DELA

”Färjbranschen är fantastiskt spännande”

Fakta/Boris Ekman 60 år
Namn: Boris Anders Ekman.
Född: den 26 april 1947 i Vasa.
Yrke: vice vd för Viking Line Abp.
Bor: i eget hus vid Stenhuggarvägen i Mariehamn.
Familj: hustru Elisabeth f Lundberg, barnen Fredrik, Jonna och Petter.
Födelsedagen: firas med mottagning hemma på Stenhuggarvägen, fredag den 27 april klockan 14-17, samt med fest för ungdomsvänner och närmaste grannar på lördagen.
– Det är fantastiskt spännande. Inget år är det andra likt, säger Boris Ekman, när han talar om sitt arbete.
I september är det 19 år sedan han flyttade till Åland och jobb på Viking Line, och han trivs.
– Livskvalitén är god här. Det enda eländet är väl att alla tre barnen bor i Sverige nu. Det är lite småtråkigt, men man får väl vara glad att de kommer hem och hälsar på, säger han.
Boris anser att Åland redan i dag bjuder på ett brett utbud av evenemang, men om han skulle få önska sig något inför framtiden så sätter han förhoppningarna till det nya kk-huset, nya golfbanor, utbyggnaden av Sjöfartsmuseet och även i övrigt flera evenemang.
”Vacker natur men med mer innehåll” som han säger och menar att Åland har potential att vara ett populärt resmål.
– Vi bör se till att kulturen får sitt och att Dennis får sitt, säger han med ett skratt.


Slingrig väg
På Åland kom Boris Ekman med familj till ro efter en slingrande bana av studier och arbete i både Finland och Sverige. Boris har bland annat studerat nationalekonomi och statistik vid Helsingfors universitet och företagsekonomi i Sverige. Och arbetat både till sjöss, som egenföretagare och som universitetslektor innan han, efter tre år som direktör för Företagarna Fennias regionkontor i Vasa, hösten 1988 sökte tjänsten som vice vd på Vikinglinjen.
Och visst har branschen förändrats under alla dessa år, berättar Boris.
Konkurrensen har hårdnat, nya aktörer och kapacitet har tillkommit i Östersjötrafiken.


Väntar på nybyggen
– Då jag började befann vi oss i en väldigt expansiv period, med fem nya fartyg inom en period på två och ett halvt år. I dag konkurrerar man mer om marknadsandelar i stället och det kräver satsningar på kvalitén. Nytt är ju även att konkurrera med Tallink som har väsentligt lägre bemanningskostnader, en ordentlig utmaning, säger han.
Men inte låter man sig nedslås för det. Boris berättar med förväntan i rösten om Viking Lines två nybyggen, fartyget för linjen Helsingfors – Tallin väntas vara klart redan i januari och för linjen Mariehamn-Kapellskär till sommaren 2009.
– Det gäller att köra på och göra vår grej, säger han.


Bokar själv
När du ser tillbaka, har något hänt i branschen som överraskat dig?
– Internet, både när det gäller marknadsföring och försäljning, har fått en väldigt stor betydelse. Vi har i dag bland annat åländska, finska, svenska, estniska och tyska hemsidor och nära 45 procent av de individuella resenärerna bokar själv sina resor på nätet, säger Boris.
En annan ”överraskning” var Tallinks köp av Silja, som Boris beskriver som ett steg i en rationaliseringsprocess i en mogen bransch.
– Om någon hade sagt för tio år sedan att Tallink skulle köpa Silja skulle nog få ha trott på det. Men vi såg redan i början av 90-talet att Tallink kunde bli en farlig konkurrent just på grund av deras kostnadsöverlägsenhet på bemanningssidan.


Läser gärna
Vem är Boris Ekman, utanför rollen som vice vd?
– Jag är bland annat bokslukare. Främst under den mörka årstiden.
Det blir romaner, historia, deckare och så klart även många böcker som handlar om sjöfart.
– Det är så skönt med en mörk och blåsig helg då man bara får ligga på soffan och läsa, säger han.
Att fylla 60 år ser inte Boris Ekman som något stort eller banbrytande.
– Bara man får vara pigg och frisk. Inga mörka, existentiella kriser. Det känns ungefär som att fylla 40 år, säger han och skrattar.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax