DELA

Friheten är viktig för Sam Eklöw

Lumparlandssonen Sam Eklöw ser till att Ålands sjösäkerhetscentrums bassängvatten är i skick, sköter om sjöräddningsbåtarna och packar om flottar efter sjöräddningskurser.
Han trivs med friheten att inte sitta bakom en dator på jobbet dagarna i ända.
– Jag får vara ute och inne, uppe och nere.

Vid Klintkajen i Västra hamnen står luften nästan stilla. Byggnaderna intill har fönstren på vid gavel och knappt en människa syns till på de solvarma pirarna. Alla verkar ha sökt sig till svalare ställen inomhus eller i skuggan.
Sam Eklöw tar emot Nya Åland och vi går direkt upp en trappa till en skuggig plattform där vinden fläktar svagt. Här i hamnen arbetar han som maskinskötare vid Ålands sjösäkerhetscentrum. Tidigare har han skött maskinrummen ombord på flera olika fartyg, och därmed tillbringat många dagar ute till sjöss. Det är till och med så pass att han träffade sin fru Angela Eklöw ombord på en kryssningsfärja.
– Vi båda jobbade ombord på båten när ägarna gick i konkurs. Då visste vi inte riktigt vad vi skulle göra, så vi flyttade till England en sväng. Angela är engelska och har sina föräldrar i Blackpool på västkusten, så vi bodde där i ett år. Angela jobbade i butik och jag hade olika ströjobb.
Därefter bar det tillbaka till Åland och Lumparland, där Sam har bott hela sitt liv med undantag för året i England. Men han tycker mycket om att resa, så han och resten av familjen fortsätter att besöka svärföräldrarna titt som tätt.


Läs mer i dagens Nya Åland.

Maria Snellman

maria.snellman@nyan.ax