DELA

”Det var helt nödvändigt för mig att sjunga”

Fakta/ Anna Rydén, 50 år
Namn: Anna Rydén.
Född: den 27 januari 1960 i Hässelby i Stockholm.
Bor: i Jomala Möckelö.
Yrke: lärare.
Intressen: att sjunga och bygget av det egna huset.
Familj: maken Bertil Karlsson och sonen Erik Hellsten.
Födelsedagen: firas med närmaste släkten på lördag.
Anna Rydén föddes i Hässelby i Stockholm. När hon var ett halvt år gammal flyttade familjen till Hagsätra och därifrån så småningom till Örby.
Vid flytten till Örby bestämdes att Anna skulle fortsätta i samma skola i Hagsätra. Sedan föll valet på Brännkyrka gymnasium. Den egna skolgången är kanske grunden för hennes yrkesval.
– De flesta lärare var håglösa och pensionsmogna. För att återknyta till vad jag nu gör inspirerades jag av ett fåtal strålande lärare bland alla negativa exempel till att välja läraryrket.
Men direkt efter studenten såg inte Anna möjligheten i lärarstudier.
– Jag hade inte självförtroendet.Jag kunde inte tänka mig att gå på universitet.

Fick Erik
Istället började hon med en grundläggande konstutbildning.
– Mitt i det fick jag barn.
Erik föddes 1982. Eriks pappa heter Per Hellsten och är 16 år äldre än Anna.
– Vi var ihop tills Eriks var drygt ett år, men sedan jobbade vi tillsammans i tjugo år.
Anna avslutade sina studier efter att hon varit hemma med Erik några år. Hon började som grafisk designer på Pers reklambyrå. Så småningom startade Anna ett eget företag, men arbetade ändå ihop med Per.
– Jag satt framför datorn åtta timmar per dag och gjorde grafisk design för trycksaker och skickade e-brev över hela världen.

”Gränsgångare”
Men Anna har under hela sitt liv tillbringat mycket tid på Åland, framförallt på Lappo, där hennes mamma är född. Genom vistelsen på Åland träffade hon Bertil Karlsson och blev 2001 en ”gränsgångare”. Hon hade kontor på Åland och lägenhet i Sverige.
– Jag gjorde fyra deklarationer per år, en för företaget och det privata här på Åland och samma i Sverige. Just det var jättejobbigt, men annars var allt bara bra.
Men en vacker söndag ställde sig Anna frågan: ska det vara så här resten av livet?
– Nej, knappast. Om man bara låter allt fortsätta börjar det hända tråkiga saker, man blir gammal, trött och sjuk. Jag bestämde att jag måste göra något för att motverka den processen. Jag funderade på möjligheterna, men de var inte så många som när man var 20 år. Och det är ju bra för då är det enklare att välja.
Anna inledde således sina lärarstudier vid 45-års ålder. Självförtroendet som inte räckte till som ung fanns nu.
– Jag fick många glad tillrop om att det finns mycket jobb. Men mitt i studierna insåg jag att det inte är sant. Det är en huggsexa om lärarjobben.
Anna tog sin examen i januari 2009 och jobbar nu som timlärare i Geta skola.

Jazzsångerska
Men grafisk design och läraryrke i all ära, det är som jazzsångerska många ålänningar känner till Anna Rydén. Sången har funnits med från barndomens somrar med släkten från gården Arstu på Lappo. Alla sjöng och bland de jämnåriga kusinerna sjöngs det i stämmor. Fortfarande är Arstuflickorna ett begrepp.
– Det var egentligen min mamma och hennes systrar som var Arstuflickorna. Sedan när vi växte upp använde vi namnet Arstuflickorna till vår sånggrupp.
När Anna var föräldraledig med Erik gick hon kurser i jazzsång.
– Sedan gick jag med barnvagnen och övade takter och improvisation. Då hjälpte det mig att överleva. Det var en stressig tid, jag var ensamstående mor och inte så väl förberedd. Det var helt nödvändigt för mig att sjunga. Numera sjunger jag bara för att det är roligt.

Träffa folk
Nu när studierna är klara och huset i Jomala Möckelö sakta byggs färdigt börja Anna få tid att fundera på annat.
– Jag ska småpula tills huset är färdigt och kanske börja titta på trädgården. Och jag ska också återuppta deltagandet i kulturlivet på Åland och träffa folk. Allt har legat på is. Vi har skjutit upp många orsaker till att ha kalas så nu ska vi börja beta av.

NINA SMEDS