DELA

Carola hundar = sant

Namn: Carola Elisabet Selenius.
Född: Den 12 juni 1961 i Mariehamn.
Bor: I Lemland Norrby.
Yrke: Frisör, personlig assistent och hunduppfödare.
Familj: Maken Christer, dottern Jenny, hennes sambo Oscar och barnbarnet Elliott, 1 år, och dottern Anna och hennes sambo Pontus.
Födelsedagen: Bortrest.
Just nu finns det nio stycken hundar hemma hos Carola Selenius i Lemland Norrby. I den stora trädgården tränas två labradorer i apportering medan den brasilianska terriern Ida hellre ligger och myser i solen. Ava, som är av samma ras, ligger inomhus i en korg med sina fem valpar.
– Hundar är mitt största intresse, säger Carola.
För 30 år sedan började hon med labradorer, en ras som hon fortfarande föder upp.
– När mina flickor var små åkte vi runt i Finland och tävlade.
Carolas hundar har kommit på andra och tredje plats i finska retrievermästerskapen och hon har blivit finsk labradormästare en gång. Hon var också med i Europacupen för retrievers i Holland 1995, men då gick det inte lika bra.
– Hunden började pipa och sen var det kört, säger Carola och skrattar.
I apporteringsträningen måste hunden nämligen lyda blint. Under tävlingarna har man jaktprover där hunden ska hämta fågel. Hunden dirigeras till platsen och ska kunna styras på 150 meters avstånd.
– Den får inte gör ljud ifrån sig eller någonting. Folk tror ofta att apportering betyder att hundarna släpps lösa, men det är snarare enorm lydnadsträning.
Carola föder upp hundar i liten skala och har en valpkull i året. Hon tycker att det går bra att kombinera med yrkeslivet, eftersom hon inte jobbar så långa dagar.
– Och nu har jag dessutom sommarlov, säger hon.
Carola säger själv att hon trivs på landet. Huset ligger ett stenkast från Joel Petterssons barndomshem och omgärdas av en stor trädgård, åkrar och ängar. Sina barndoms somrar tillbringade i Jomala Önningeby och i dag delar hon och hennes syster på stugan som finns där.
– Mina föräldrar orkar inte vara därute så mycket längre, så nu är det en träffpunkt för mig och min syster och det är jättehärligt.
Men mycket har förändrats sedan barndomen.
– Det som var höängar när jag var liten är bostadsområden nu. Så här i Norrby känns ännu mer som landet för mig. Det är så vackert, en underbar by.


Som sladdbarn
Hennes brasilianska terrier Ida sitter i famnen och vill bli pajad.
– Hon och Ava är mina sladdbarn, brukar jag säga. De är knähundar som vill sitta i famnen hela tiden.
På somrarna är familjen ofta ute med båten och då får de små hundarna följa med.
Lika länge som hon har fött upp hundar har Carola varit verksam som frisör. Flera av dem från hennes examensklass har i dag egna salonger.
– Jag skulle egentligen ha varit med och firat 30-årsjubileum, men jag hade redan planerat in gemensamt 50-årsfirande med några kollegor, säger hon.
Efter att ha jobbat många år med kemikalier blev Carola allergisk och fick astma.
– Jag blev rädd att jag inte skulle tåla hundarna längre om jag fortsatte jobba med salongen, så nu klipper jag bara.
Två kvällar i veckan jobbar Carola i salongen på gården där hon bor. Resten av tiden jobbar hon som personlig assistent i Lemlands grundskola.
– Det trivs jag jättebra med. Det är härligt att jobba med småbarn nu när jag inte har några själv längre.
Hennes döttrar Jenny, född 1981, och Anna, född 1984, bor båda i Stockholm. Deras födelsedagspresent till Carola blir en middag på Seglarhotellet i Sandhamn senare i sommar.
– Nu för tiden vill jag inte ha så mycket saker, det är upplevelser med familjen som är pricken över i.

Linnea Friman

linnea.friman@nyan.ax