DELA

Golf-Niklas slår ett slag för vilan

Niklas fyller 40
Namn: Niklas Ilmari Allan Rajamäki.

Född: Den 9 januari 1972 i Mariehamn.
Bor: På Solberget, i Jomala.
Yrke: Golfinstruktör och egen företagare.
Familj: Sambo Maria Nordblom, dottern Filippa, 9 år, och sonen Melker, 2 år.
Födelsedagen: Det blir lugnt nu, firar bara med de närmaste. Men framåt sommaren blir det fest.
Det är dags för en glad gosse vid namn Niklas Rajamäki att fylla 40. Leendet och den muntra blicken ljuger inte. Han är positiv. Och framgångsrik.
Vi träffas i hans kombinerade affär och kontor vid Ålandsvägen i Mariehamn. ”Newtop” och ”reklambutiken.ax” står det på dörren. Det är här han håller till när han inte är på golfbanan.
– Det egna företaget går fint att kombinera med uppdraget som golfinstruktör, berättar han. Det blir en bra mix.
Så här är det: Nu är han i butiken. Nästa vecka ska han träffa sin adept, proffsspelerskan Kaisa Ruuttila, i Tammerfors, följande vecka tränar hon på Åland, veckan därpå ska de båda till Dallas i USA.

Produkter med profil
Lokalen är egentligen inte en vanlig butik, men visst, när det kommer in folk och bläddrar i plaggen kan han sälja ett eller annat. Det är reklamtyck som är hans idé, profilprodukter, som han säger. Det började med kepsar och har med tiden utökats till tröjor, jackor och annat. Också pennor och andra prylar säljs med firmanamn.
– Miljökassen har vi kört i två år, berättar han och visar en tygkasse och en plastkasse gjorda av återanvänt material. De är sponsrade av åländska företag.
Meningen är att man ska använda dem gång på gång och slippa slita på miljön genom att köpa nya kassar ideligen.
– Kassarna syns på stan hela tiden. De har blivit poppis bland folk som bryr sig om miljön.
Gåvokorten är en annan ny idé. För företag som inte vet vad för slags gåvor de vill ge sin personal har han tillsammans med sambon Maria Nordblom utarbetat ett gåvokort, där mottagaren själv får välja mellan olika presenter.
– Det är en grej fler företag kunde nappa på, tycker Niklas.

Golfen en drog
Det är som golfare och golfinstruktör de flesta känner Niklas. Redan som 11-åring kom han i kontakt med golfen. Det var hans morfar som introducerade sporten och plötsligt var alla tre manliga medlemmar i familjen golfgalna.
– Golfen är som en drog, det erkänns, folk som säger sig aldrig vilja spela blir plötsligt gripna och vill bara ut på banan hur mycket som helst.
Vad är tjusningen egentligen?
– Man promenerar runt sju kilometer när man avverkar en bana, man får se vida områden och känna väder och vind växla och så utmaningen, den ständiga utmaningen. Med golf är det så att man alltid, alltid kan bli bättre.
Vid 18-årsålder kände han att han måste välja väg. Antingen fortsätta spela eller lära andra spela.
– Om jag spelat bättre hade jag kanske fortsatt med det. Jag insåg också snart att det var minst lika roligt att träna andra som att spela själv.

Snobbsport
Många ser golf som en snobbsport.
– Det stämmer inte längre. Människor av alla sorter spelar. Men det är också en social sport på så sätt att det är ett bra sätt att lära känna en affärsbekant. Genom att gå en runda tillsammans ser man hur en person kan hantera motgångar och vrede. Så okej, golf är populärt också bland direktörer.
Blir du själv arg?
– Jo, klart man kan bli arg, men ilskan ska få komma och gå. Det viktiga är att inte fastna i det och älta saker långa tider.
Det är mycket psykologi i detta att vara instruktör?
– O ja, det är det som gäller. Att se positivt, att tänka framåt, att se målet.
Niklas säger att han fortfarande lär sig nya saker inom golfen.
– Man blir aldrig fullärd. Men jag spelar själv inte mycket numera, jag går kanske tio rundor på ett år bara.

Fina utmärkelser
Niklas gick i Övernäs skola, treårig linje på Ålands yrkesskola till elektromontör, han testade en kort tid Tekniska läroverket och var sedan en sväng till USA, men landade i Ålands handelsläroverk i tre år. De åren utbildade han sig också till golfinstruktör i Sverige.
Han tränade ung och gammal och snart nog tränade han två professionella damer, Lotta Wahlin och Kaisa Ruuttila, som med Niklas påhejande ord i ryggen nått stora framgångar.
Så har han också blivit utsedd till årets idrottledare på Åland två gånger, åren 2005 och 2008, och dessutom till årets golftränare i Finland 2008.
– De utmärkelserna var verkligen kul att få, säger han glatt.

Text & foto:


Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax