DELA

En egen häst är drömmen…

FAKTA/ Susanne Grönholm-Jansson 40 år
Namn: Susanne Grönholm-Jansson.
Född: den 19 november 1967 i Esbo.
Bor: i Saltvik Kroklund.
Yrke: skadereglerare (ekonomie magister och styrman).
Familj: döttrarna Sissel 10 år och Sarah 8 år, samt tre katter.
Födelsedagen: firas med middag på restaurang tillsammans med vännerna, efteråt bjuder hon på kaffe hemma.
Hon har hunnit med mycket redan och kan utan överdrift säga att livet hittills varit omväxlande och intressant.
– Jo verkligen, men nu tycker jag det är skönt med en fast arbetsplats där jag trivs, och ett lugnt hemmaliv, säger Susanne Grönholm-Jansson leende. Skulle jag önska mig något skulle det vara en egen häst…
Ändå säger hon att hon inte alls var någon hästtjej när hon växte upp.
– Nej inte alls, men flickorna började rida på Midgårds islandsstall och jag blev så förälskad i de hästarna, säger Susanne. Nu rider jag också och det är veckans höjdpunkt, det är bra avkoppling och man tömmer hjärnan på allt annat.
Susanne växte upp och gick i skola i Esbo och högstadiet i Grankulla. Student blev hon 1986 och sedan flyttade hon till Åbo för att studera vid Åbo akademis handelshögskola. 1992 utexaminerades hon som ekonomie magister.
– Vid Hanken läste jag utbildningsprogrammet för sjöfartsbranschen, berättar hon. Men det var svårt den tiden att få ett vettigt jobb när jag var klar.
Av en slump fick hon veta att man med gymnasieutbildning bakom sig kunde gå ett år i Ålands sjömansskola och bli lättmatros. Det nappade hon på.
– Uppehälle och mat ingick, konstaterar hon, det var viktigt.


Plattform
Som lättmatros hade hon en plattform att utgå ifrån. Hon jobbade ett år till sjöss som lättmatros och mässflicka för att få praktik, på Lundqvists Gunilla och på ATC:s tankbåtar.
Blev du inte sjösjuk?
– Jo, jag blev vettlöst sjösjuk men var aldrig rädd, säger hon glatt. Tiden till sjöss var nog bland det roligaste jag gjort.
Man undrar förstås hur det är att som ung flicka jobba på en så mansdominerad arbetsplats som ett tankfartyg.
– Jobbet i sig var tungt, men jag hade inga problem varken med det eller att det var mansdominerat, killarna hade kanske större problem med att jag var tjej.
Hon fortsatte sin utbildning i sjöfartsläroverket och blev färdig styrman 1995. Men till sjöss for hon inte, i stället började hon jobba på dåvarande SF Lines rederikontor som sjölöneräknare. Så blev hon mamma till äldsta dottern 1997 och jobbade därefter på Ålands redarförening tills andra dottern föddes 1999.
– Det var mycket resande i det jobbet och det passade inte så bra när flickorna var små. Jag bytte jobb och blev i stället kanslisekreterare på Saltviks kommunkontor.


Kommunjobb
Det var ett nyttigt arbete, hon lärde sig hur en kommun fungerar och blev så intresserad att hon sökte tjänsten som kommundirektör i Vårdö 2002.
– Jag trivdes riktigt bra, men det var mycket möten och kvällsjobb och jag insåg att det var fel tidpunkt i livet för ett sådant jobb.
Då hade Ålands ömsesidiga försäkringsbolag en tjänst ledig som försäljare av olycksfallsförsäkringar som Susanne sökte och fick i maj 2003. Numera är hon ansvarig skadereglerare för personskador i trafiken, men hjälper delvis till inom sitt första område, olycksfallsförsäkringar.
– Jag är litet tudelad, men jag trivs jättebra, det är omväxlande och jag jobbar i en jättebra grupp.
Som skadereglerare deltar hon ganska ofta i kurser i Helsingfors.
– Då kan jag förena nytta med nöje och samtidigt hälsa på mina föräldrar.


Saknar släkten
Susanne trivs mycket bra på Åland och har ingen tanke på att flytta någon annan stans, men självklart saknar hon släkt och vänner som inte bor här.
– Släkten betyder mycket när man bor här, till exempel med min mamma och min syster har jag daglig kontakt. Och det är väldigt roligt när man är ledig att fara med flickorna och hälsa på mina föräldrar.
Hon har många intressen på fritiden förutom ridningen en gång i veckan. Att måla till exempel tycker hon mycket om, i olja, akvarell och även dekorationsmålning.
– Att tova gillar jag också och att handarbeta och läsa deckare. Spänning ska det vara om jag läser eller ser på tv.
Så håller hon i gång på skidor när det är snöföre. Hon har lärt flickorna skida och gärna åker de tillsammans på en slalomresa till Sverige varje vinter.
I Saltvik är hon ersättare i social- och omsorgsnämnden, hon är nämndeman i Ålands tingsrätt och hon tillhör Saltviks kyrkofullmäktige.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax