DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>BUSIG, BUSSIG, BLOND Angelica Österlund tränar sina hundar åtskilliga timmar varje dag. Här med den lydiga belgiska vallhunden Isak.

Angelica Österlund fyller 40: ”En hund är alltid ärlig mot en”

Först är det full fart på hundträningsbanan i Jomala där vi träffas. Det är spring och hopp och lek.

Sedan tvärstopp. Angelica Österlund säger ”ligg” till den belgiska vallhunden Isak och han placerar sig snällt på gräsmattan med framtassarna snyggt framåt. Och där blir han liggande under hela intervjun. Lydigt. Han är bara en av Angelicas fyra hundar.

Angelica ger raka besked. Tränar strikt och redigt och låter oss vänta ett par minuter för att avsluta träningspasset med Isak. Här är det konsekvens och tydlighet som gäller. På mattes tröja står det ”run, dance, sleep” och hon ser verkligt vältränad ut.

– När jag joggar inte och tränar inte på gym. Hundarna ger mig allt jag behöver i form av motion.

Hon har haft hundar sedan hon var 14 år och flyttade hemifrån med en äldre kille.

– Jag hade tjatat på pappa, men jag fick ingen hund av honom.

Angelica lovprisar speciellt hundars ärlighet. Hon har tidigare drivit en hundskola som ett företag, där hon tog emot problemhundar och ställer ännu upp med råd om någon behöver hjälp.

– Många är inkonsekventa. De tycker först det är gulligt att hunden tigger vid matbordet, men kan tröttna plötsligen och då blir det liksom hunden det är fel på.

Läs mer om Angelica Österlund i Pratstunden i Nya Åland 19 augusti!