DELA

Han njuter av natur och litteratur

FREJ HÖGBERG 60 år
Namn: Frej Conny Högberg.
Född: den 10 februari 1947 i Dragsfjärd, Dalsbruk.
Bor: i Saltvik Kvarnbo.
Yrke: pensionerad hovmästare.
Familj: tre barn, två barnbarn.
Födelsedagen: firas på spa i Nådendal, det är barnens present till födelsedagen.
När Frej Högberg kom till Åland första gången och steg i land i Långnäs 1969, trodde han absolut att han kommit fel.
– Jag satt på bussen till Mariehamn och var övertygad om att jag åkt för långt, att jag kommit till Sverige, berättar han och skrattar. Åland var mycket större än jag hade väntat mig.
Han var helt inställd på att försöka hitta en färja för att så snabbt som möjligt ta sig tillbaka till Åland, han skulle ju börja i sjömansskolan i Mariehamn!
Frej Högberg är född och uppvuxen i Dalsbruk. Som ung pojke började han jobba på byggen. Så gick han i Pargas folkhögskola och fortsatte till Svenska folkakademin i Borgå där han gick två år.
– Jag kände mig hemma i Borgå då, fick jobb på Societetshuset där och stannade en tid, minns han. Men det var dåligt betalt och min pappa tyckte jag skulle komma hem i stället.

Restaurangjobb
Väl tillbaka på hemorten fick han arbete på ett restaurangbygge.
– När restaurangen var klar fick jag jobb där.
Och Frej Högberg var inne på den yrkesbana som skulle bli hans. Han kom till Åland och gick till kock i Ålands sjömansskola.
– Jag fick praktisera både på Socis och Miramar, så jag har upplevt båda de gamla legendariska krogarna i Mariehamn, konstaterar han.
Han erbjöds jobb i Godby kongresshotell och när restaurangutbildningen startade där blev han lärare för de första restaurangeleverna. Men han följde inte med när skolan flyttade till Mariehamn och Arkipelag.
– En tid var jag i Norge, men när restaurang Sabina öppnade 1975 blev jag hovmästare där, berättar Frej Högberg.

Jan Karlsgården
Efter fem år på Sabina prövade han på restaurangjobb till sjöss, i tre år tjänstgjorde han som hovmästare på Viking Song. När nya Jan Karlsgården öppnade gick han i land och började jobba där.
– I sammanlagt nio somrar var jag där, det var en fin miljö och trivsam atmosfär, säger han. Jag trivdes väldigt bra, det var nog jobbigt men mycket trevligt.
Sina sista yrkesår i branschen var han tillbaka på Godby hotell.
– Där trivdes jag också väldigt bra, det är ett gammalt hus men med atmosfär det också.
Sedan var han försäljare på Alko en kort tid, men han hade problem med hälsan.
Att Frej Högberg sedan blev förtidspensionerad berodde på sjukdom, han hade drabbats av borrelia och gått för länge med symtom som inte åtgärdats.
– Det fungerade inte att jobba längre, jag hade gått med borrelia i kroppen i sju år innan jag fick medicinering, berättar han. I början hjälpte behandlingen, men sedan slogs både sköldkörtel och binjurar ut.

Pensionärschock
Att bli pensionär var inte lätt, den första tiden var ganska svår.
– Det var en chock, jag var ju van att vara med mänskor hela tiden, jag fick lappsjuka i början, förändringen i livet var stor.
Nu har han vant sig, känner sig anpassad till en lugn tillvaro och har förmågan att njuta av sina intressen.
– Jag tycker om friluftsliv, jag är mycket ute i naturen och vandrar och tittar på fåglar, berättar Frej.
Han läser också mycket, gärna klassisk litteratur och historia, men också mycket amerikanska författare om personlig utveckling, samt nyandlig litteratur.
– Det är intressant!
Han bor enkelt i en liten lägenhet i Boogården och har inga stora planer för framtiden.
– Jag har alltid varit en hejare på att planera men det är något jag fått lov att minska på, ler han. Jag har en särbo i Uppsala så jag reser ofta dit, där finns ett stort kulturutbud och jag har lärt mig trivas där.

Bra kontakt
Som den naturmänska han i grunden är trivs han annars bäst på landet, men han upplever Uppsala som en trevlig stad.
När vi talar om glädjeämnen i tillvaron nämner han barnen.
– Jag är glad att det gått bra för dem, vi har en väldigt bra kontakt, säger han. Så har jag två barnbarn i Kumlinge, Adrian och André, det är viktigt och roligt med barnbarn.

MAJ-LEN LINDHOLM