DELA

Fisk och glädje ska ge Timo 50 år till

Timo Vetriö fyller 50
Namn: Timo Tapio Vetriö.
Född:
Den 22 mars 1961 i Åbo.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Vd för Chipsters Ab.
Familj: Fru Hanna, sönerna Eevertti, 22 år, och Verneri, 18 år.
Födelsedagen: Den som vill komma och skåla är välkommen på öppet hus på ÅSS i morgon tisdag mellan klockan 14.00 och 18.00. Senare blir det fest för inbjudna på Havsvidden.
Hans handslag är fast och blicken djup och blå. Han tycker om fisk, både som de djur de är och som mat. Han gillar havet, att fiska i och att simma och dyka i och han gillar folk, att jobba med och att umgås med.
I morgon har han levt ett halvt sekel. Han vill vara halvvägs i livet nu.
– Farfar blev 100 år, så jag satsar också på det!
Hur ska du göra för att bli så gammal?
– Äta mycket fisk och vara mycket glad!

Bekymmerslös
Timo Vetriö växte upp i Åbo med tre syskon.
Låt mig gissa – du var yngst?
– Jo det stämmer.
Bekymmerslös och gladlynt som är han är det inte så svårt att gissa. Men han lär inte smita från ansvar heller, då hade han aldrig blivit vd.
I ungdomen tillbringade han somrarna på Runsala med att fiska. Och intresset för fisk och fiske höll i sig. Efter gymnasiet och militären gick han i Fiskarskola i Pargas och sedan ytterligare fem år i Fiskerihögskolan i norska Tromsö.

Ensam ordförande
År 1989 kom han till Åland som produktionschef på Chips fisk och numera, sedan 2007, är han vd för Chipsters med ett 90-tal anställda, varav ett 30-tal i fabriken i Norrböle.
Själv håller han oftast till i kontorshuset i Dalbo, Uppgårdsvägen 2.
Hur ser en vanlig vardag på jobbet ut för dig?
– Då är jag ute och reser.
Flygresor till Helsingfors hör till veckorutinen. Det kan bli en eller två dagar där varje vecka. Men kanske kan resandet något minska i och med att ny teknik har införskaffats. I rummet finns en stor videoskärm. Möten i form av videokonferenser har just kommit igång.
– Vi prövade på allvar för första gången i förra veckan. Jag var ordförande på ett möte och ensam här i rummet. Alla andra satt i Helsingfors. Det funkade otroligt bra.

Lätt och mätt
Timo prisar fisk som näringskälla och njutning. Han äter fisk minst två gånger i veckan och han beställer nästan alltid det på restaurang. Han gillar sushi och lite annorlunda fiskarter och jo, han lagar också mat, ofta fisk, till vardags där hemma.
– Odlar du fisk har du mat hela livet, som kineserna säger, säger han.
Han gillar den lätta mättnadskänslan man får i kroppen av fisk. Och hälsofördelarna är många, fisk innehåller omega 3 och D-vitamin.
– 100 gram sik ger lika mycket D-vitamin som 5 liter mjölk.

Odlad fisk
Kockprogrammen på tv gillar han förstås.
– I vår bransch märker vi av dem genom att folk blir mer matintresserade och efterfrågan på lite speciella fiskar ökar, som gädda och lake. Men bekvämligheten är viktig, vem köper hem en hel gädda och sätter i en panna? Nej, det ska vara fileat och klart numera.
Fiskfabriken i Norrböle köper upp odlad fisk från skärgården, Föglö och Eckerö och därtill vild fisk i mån av tillgång. Det handlar om abborre, sik, gädda, regnbåge och lax. Den norska laxen är stor, upp till 20 procent av all fisk som säljs.
Kräftor säljs också.
– Då, när det är säsong för kräftor, då är det roligt!

Snabb mat
Nu är Timo nöjd med utvecklingen. Företaget har en bra infrastruktur och har vuxit i Helsingfors så att verksamheten kan bli ännu större. Annat än fisk säljs också, som vilt och kött, sallader och efterrätter till restaurangkök.
Vad lagar du själv en kväll när det är bråttom och man tycker att det bara är fiskbullar som gäller?
– Fisk är otroligt snabb mat. Det är bara att steka upp. Ett tips är att undvika kryddor och salt. Stek en laxbit färdig – inte för länge – och sätt sedan en soyasås på. Det blir genomkryddat, saftigt och fint.

Färsk fisk
Timo säger sig uppskatta råvaran. Han vill inte mixa ihop saker för mycket.
Hur färsk ska en fisk vara?
– Klart den ska vara färsk. Blir den rätt hanterad under transporten håller den ett bra tag. Fisken ska hållas i en temperatur på mellan noll och plus tre grader, då klarar den sig. En filé hålls färsk en hel vecka.
Hur mycket oroar du dig för Östersjön?
– Östersjön är inte död Men man får inte sätta i för mycket näring eller föroreningar. Nu när nya vattenreningsverk i S:t Peterburg har byggts finns hopp om tillfrisknande. De gör otroligt stor nytta.
Hur mycket smutsar fiskodlingarna ner?
– De ska helst inte hålla till i skärgården, hellre ute till havs eller för all del uppe på land.

Import
Enligt Timo är jordbruket är en mycket större förorenare av Östersjön, men fiskodlingarnas nedsmutsning syns mer och diskuteras därmed mer.
– Visst är det märkligt att vi på grund av stränga miljörestriktioner bara odlar 12 tusen ton i Finland och importerar det dubbla, 25 tusen ton?
Fritiden har genom åren bestått mycket i de båda killarnas bollsporter, fotboll och volleyboll. Numera lockar stugliv i Båtsviken i norra Finström mest av allt under lediga dagar.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax