DELA

Fjalar känner sig tio år yngre

Namn: Fjalar Sigvard Alexander Nylund.
Född: 6 augusti 1932 i Lemland.
Bor: Jomala Kalmsta.
Yrkesliv: Har varit både sjöman och köksmästare.
Familj: Hustrun Sonja, barnen Anders, Kenneth, Ann-Kristin och Peter men också nio barnbarn.
Födelsedagen: Firas med öppet hus mellan klockan 13–17 i hemmet på Kalmstavägen 6.
Kanske var det just den glimten som fick hustrun Sonja på fall för 55 år sedan på danslokalen Berghyddan i Jomala Dalkarby. På den tiden dansade Fjalar och Sonja nästan varje veckoslut där och senare skulle de gå med i Dansens vänner.
– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger han och sneglar mot Sonja som står och pysslar med parets andra stora gemensamma intresse: trädgården.


Blev blind
I den ska det göras snyggt inför födelsedagsfirandet på måndag. Nuförtiden är det mest Sonja som sköter om den, då Fjalar ser så pass dåligt. Över en natt, vid 44 års ålder, blev han nästan helt blind och fick sluta sitt arbete som köksmästare ombord på färjan Apollo.
– Inga ser jag dig heller fast du sitter så nära, säger han och plirar mot Nyans reporter.


Började springa
I början var det jobbigt säger han, men när han satte igång att motionera med ledsagare upptäckte han ett nytt intresse. Sedan dess har Fjalar sprungit 30 kanonlopp från Finström till Mariehamn, även om han fick ta stavar till hjälp de sista tio åren.
Varje nyårsafton springer han dessutom Nyårsruset. Det är ett lopp på sex kilometer som går från badhuset genom stan. 1978 gick han med i Ålands synskadade r.f. och där är han fortfarande aktiv som suppleant i styrelsen, ett uppdrag som han skattar högt än i dag.
– Jag tycker att det är roligt att göra något. Tiden går fortare och man kan ju inte lägga sig på soffan bara för att man blir äldre.
Föreningens verksamhetslokal i Johannebo var det Fjalar som såg till att den blev byggd. I bland reser de bort och spelar boccia mot andra föreningar. Bingo är en annan omtyckt aktivitet.


Från Lemland
Det var i den lilla byn Röstorp i Lemland som Fjalar kom till världen för 80 år sedan. Morsan var sjuksköterska och farsan jobbade på ett tegelbruk. Redan i 18-årsåldern bestämde han sig för att gå till sjöss, det hade alla kompisar redan gjort så det var bara att mönstra på.
– Före det jobbade jag på Lemlands telefoncentral och som hjälpare på mjölkbilen, säger Fjalar.


Serverade kotletter
Ett år efter att han träffat Sonja fick de sitt första barn, Anders, men Fjalar såg inte mycket av familjen eftersom han jobbade ute på böljan den blå. Det kunde bli uppåt 20 timmars arbete om dygnet. Där såg han till att kaptenen och maskinchefen fick sig biffar och kotletter och annan husmanskost till livs.
Nuförtiden är det mest Sonja som lagar mat. Det är säkrast så, säger Fjalar.
– Hon tycker att jag råddar på golvet och kladdar och har mig, säger han och skrattar.


Duktiga barn
I början på 60-talet föddes sedan de andra barnen i tät följd. I dag är alla vuxna och reder sig själva. Anders jobbar som servitör på Birka Paradise, Kenneth tar hand om beställningar på Mariehamns parti, Ann-Kristin är gift med en svensk och jobbar inom hemvården och ”minstingen” Peter har eget taxibolag ihop med sin sambo.


Bytte hjärtklaff
För fem månader sedan bytte Fjalar hjärtklaff och blev orkeslös och trött i benen. Han som alltid tyckt om att röra på sig ville inte längre gå ut och gå. Men nu är det mycket bättre igen och det beror inte bara på gott läkekött.
– Jag känner mig som en 70-åring nu när jag piggar i. Men sen har jag ju en sån snäller fru också, tycker Fjalar.

Mårten Arvidsson