DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gus är en hejare på gäddfärsbiffar

När han fyllde 50 och 60 hade han inte tid att ställa upp på födelsedagsintervju. Nu fyller Gus Palmqvist 70 och ställer upp i Nya Ålands Pratstund. Men att han faktiskt fyller 70 år tror vi inte riktigt på.
– Jo, den där jäkla siffran stämmer nog.

Vi slår oss ned på glasverandan till huset på Sonckstigen i Mariehamn. Som 16-19-åring delade Gus Palmqvist ut post i det här området, bland annat i det hus som nu är hans och frun Camilla Hägglund-Palmqvists hem.

– Hon var bara tre år när hon bodde här och jag delade ut posten.

De båda träffades i Ålands Projektkör under arbetet med ”A Tribute to Queen”.

– Det projektet var nog bland det roligaste jag gjort. Vi uppförde den säkert tio gånger och om avslutningen på Rockoff säger folk fortfarande att det var det häftigaste någonsin.

Det är nu tio år sedan Gus och Camilla blev ett par och sedan två år tillbaka är de äkta makar.

Som ung spelade Gus både fotboll och ishockey. Det förstnämna i Jomala IK eftersom Strandnäs på den tiden hörde till Jomala. Ishockey spelade han i IFK Mariehamn, där han var målvakt.

– När ishockeyrinken vid det som i dag är Islandia invigdes spelade jag i invigningsmatchen. Då slog vi landsbygden med 3-2.

Numera motionerar Gus tillsammans med löpargruppen Canis Löpus varje onsdagskväll.

– Jag hoppas att jag fortsättningsvis får vara vid god vigör. Jag är hellre 70 år ung än 50 år gammal, säger han.

– Att ha sex fina barnbarn gör det lättare att hålla sig ung. Men just nu är det tråkigt när fyra av dem bor i Sverige och jag inte får se dem på nära håll. Där är i varje fall Facetime en välsignelse.

Sitt arbetsliv har Gus tillbringat till sjöss som kapten.

– Men jag började som jungman 1969, samma dag som Neil Armstrong tog sina första steg på månen.

Att vara ute på långfart är ingen hit när man är småbarnsfar, därför lockade istället de åländska skärgårdsfärjorna som på den tiden var landskapsägda. Där blev Gus i 35 år innan han gick i pension.

– Jag trivdes otroligt bra och hade så bra arbetstider men sedan jag steg iland saknar jag det inte.

Innan Gus träffade Camilla var han gift med Kristina, som kallades ”Putte”, och gick bort i cancer 2009.

– Det gav mig en annan syn på livet och jag blev mer ödmjuk. Jag tänker ofta på döden men jag är inte rädd för den. Ingen klarar sig ju levande härifrån. ”Dö innan du dör, så slipper du dö när du dör” är ett bra uttryck som jag snott av någon sommarpratare i P1.

Plötsligt reser han på sig och springer iväg ut i köket för att hämta kaffet som han höll på att glömma. När Gus kommer ut till glasverandan igen har han en ananaskaka med sig. Den har han bakat själv. Han tycker om matlagning och är enligt egen utsago en hejare på gäddfärsbiffar.

– Ingen slår mina gäddfärsbiffar. När barnbarnen äter någon annans säger de ”De var nog goda men inte som morfars”, berättar han stolt.

Huset på Bergö Vårdö är ett annat stort intresse. Det är byggt 1880 och Gus pappa härstammar därifrån. Där fiskar han gädda till sina gäddfärsbiffar men försöker också göra så lite som möjligt.

– Istället ser jag på när robotgräsklipparen arbetar. Det är den bästa investeringen jag har gjort.

Gus Palmqvist döptes egentligen till Rolf Gustav Palmqvist. Men redan tidigt såg man att han inte var en Rolf, han var mer en Gustav och faktiskt rätt lik den tjocka råttan Gus i Askungen. På det viset fastnade namnet Gus och det är som Gus som de flesta känner honom.

I dag är han pensionär men hoppar ibland in och kör taxi. Det är ett jobb som passar honom, han har lätt för att prata med både äldre tanter och unga människor.

– Jag brukar säga att jag i en del av mitt hjärta alltid kommer att vara 25 år.