DELA

Den glade köpmannen som ger middagstips

Gladersanders fyller 40
Namn: Anders
”Gladersanders” Tommy Karlsson.
Född:
Den 30 november 1971 på gården Gladers i Hammarland Bredbolstad.
Bor: Bor i samma by, en kilometer från barndomshemmet, på Trutvik.
Yrke: Vice butikschef på Mathis-Hallen.
Familj: Sambo Mikaela Söderström, två döttrar, Amanda, 7 år, och Ellen, 2,5 år.
Födelsedagen: Firar med öppet hus i hemmet på onsdag från klockan 13.00 och framåt midnatt.
Ge oss ett middagstips för i dag!
Anders ”Gladersanders” Karlsson pratar mat och uppköp och vill ha nöjda kunder. Så han får ett uppdrag: Ge ett lockande tips till Nyans läsare.
Köp en bit lax, ta bort skinnet. Gnid in den i citronpeppar.
Lägg den på hackad purjolök, sätt in 20 minuter i ugn på 175 grader.
Häll över grädde blandad med chilisås och grädda 5 minuter till.
Häll över frysta räkor. Grädda ytterligare 5 minuter.
Oj, nu blev vi hungriga!
– Bra det, säger han. Då kan jag mitt jobb.

Anställd utan ord
Jo, om att Gladersanders kan sitt jobb råder det knappast något tvivel om. Över halva livet har han arbetat i livsmedelsbutiker. Han började redan efter grundskolan då han som 16-åring blev kallad till vad han kallar ”världens kortaste anställningsintervju”.
– Jag började med att sälja drycker åt Hartwalls och Olle Helenius, dåvarande butikschef på Hallen fick av Hartwalls representant höra att ”den här killen kan börja på måndag”.
Så. Gladersanders behövde inte säga ett endaste ord. Han var anställd. Han skulle arbeta med mat och dryck. Så har det pågått i år efter år. Det blir 24 år nu.

Malet farligast
På Hallen arbetade Gladersanders första omgången mellan åren 1988 till 1991. Han övergick till Kantarellen för en tioårsperiod där. Därefter var han butikschef på Matpunkten under sju år och sedan 2007 är han tillbaka på Hallen, som vice brutikschef med särskilt ansvar för färskvarorna.
– Det slängs alldeles för mycket fin mat, konstaterar han.
Hans uppgift är att varje dag lösa ekvationen av att ta in lagom mängd varor som säljs i rättan tid.
– Ett visst svinn måste det bli. Kunden tycker inte om att varorna är slut.
Att det slängs för mycket i hemmen går däremot lättare att motverka.
Det gäller att lukta och smaka. Känns maten bra så går en bra att äta, intygar han. Men blir du misstänksam och vill lukta en gång till, så är det nog komposten som gäller.
– Malet kött är vår farligaste vara. Sedan fisk. Men abborrar håller nog längre än vad folk tycks tro. Upp till sex dagar i ett ordentligt kallt kylskåp – men ingen ålänningen äter fisk äldre än tre dagar.

Färre E:n
Livsmedelsindustrins knep för att få oss kunder positivt inställda till varorna är han lite kluven till.
– Innehållsförteckningarna innehåller färre E-märkningar numera. Det beror på att företagen hellre skriver ut ämnet än dess E-beteckning. Många kunder vill minska antalet E och se där! Står det ”antioxidationsmedel” ser det alltså bättre ut i mångas ögon än E 300.
Att butiksinredningen är utstuderat uttänkt för att kunder ska köpa så mycket som möjligt stämmer inte riktigt med Hallen, enligt Gladersanders.
– För oss passar det bäst att ha mejeriprodukterna längst in. Och annat – tja lite yrkesknep finns kanske. De kan jag ju inte avslöja.
Att bara ungefär hälften av kunderna har inköpslapp med sig i butiken kalkylerar han kallt med. Då kan det löna sig att tipsa om extraprisvaror och ge tips och inspiration om middagsmat.

Gillar Tina
I dagens mattrender är kocken stjärnan, bonden glöms bort. handlaren gör pengarna.
– Nja, det stämmer inte riktigt. Om det bara var guld och gröna skogar att vinna inom livsmedelsbranschen skulle ju vem som helst kunna bli hur rik som helst. Så är det ju inte.
Mat-Tina gillade han. Hon lärde alla på Åland att köpa charlottenlök och flingsalt och talade hon om högrev skulle alla köpa högrev dagen därpå, hade hon lagat griskarré ville folk ha griskarré.
Skandaler i branschen finns förstås.
Har du märkt om köttfärsen någon gång?
– Nej aldrig. Skulle jag våga det på lilla Åland då hade jag nog sålt min sista paket malet…

Mat tar tid
Att middagsbestyren ofta går snabbt bekymrar honom.
– Mer och mer krymper tiden vi lägger ner på matlagning. Samtidigt ökar tiden framför tv:n.
Men han vet hur det är. 15 minuter efter arbetsdagens slut är han på Näfsby dagis och hämtar en flicka, och sedan hämtar han nästa flicka hos dagmamma och så är det dags att ställa sig vid grytorna. Han är vardagskock därhemma.
– Man vill ha mat på bordet innan barnen blir griniga. Det blir ofta makaroner och korv. Blir det riktig panik kan man koka vattnet i tekokaren och hälla över. Prioriteten nummer ett är att barnen är nöjda. Sedan lagar man oxfilé i lugn och ro till helgen i stället.
Men principen är; desto längre tid maten tar desto godare blir den.
– En grisytterfilé ska kunna ätas med löständer. Den ska bara kryddas och sättas in på låg värme 120 grader.

Roligt med folk
Gladersanders är, det hörs ju på namnet, glad och pratsam. Det ringer åtskilliga gånger i mobilen under intervjun.
– När det är fart så rycker alla i en. Med bra planering får jag jobba lugnare. Jag trivs på jobbet. Det är roligt att träffa människor.
Så har han också gått K-institutets butiksföreståndarutbildning på distans under 1,5 år.
På fritiden är det jakt och fiske som gäller. Och politik. Han är nyligen invald i kommunfullmäktige där han sitter för centern.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax