreningsbankens direktör Rainer Wasström, som inspirerade honom att flytta till Åland för att arbeta som affärsjurist.
– Sommaren 1985 kom jag hit och fick en flygande start. Det var under ett skede då mycket som varit reglerat och förbjudet i samhället öppnades upp och tog fart, det var bara att tuta och köra och försöka hänga med.
Rederi Ab Sallys tankers såldes den här tiden och stora förändringar var på gång inom sjöfarten.
– Jag råkade hamna på rätt plats vid rätt tidpunkt, jag var intresserad av sjöfart även om mina kunskaper var mycket begränsade.
Affärskonsult startades med honom som vd. År 1989 tyckte han det var läge ett separera affärerna från juridiken och startade då sin egen advokatbyrå, med fortsatta arbetsuppgifter inom sjöfartsnäringen.
– Arbetet har varit oerhört internationellt, tankertrafiken gick ju inte precis i Östersjön. Därför har det varit mycket resande i tjänsten, Sverige är kanske det land jag arbetat minst i.


Fanns tid
Då i början var inte infrastrukturen så utvecklad som nu, inga mobiltelefoner eller internationellt fungerande bankkort till exempel.
– Det var att ta tjocka plånboken med sig ännu på 80-talet. Möjligheterna att överföra dokument snabbt var också begränsade, det var ett annat sätt att göra affärer då. I dag gäller bara här och nu.
– Då fanns det ännu tid att fundera, nu med internet och e-post går allting snabbt, beslut och avgöranden ska ske genast.
Han tillägger filosofiskt:
– Men mänskan är som tidigare, hon behöver vila, avkoppling och motion.
Vi pratar om hans resande i tjänsten, han har alltid tyckt om att resa och därför passade det honom som hand i handske att ta sig an just sjöfartsfrågor. Mest blev det resor inom Europa.
– Även om jag för det mesta satt i förhandlingar och möten fick jag lära mig förstå något av motparternas kultur och traditioner, det är stor skillnad mellan alla länder även när det gäller affärer.
Han har också frapperats av hur bra språkkunskaper mänskorna i Norden har, jämfört med i de mellaneuropeiska länderna.


”Nej” blev ”ja”
För fem år sedan gick Neovius advokatbyrå samman med Advokatbyrå Hannes Snellman i Helsingfors och blev Hannes Snellman Mariehamn Ab.
– Vi tillfrågades flera gånger om att gå samman, men svarade nej. Men det hände att vi inte hade kapacitet att svara mot kundernas önskemål, vi behövde möjligheten att skicka ut ett team emellanåt och därför blev svaret ja.
Nu när du påbörjat nedtrappningen mot pension, vad tänker du tillbaka på som speciellt tillfredsställande?
– Att jag haft nöjet att medverka till att flera åländska ungdomar blivit praktiserande jurister och en tillgång i samhället.
Nu som deltidspensionär försöker han lära sig leva i ett lugnare tempo, också lära sig säga ”nej” emellanåt.
– Det är svårt, det är ju så roligt att jobba.
Hur ser då den närmaste framtiden ut?
– Det blir första sommaren som jag kan vara helt ledig och då är det Långskär i Geta som gäller. Men jag kommer att fortsätta arbeta så mycket och så länge det finns intresse för mina tjänster.
Så berättar han om nöjet att hinna läsa dagstidningarna i sin takt och inte bara snabbt skumma rubrikerna, att han gått en kurs i digitalteknik, att han nog är med i Juridiska föreningen och i Advokatsamfundet. Det finns knappast några problem att fylla fritiden med sysselsättning.
– Lea och jag är också med i Munskänkarna. Det är trevligt, vi gillar god mat och goda viner.
Ett annat gemensamt intresse är att resa.
– Vi reser gärna och ofta, gärna till storstäderna, vi är nyfikna på allt och tycker om att bekanta oss med nya städer. Den dag jag inte vill resa, då är det slut.
Ibland reser de också till Kanarieöarna vintertid, till ett lugnt och skönt ställe för att vila och koppla av.
– Det skulle också vara trevligt att bila i närområdena, Sverige och Norge, då kan hunden följa med.
Vad känns angeläget och viktigt för dig i dag?
– Miljön, till lands och till sjöss, tendensen är inte bra. Vår värld tillhör den kommande generationen, jag skulle inte vilja vara i min ålder nu om hundra år…
– Jag hoppas att det ska utvecklas andra energiformer snabbt!
Kenneth Neovius är en diskret och korrekt personlighet, yrkesmässig mycket kompetent och privat en vänlig man med filosofiska tankar och en stillsam humor. Han njuter av naturen i sällskap med hunden och han fascineras och njuter av havet.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax