DELA

Franska bilar, resor och musik…

FAKTA/ Håkan Jansson 70 år
Namn: Karl Håkan Jansson.
Född: den 17 september 1937 i Saltvik.
Bor: i Saltvik Laby.
Yrke: pensionerad företagare.
Familj: hustrun Britta f Sundman, döttrarna Tove och Annica.
Födelsedagen: firas lördagen den 22 september med öppet hus, mat och dans, på Solbacka klockan 19.
– Jag önskar inga presenter, i stället står det en sparbössa framme till förmån för Hoppets stjärna där jag har ett eget fadderbarn, säger jubilaren.
Säger man att grävmaskiner är hans liv är man inte helt fel ute. Åtta har han avverkat under sina nästan 40 år som egen företagare och entreprenör. Men han har bondeblod i ådrorna också och har även varit jordbrukare vid sidan om sitt ordinarie jobb.
– Det har alltid intresserat mig att odla, säger Håkan Jansson.
Född och uppvuxen på Strand i Laby var det självklart att hjälpa till på gården och 1955-56 gick han i Ålands lantmannaskola.
– Hjälper till litet gör jag förresten fortfarande. När brorsonen behöver ett handtag ställer jag upp.
Hela tiden har han odlat både egen och arrenderad mark, mest har det varit sockerbetor, men också chipspotatis, lök och spannmål.
– Men nu har jag sått in min egen mark med gräs och lämnat arrendemarken, i fjol var sista året jag odlade betor, berättar han och menar att han har tillräcklig sysselsättning ändå som pensionär.

Egen grävare
Som ung prövade han sig fram några år innan han fann vad han sökte. Som många andra åländska ungdomar den tiden jobbade han en vinter i Sverige. Sedan körde han lastbil några år åt sin bror Sture som han skaffade en grävmaskin och traktor i bolag med.
– Men 1965 köpte jag egen traktorgrävare. Jag körde upp min egen traktor till Hudiksvall på lastbil, monterade på grävaggregatet där och körde hem den själv på väg, det tog två dagar!
– Det gjorde jag aldrig om…
Det var i alla fall så det började. Ung och energisk jobbade han mycket, en tid hade han två egna grävmaskiner, den ena grävde han med dagtid för landskapet och den andra använde han kvällstid för privata grävningar.

Byggt vägar
Många entreprenader har han utfört genom sina yrkesverksamma år, otaliga skogsbilvägar, privata stugvägar och husgrunder överallt på Åland, har kommit till genom hans arbete. Bara på Vårdö har Håkan byggt ett tjugotal vägar
– Jag jobbade ju ofta i bolag med någon annan, framhåller han och tillägger att han nog känner bra till Åland och att många känner honom.
Sin sista grävmaskin sålde han år 2004.
– Men nu är den maskinen tillbaka i byn och jag får låna den när jag behöver. Det känns bra.
Riktigt utan arbetsmaskiner är han förstås ändå inte, ett par traktorer håller han sig ännu med.
– Den äldsta är en Volvo BM 350 från 1959 som min far Nils köpte ny. Den går bra ännu.

Bilintresse
Så är bilar ett stort intresse.
– När jag räknade över kom jag till att jag haft 33. Det har mest blivit olika franska bilar, de är sköna och bekväma.
En Peugeot av äldre datum har han veteranregistrerad, men den kör han inte mycket med. Till vardags trivs han med mera komfort i en modern Citroën.
Politik har aldrig lockat Håkan.
– Nej, jag har aktat mig för det, politik har heller inte passat med mitt jobb.
Som ung var han desto mera aktiv i föreningslivet, bland annat i ungdomsföreningen Västra Saltviks väl.
– Jag var ordförande när gamla Solbacka brann ner och det var inte roligt.
År 1976 var Håkan Jansson med och startade Ålands jordschaktningsförening där han sedan varit mycket aktiv i många år. Numera hör han till föreningens hedersmedlemmar.
– Jag hänger nog med ännu när det ordnas något intressant.

Trummis
Musik har alltid varit ett av hans stora intressen på fritiden. På 60-talet var han trummis i flera olika dansorkestrar och var flitigt med i svängen. Ett år var han också krogmusiker när han spelade på restaurang Miramar i Mariehamn.
Nu är det framför allt Ålands dragspelsklubb som gäller.
– Jag har varit med länge och det är skojigt, konstaterar han som naturligtvis sitter vid trummorna också i dragspelsklubben. Medelåldern börjar bli hög i klubben, men vi spelar så länge nån vill ha oss.
Och visst finns det speluppdrag ibland, i Sjökvarteret sommartid och till fester och kalas däremellan.
Ett annat intresse är resor.
– Vi har väl varit i ett tjugotal länder nu. Senast var vi till Kina i femton dagar och såg alla de klassiska turistmålen. Det var mycket intressant.
Några nya resplaner på gång då?
– Nja, eventuellt kanske vi far till Sardinien, vi får se. Om vi får kattvakt…
Annars går dagarna fort, han har alltid något att pyssla med.
– Jobb finns det alltid. Jag har plockat äppel, skött om våra och döttrarnas stugor, kört spannmålslass åt brorsonen och allt möjligt.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax