DELA

En hemkär önskefarmor…

FAKTA/Kristina Isaksson 60 år
Namn: Kristina Aili Isaksson, f Lindell.
Född: den 6 augusti 1947 i Finström Ämnäs.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: bankfunktionär.
Familj: maken Lennart, sönerna Niklas med sambo Frida och hans dotter Hanna, Joakim med fru Mikaela och pojkarna Adam och William. En betydelsefull familjemedlem är också katten Filip.
Födelsedagen: Kristina är ledig från jobbet och tänker sig att eventuellt gå på konsert på kvällen. Firar gör hon enbart med en liten fest på lördag.
Körsången och barnbarnen är hennes viktigaste engagemang.
– Det är inte många körövningar jag har missat under de 28 år som jag sjungit med i Cantilenakören och barnbarnen vill jag ha omkring mig så mycket som möjligt, säger Kristina Isaksson.
Hon är nog en ”önskefarmor” som tycker om att göra roliga saker och trevliga resor med sina barnbarn.
Kristina växte upp i Ämnäs och gick i Godby skola. Redan som femtonåring började hon jobba som expedit i dåvarande Gölby andelshandel. Efter ett par år bakom disken i den lilla lokalbutiken fick hon jobb som försäljare på Ålands järn i Mariehamn.
Hon jobbade sedan på Quickly kemtvätt några år tills barnen föddes.
– Jag fortsatte på tvätten litet från och till och så hade jag dagbarn medan pojkarna var små, berättar Kristina.


Bytte bana
Sedan gick hon en ettårig bankfunktionärsutbildning i Ålands yrkesskola och bytte därmed yrkesbana helt och hållet.
– Egentligen förstår jag inte riktigt det, säger hon och skrattar. Jag är ju en praktisk mänska i grunden.
Hur som helst fick hon snart jobb på Ålandsbanken. Det började med kvällsjobb då hon registrerade bankgiron från lokalkontoren och sedan har det rullat på.
– Nästa år är det 30 år sedan jag började och då får jag pension!
Hon har jobbat länge på bankens utlandsavdelning.
– Där har jag stannat, jag har bara flyttat omkring inom huset, ler hon. Arbetsuppgifterna har förändrats otroligt mycket genom åren, nu kommer allt genom datorn och man håller inte i någonting för hand längre.
Det hon bland annat sysslar med är olika typer av utlandsbetalningar via nätet som ska registreras och kontrolleras.


Nedtrappning
Du verkar trivas bra med ditt jobb.

– Jättebra, jag har aldrig gått på jobb och tänkt ”usch”, det har alltid känt roligt att gå till jobbet, säger Kristina. Den sociala biten betyder också väldigt mycket.
I fjol gick hon ned i arbetstid till fyra dagar i veckan, en försiktig nedtrappning i väntan på pensionen. Några särskilda planer för tiden efter avslutat arbete har hon inte.
– Nej, jag går väl och blir försoffad, skojar hon. Men jag vill gärna vid behov ställa upp som eftermiddagsmamma åt barnbarnen, när pojkarna börjar skolan kanske det behövs ibland.
Körsången är viktig i Kristinas liv, i Cantilenakören 30-åriga tillvaro hör hon till den trogna skara som varit med längst.
– Jag missar inte gärna en onsdagskväll med kören!


Mindre golf
Länge har hon varit engagerad i Ålands golfklubb och även varit en flitig golfare.
– Men varefter barnbarnen kommit har jag minskat på golfandet, det känns inte så betydelsefullt längre, konstaterar hon. Så mycket jag hinner och så länge de behöver mig, ställer jag upp för barnbarnen, men på deras villkor förstås.
Varje sommar sedan äldsta barnbarnet var 3 år har farmor och farfar tagit sina småttingar med på en rolig resa någonstans. Årets resa gick till Kolmården med Adam och William i lördags.
Vintertid deltar hon i Mariasystrarnas regelbundna träffar.
– Jag har ett bra liv, säger Kristina. Våra pojkar med familjer bor båda i närheten, nästan på promenadavstånd, det är jag glad för.


Hemkär
Så har hon sina hobbies förstås. Som ung sydde hon mycket, kläder åt hela familjen, med det gör hon inte nu längre. Hon är väldigt hemkär, reser inte så ofta och stannar inte gärna så länge när hon reser.
– En vecka är absolut tillräckligt, säger hon leende. I våras var vi till Rom på tre dagar, det var lagom.
Tidigare reste Kristina och Lennart på golfresor, bland annat till Spanien, ganska ofta.
– Min stora hobby nu är nog att se på film, framför allt deckare, säger hon. Jag älskar att se på deckare och ser minst två, tre deckare i veckan på tv. Dessutom köper jag spännande filmer som jag kan se flera gånger.
– Jag lyckas faktiskt nöta ut våra videoapparater!

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax

.