DELA

Carola har alltid arbetat med människor

Fakta/Carola Erikson, 60 år

Namn: Maud Carola Erikson, född Johansson.
Född:
Den 10 maj 1950 i Lemland Söderby.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Primärskötare, det som numera heter närvårdare.
Familj: Man Peik, sonen Daniel och bonusbarnen Bea och Jan.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på födelsedagen i dag måndag i hemmet på Idrottsgatan efter klockan 16.00.
När Carola Erikson börjar tala om vad som hände på Club Marin för 23 år sedan börjar det glittra i hennes ögon. Hon lyser plötsligen upp i ett stort leende.
Vi ska berätta vad det var – men först bakgrunden.
Hon hade varit ensam mamma till Daniel sedan han var tre år, han är född 1967.
Årtalet när han föddes säger hon tveklöst och självklart. Andra årtal ur sin levnad har hon inte samma koll på. Det behövs ju inte heller.
– Jag cyklade med Daniel på pakethållaren till och från dagis i ur och skur. Det var helt enkelt inte så roligt att vara ensamstående mamma på den tiden. Men det goda det förde med sig är att vi alltid stått varandra nära.

Bodde i skogen
Carolas pappa var sotare, mamma var hemmafru och arbetade hos bönder i trakten. Det fanns sex flickor i familjen. De bodde inne i skogen i Lemland Söderby.
– Visst det var lugnt, men också ganska fattigt.
Fortfarande trivs hon med stillheten i skogen. Det är antagligen ett minne från barndomen.
Hon gick i skola i Söderby, i Rörstorp och i Strandnäs och utbildade sig sedan till primärskötare.
Sin yrkesbana inledde hon på Ålands centralsjukhus och därefter var hon under många år anställd vid De gamlas hem i Jomala.

Gör nytta
Sedan 2002 arbetar hon inom hemtjänsten vid Mariehamn stad. Hon far runt och hjälper mestadels gamla personer med påklädning, avklädning, matbestyr, mediciner och gärna en och annan liten promenad när det hinns med.
Carola trivs med sitt arbete, hon har arbetat med människor hela sitt liv
– Man känner ju att man gör nytta och när klienterna är glada och vänliga när man kommer så känns det extra fint. Men tyvärr har vi alltför ofta bråttom och det känns som man far runt som en skottspole.

Dussintal äldre
Den dag när vi träffas arbetar Carola kväll. Det betyder att hon börjar sin tjänst vid 14.30 och håller på till klockan 23.00.
– Under den tiden besöker jag ett dussintal äldre. Jag jobbar ensam, så tar något extra lång tid på ett ställe, kommer jag för sent till nästa klient. Det känns lite trist.
Carola passar på att berömma sina arbetskompisar. I Mariehamn arbetar de i tre lag, själv är hon en av dem som jobbar i södra staden.

Stugliv
Allra bäst trivs Carola på stugan på Vårdö Sandö.
– Det ligger så avsides så på vintern springer vi genast till fönstret och kikar ut när vi hör en bil. Jag vill vara där mest hela tiden.
Det är inte heller omöjligt att det blir stugliv på heltid när pensioneringen blir verklig om nästan tre år.
– Det kommer att bli jätteskönt.
Enda bekymret på stugan är rådjuren inte kan låta hennes odlingar i trädgården vara i fred. I fjol åt de upp jordgubbsplantorna.

Hon bjöd upp
Andra intressen är båtliv, växthuset i stan, att motionssimma, att läsa – det blir mest kärleksromaner och åländska böcker – samt att resa. Hon har besökt Västindien, Thailand, Kanarieöarna, Rom med flera ställen och ska i vår resa en vecka till Turkiet.
Vad var det då som hände för 23 år sedan som får Carola att le i dag?
– Jag bjöd upp honom till dans. Det ångrar jag inte. Sedan dess är vi ihop!

Text och foto:
KIKI ALBERIUS-FORSMAN
kiki@nyan.ax