DELA

Ekonomisk donare som balanserar familj med jobb

Namn: Nils Johan Axel Manelius.
Född: den 28 december 1966 i Helsingfors.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: privatföretagare.
Familj: sambon Mikaela Lingonblad, barnen Frans 11 år, Mollie 9 år samt Måns snart fyra veckor.
Födelsedagen: firas senare.
Nils Manelius, eller Nicke som han kallats hela sitt liv, tar emot bland byggställningar och bilar utanför huset på Klinten. Det är renovering och utbyggnation som pågår. Mer utrymme behövs, inte minst då familjen just utökats med en liten gosse till. Måns ska lillkillen heta som föddes i slutet av november.
– Jag är själv sladdbarn. Det känns nog lite på ett annat sätt med Måns, mer avspänt nu än med första barnen, säger Nils, och konstaterar att han enligt statistiken nu befinner sig mitt i livet.
– Vissa målsättningar har man inte nått, till exempel inom karriären. Men ”so what”, jag är mycket mer tillfreds nu än för tio år sedan.

Kärlek i studiestad
Nils Manelius är numera etablerad egenföretagare på Åland genom Manelius agenturer, som främst marknadsför råttskrämmaren Topostop och båtar, men vägen dit har inte varit självklar.
Som ung utbildade han sig till ekonomie magister vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Där träffade han Mikaela, med rötter på Åland, som också studerade i huvudstaden.
– Jag tog examen 1990. Då var det tuffa tider och svårt att få jobb. Därför började jag inom en helt annan bransch, åkte land och rike runt och sålde ortopediska implantat i fem år, säger Nils.
På den vägen kom han i kontakt med det åländska företaget Optinova. Det ledde till Ålandsflytt och flera år som försäljare av kanylslag. Därpå följde en turbulent period och Nils jobbade på olika företag inom it-sektorn på Åland, i riket och i Sverige. Arbetet gick bra, men innebar mycket resande och pendlande fram och tillbaka.
– Jag hann aldrig vara hemma hos familjen, säger Nils.
Livet på resande fot fungerade inte i längden och under ett arbetslöst år tog sig Nils en funderare på vad han ville göra.

Tips i bastun
Så en dag i simhallsbastun, efter babysimmet som hålls av sambon Mikaela, fick Nils höra om att Wirenius agenturer ville varva ner.
– Det handlade om försäljningen av råttskrämmarna Topostop, en unik grej. Siffrorna såg bra ut så jag satsade och tog lån för att köpa agenturen. Sedan dess, år 2003, har jag ökat omsättningen tio gånger om, säger Nils, som ser råttskrämmorna som en stadig inkomstkälla.
– Det finns, och kommer alltid att finnas, skadedjur. Det är fullt upp.
Egenföretagandet innebär långa arbetsdagar, det är inte ovanligt med jobb ännu vid 22-23-tiden. Men att driva eget innebär även att man får bestämma över sig själv, och Nils trivs.
– Det är roligt, det är därför man orkar. För mig har hobby och arbete flutit ihop. Det gäller att ha en balans mellan familj och jobb. Tidigare fiskade jag mycket, men nu hinner jag inte så ofta, säger han.
Vårtrollingen efter lax är dock helig. Samma gäng åker ut år efter år för att fånga årets fisk. En lax som väger mer än yngsta barnet brukar Nils sträva efter.
– Rekordet ligger på cirka 17 kilo. Jag minns inte exakt vilket år det var, men den vägde mer än Mollie, säger han, och vi konstaterar att den här våren finns goda förutsättningar att få en fisk som väger mer än nyfödda Måns.
– Får man en stor lax så får man en väldig adrenalinkick, det lever man på resten av året, säger Nils.
Hela familjen har faktiskt intressen kopplade till vattnet, alla är ”vattendjur” enligt jubilaren.
Det seglas och simmas och fiskas och när tid och tillfälle ges åker man genast ut på en båttur, både med egna båtar och provkörningar för agenturen.
Och blir det en ledig stund dröjer det inte länge innan Nils Manelius hittar något nytt att syssla med.
– Han är nog något av en ”donare”, han hittar alltid något att göra både hemma och borta, säger sambon Mikaela.

ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax