DELA

Erolf är ingen vintermänniska

Erolf Fellman / 70 år

Namn: Karl Sven Erolf Fellman
Född: den 21 augusti 1939 i Föglö
Bor: i Notviken i Eckerö
Familj: hustrun Elisabet samt sönerna Mikael och Marcus med familj.
Födelsedagen: firas bortrest.
Erolf Fellman är född och uppvuxen på Föglö. Barndomen minns han med blandade känslor.
– Jag fick ju uppleva fragment av kriget. När tyska fartyg bombades utanför Sottunga och flygplan fällde bomber över Hastersboda så kändes det som precis runt knuten. Flera år efter kriget sprang jag alltid och gömde mig när jag hörde ett flygplan, så det satte ju sina spår.
Ett ljusare minne är fisket. Tillsammans med sin kusin tjänade Erolf rätt bra med pengar. Om somrarna fiskade de abborre med långrev och sålde fisken.
– Vi hade upp emot tusen krokar på långrevar som vi knutit själva. Man fick gå upp tidigt och håva löjor och sedan börja agna alla de där krokarna. Det tog ju sin tid men det bar frukt också. Två gånger i veckan kom en fiskebåt som vi sålde fisken till. För oss pojkspolingar var det bra med pengar.

Jorden runt

Erolf lämnade Föglö 1955 när han gick till sjöss. Han ville bli sjökapten och behövde skaffa sig praktik. 1958 gjorde Erolf sin första jordenruntresa på det åländska fartyget Diana.
– Det var en upplevelse för livet att som ung få åka ut och se betydande delar av världen. Någon hemlängtan fanns aldrig. Även om jobbet var hårt kändes allt som ett enda stort äventyr.
1959 började Erolf på Sjöfartsläroverket. Det var också under den tiden han träffade sin blivande fru, Elisabet.
– Vi bodde på samma gata, men jag tror vi sågs första gången på någon av ungdomslokalerna. Det klickade nog inte direkt utan det tog sin lilla tid.
1964 blev Erolf sjökapten men redan 1969 slutade han sin karriär på sjön.
– En anledning var att jag ville ha mera tid för familjen, men jag kände också att det helt enkelt var dags att byta bana. Jag hade nått dit jag kunde nå på sjön och tyckte att om jag ska börja på ny kula så skulle jag passa på nu när jag ännu var relativt ung.
Erolf hade läst ekonomi på Påhlmans handelsinstitut i Stockholm och när Ålandsbankens notarieavdelning sökte folk med kunskaper inom sjöfart fick Erolf anställning. När banklagstiftningen ändrades och banker inte längre fick bedriva fastighetsförmedling och juridisk verksamhet bildades dotterbolaget Juristkonsult AB. Dit följde Erolf med.
– När man senare beslöt att slå ihop Juristkonsult med Ålandsbanken kunde inte fastighetsförmedlingen, som jag varit med och byggt upp, följa med. Då startade jag Fastighetskonsult AB tillsammans med Roger Eriksson och jobbade där fram till pensioneringen.
Fast något pensionärsliv fullt ut skulle det inte bli redan. 1984 tog Erolf och Elisabet över Notvikens stugor och camping. Erolf hade aldrig tidigare funderat på att börja jobba inom turistbranschen, men ännu idag trivs mycket bra på Notviken.
– Jag gillar att umgås med människor och här är det ju en ständig ruljans. En amerikansk familj åkte igår, under öspelen bodde över 60 engelsmän här och vanligtvis är det mycket tyskar på besök. Då får jag dessutom tillfälle att träna mina tyskakunskaper.
Vad beträffar den åländska turismnäringen i stort har Erolf mycket åsikter. Framför allt tycker han att det är tråkigt att flygtrafiken inte är vad den var förr.
– Förut flög ju Finnair hit regelbundet. De hade till och med ett nattflyg från Hamburg till Mariehamn. Vi kunde ha sportfiskare från Österrike i stora grupper som flög hit, men nu för tiden kommer de inte.

Hus i Thailand

Under fem månader om året bor Erolf och Elisabet i Rayongprovinsen i Thailand. Deras hus ligger vid stranden, ungefär två och en halv timmes bilfärd från Bangkok. I vinter blir det femte vintern i Thailand för Erolf och Elisabet.
– Där kan vi varva ner. Vi har ett antal åländska, thailändska och internationella vänner som vi umgås med där nere. Jag brukar gå upp ganska tidigt på morgonen, läsa nyheterna på nätet och sedan simma två kilometer. Jag tycker även om att laga mat också så wok-pannan används flitigt i huset.
Vad är det bästa med Thailand?
– Allt. Jag vet inte vad jag ska lyfta fram. Alla människor ler och är trevliga. Även om språkkunskaperna är dåliga kan man kommunicera utan problem. Vi lever ju ett ganska bortskämt liv där nere med trädgårdsjobbare som klipper gräset och folk som städar huset och tvättar fönstren – man lever otroligt billigt där. Men skulle jag måsta peka på någon enskild sak så är det nog klimatet.
Du är ingen vintermänniska alltså?
– Nej, verkligen inte. Snöskottning hör inte till mina favoritsysslor, om vi säger så.
Nästa år är sista året som Erolf och Elisabet driver Notvikens stugor och camping.
– Det här projektet går på övertid redan känns det som och vi tycker att det är dags att börja avveckla det. Vi har en lägenhet i Mariehamn som vi håller på med att inreda. Nu ska vi bli pensionärer på riktigt, säger Erolf och ler.

AXEL KRONHOLM