DELA

Engagerad, pigg, självständig…

FAKTA/ Kirsti Vördgren 60 år
Namn: Kirsti Maria Vördgren, f Eriksson.
Född: den 21 augusti 1947 i Saltvik.
Bor: i Sund Sundby.
Yrke: maskinskötare.
Familj: maken Sven -Erik, barnen Joakim med sambo Susanne och dottern Sara, Nicklas med dottern Amanda, Annica med sambo Johan och barnen Ronja och Alexej.
Födelsedagen: firas med öppet hus hemma, lördagen den 18 augusti från klockan 17.
– Alla är hjärtligt välkomna, ingen nämnd och ingen glömd, säger Kirsti.
Hon gillar countrymusik och hon gillar att diskutera. Engagerad och pigg, självständig och familjekär, det är markanta drag i Kirsti Vördgrens personlighet.
I en syskonskara på sju växte Kirsti upp i Saltvik Kvarnbo. Direkt efter avslutad skolgång, fjorton år ung, gav hon sig ut i arbetslivet.
– Jag jobbade i kiosk och i affär, litet som barnflicka också, berättar hon. Men mest inom affärslivet i många år.
Redan som femtonåring blev hon värvad till Ålands husmodersskola, trots att hon var för ung. Hon upplevde en härlig vinter på skolan innan det riktiga arbetslivet började. Snart träffade hon sin blivande man och familjen flyttade till Sverige samma år som äldste sonen föddes.
– Det var så ont om arbete här, förklarar hon. I sex år bodde vi i Vaxholm, jag jobbade en del med städning men var också hemmamamma.

Bakom disken
När det blev möjligt att få jobb på Åland igen kom Kirsti tillbaka med man och barn och bosatte sig i barndomsbyn Kvarnbo. Det blev jobb bakom disk för henne, affärslivet lockade. Så köpte familjen eget hus i Kastelholm, numera Sundby, samma år som dottern föddes.
Hon jobbade i Andelslaget Samgångs butik i Kastelholm, sedan på Godbiten i Godby. 1979 övertog Kirsti och Sven-Erik butiken i Kastelholm och blev egna företagare, på gott och ont.
– Det var oerhört kämpigt och jobbigt, men också jätteskoj, konstaterar hon. Under de fjorton år vi drev butiken skedde stora förändringar i samhället, det blev nästan omöjligt att konkurrera med de stora butikerna till slut.
Efter många slitiga år beslöt Vördgrens därför lägga av butikslivet och ägna sig åt annat. Kirsti blev husmor på Husö biologiska station under två somrar.
– Ett otroligt roligt jobb, jag trivdes jättebra, men eftersom det bara var sommarjobb måste jag sluta, säger Kirsti.
Sedan 1994 jobbar hon i stället på Plasto där hon sköter olika produktionsmaskiner.
Då måste du väl vara litet teknisk?
– Jo, det är jag väl, säger hon och skrattar. Det är inget fel på det jobbet heller, jag trivs bra med det också.
Kirsti har gillat alla sina jobb, hon är en aktiv mänska som trivs bäst när hon har saker att göra.
Hon är personalens förtroendeman och har genom åren haft sina duster med företagets ledning. Mycket har ändrat sedan hon anställdes på Plasto och personalen har minskat otroligt mycket under Kirstis tretton år i företaget.

Grinig ibland…
I tolv år var hon aktiv kommunpolitiker i Sund, som medlem i kommunstyrelsen och olika nämnder. Barnomsorgen var en av hennes politiska hjärtefrågor.
– Nu har jag lämnat allt, det känns skönt, säger hon leende. Jag gör bara min plikt och går och röstar.
Men det hindrar inte att hon fortfarande följer med i samhällslivet och politiken och har åsikter.
– Jag gillar att diskutera och blir nog ganska grinig ibland, erkänner hon och skrattar. Man vet ju hur man vill ha det.
I och med att hon lämnat politiken har hon mera tid för sina intressen, som till exempel ordförandeskapet i Ålands Country- och Music Club.
– Det tar ganska mycket tid att hålla på med planeringen av vår årliga festival, säger Kirsti. Den har ju vuxit mycket.

Håller i gång
Hon promenerar mycket och gillar att cykla, på vintrarna håller hon i gång med simning.
– Så älskar jag att resa, både längre och kortare resor. Till Kanarieöarna har vi varit många gånger och besökt goda vänner där.
Barnbarnen är förstås mycket viktiga i Kirstis liv och de flesta har hon i sin närhet på Åland.
– Dem vill jag träffa så ofta jag hinner!

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax