DELA

En ”skojare” man kan lita på!

FAKTA/Kjell Fagerholm 60 år
Namn: Kjell Karl-Erik Fagerholm.
Född: den 9 augusti 1947 i Finström Östanåker.
Bor: i Finström Grelsby.
Yrke: hotellägare.
Familj: hustrun Salme, döttrarna Marie och Pia, sonen Joakim, samt barnbarnet Axel.
Födelsedagen: firas fredagen den 10 augusti med öppet hus från klockan 16 i Godby hotell.
Bland det bästa han vet är att få folk att skratta och ha roligt. Humor är livets krydda och själv använder han den rikligt, om man säger så… Han är en pålitlig skojare.
”Kjell – Godby hotell”, rimmar ju fint eller hur?
– Jo, men det tog tjugo år innan jag kom på hur användbart det är, säger han nästan litet generat. Men nu svarar jag alltid så i telefon.
Han är ingen hotellägare av den formella sorten precis, han gillar att skämta och går ständigt runt och funderar på nya infall och idéer. Både tokiga och kloka. Det gäller att locka med de rätta medlen och samtidigt vara en seriös företagare.
– Jag håller på med det som är skoj, inte har jag ändrat mig på de senaste 50–60 åren, säger han och skrattar högt. Inte är det någe´pengar i det här precis…
Det må vara hur det vill med det, men självklart har konkurrensen hårdnat.

Sjukhusbakgrund
Sedan 1984 driver Kjell Fagerholm Godby hotell och 1988 blev han ensamägare till den stora kännspaka byggnaden i Godby som har ett förflutet som Ålands allmänna sjukhus. Hotellets bakgrund har varit till god hjälp i marknadsföringen.
Från början visste han att en egen linje var viktig och han specialiserade sig på grupper av olika slag, mest pensionärer. Främst har han arbetat med förhandsbokade grupper som han erbjudit ett fullständigt programpaket med underhållning, mat och dans.
Vikingafester och bondkalas har varit kännetecknande för Godby hotells image. När han började utnyttja hotellets bakgrundshistoria som sjukhus iklädde han sig själv rollen som ”lekare” med fullständig utrustning, vit rock, stetoskop och en väl använd läkarväska.
Senaste ”nytt” i den branschen är en svart låda med diverse pinaler.
– Allt går ju med elektricitet, förklarar Kjell allvarsamt. Det här är en fin utrustning som kan användas till allt, du minns väl Eckerö-gubben som botade alla sorters krämpor med en liknande låda.
Elektricitetslådan har han fått i gåva av SOS-resor i Halland, där den inköpts på auktion i avsikt att berika utrustningen på Godby hotell, som man ordnat regelbundna resor till i femton år.

Bra till allt…
Efter en god middag med tillbehör kanske han kan lyckas övertyga någon plågad gäst att pröva.
– Den är bra att ha, ett fungerande hjälpmedel som man kan koppla om från växelström till likström och vice versa. Det bara pirrar litet…
Så flinar han och menar att apparaten förhöjer stämningen när han ordnar ”lekarfest” på hotellet. Blir stämningen tillräckligt hög kanske också blodtrycket stiger, då tar Kjell genast fram den digitala mätaren och kolla trycket.
– Man måste specialisera sig mer och mer, konstaterar han och ser finurlig ut.
Konkurrensen om de reslystna pensionärerna har hårdnat märkbart och för Godby hotell gäller det att hitta en kompletterande marknad.
– Golf ska det vara och golfturister, konstaterar Kjell Fagerholm. Jag önskar att golfbanan i Godby-Ämnäs byggs så fort som möjligt!

Linbana och golf
Det menar han på allvar. Men sedan svävar idéerna ut i det blå.
– Det blir perfekt med en linbana direkt från hotellet, skovelhjulen har jag redan köpt från Österrike…
Kjell tror på en utveckling av den åländska golfturismen.
– Folk berömmer banan i Kastelholm, den är fin, konstaterar han. Den nya banan behövs för Ålands bästa.
Om golfare säger han:
– De brukar jorden, håller naturen ren, inga utsläpp av metangas eller koskit, golfarna är jäkligt fina! Och så förlänger de säsongen.
– Utan golfare får man sitta här på hösten och vänta på dem som eventuellt inte får rum i Mariehamn, det blir inte så fett precis.

En livsstil
Att driva hotell på landet är tufft, men för Kjell Fagerholm är det en livsstil. Han borde egentligen bo på hotellet själv, för hemma är han alldeles för sällan.
– Därför började Salme jobba här också, vi träffades ju aldrig annars.
Salme, Kjells fru, är den som styr och ställer i hotellets kök.
I Godby hotell har Kjell skapat en trivsam och välkomnande miljö, opretentiös och enkel, men med det där lilla extra som är så viktigt. Han bjuder på sig själv, är både underhållare och seriös företagare, allt i naturlig kombination.
Hur ser din framtidsvision ut då, om några år är du pensionär?
– Tja det är ju brist på pensionärsbostäder, det här kunde ju byggas om till ett trevligt ställe för glada pensionärer, det kan bli hur kul som helst, spånar han. Idéer fattas inte.
Och själv tänker han sig förstås att gå på i samma stil som ”legitimerad lekare” och ”kul-tändare”.
– Det ska bli ett fint äldreboende, jag hoppas det inte kommer bara fattiglappar hit, vi ska ju ha råd med riktiga rockorkestrar som underhållning.
Det händer faktiskt att han kopplar av ibland, borta från hotellet och allt vad det tillhör.
– Vad jag gör då? Vi har en bastu vid Långsjön där vi tillbringar någon vacker kväll med ett glas vin ibland, säger han och ler. Det hände tre gånger i våras…
– Men jag duschar ju här i stället!
Kreativ, idérik och rolig, det är Kjell Fagerholm i ett nötskal.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax