DELA

Bror-Yngve har många glädjeämnen

Bror-Yngve Johansson fyller 60 år
Namn: Bror-Yngve Johansson.
Född: 25 november 1950 i Sund Sundsby.
Bor: I barndomshemmet Sundsby gård.
Yrke: Teknisk försäljare.
Familj: Hustrun Eva-Len Mattsson och hennes tre döttrar Alexandra, med sambon Jocke och lilla Stella, Malin, med sambon Niklas och barnen Leo och Levi, samt Annie, med sambon John-Adam.
Intressen: Spelar med i Dur-rackarna.
Födelsedagen: Firas inte på födelsedagen, utan lördag 27 november med öppet hus i hemmet från klockan 15.00. Det bjuds på soppa och kakbuffé.
Hund, trummor, snipäventyr, totalrenovering av barndomshemmet och besök hos fadderbarnet i Indien. Bror-Yngve Johansson har hunnit med mycket under sitt liv hittills. Men hur det känns att fylla 60 har han ännu inte funderat så mycket över.
– Det är inte åren som räknas, utan hur det känns, säger han och skrattar.

Tekniskt intresse
Bror-Yngve jobbar som teknisk försäljare på elgrossisten Onninen Oy sedan tolv år tillbaka. Innan dess hade han liknande arbetsuppgifter på Ålands elcenter.
– Jag har varit intresserad av teknik sedan jag var liten och lekte med leksaksbilar. Jag tyckte om att plocka isär dem och se hur de såg ut inuti, säger han.
Han trivs bra på jobbet där det råder en ”rå men hjärtlig stämning”, som han säger.
Förutom det tekniska intresset finns det mycket som fyller Bror-Yngves liv. Han hjälper bland annat bonusdottern Malin att rida in sin häst, spelar golf och har 27 i handicap, donar hemma med huset eller åker ut med den överbyggda snipan Mynta, som alltid har en kruka mynta på akterdäck. Med i båten är då Eva-Len och hunden Bella, en tioårig welsh corgi cardigan.
– Vi har deltagit i Snipäventyret i fem år nu. Annars brukar vi åka omkring i den åländska skärgården. Man kommer ju inte så långt med en hastighet på 7 knop!

Resor och fina minnen
Men flera längre resor har Bror-Yngve hunnit med under åren. Bland annat har han varit mycket i Asien, i Thailand, Malaysia, Kina, Singapore och Indien.
– Ett fantastiskt minne är när jag reste till Indien på 90-talet och hälsade på mitt fadderbarn. Det var en riktig höjdare!
Ett annat fint minne som Bror-Yngve tar upp är när han träffade sin hustru Eva-Len första gången.
– Vi var med i en revy på Solbacka tillsammans för trettio år sedan. Cirkus utan like hette den. Jag spelade trummor i orkestern som hette Los liberalos, berättar Bror-Yngve.
Åren förflöt och 2004 träffades de igen. Den 7.6 2008 gifte de sig på Silverskär.
– Det var en fantastisk dag!
På köpet fick han bonusbarnen Alexandra, Malin och Annie.
– Alexandra döpte om mig till Bobo efter en seriefigur, en vit liten luden grej. Före dess kallades jag Brynka, men nu är det Bobo som gäller, säger han.

Helrenoverat barndomshem
Sextioårsdagen firas med familjen, men lördagen den 27 november håller han öppet hus från klockan 15.00 och så länge gästerna vill stanna. Festen hålls i barndomshemmet Sundsby gård, som blivit totalrenoverat från grunden och bland annat fått en vinterbonad glasverande.
Där bjuder Eva-Len, flickorna och Bror-Yngves syster Disa på laxsoppa, svampsoppa och ytterligare en soppa samt hembakt bröd och kakbuffé.
– Jag hoppas att många kommer förbi. Firandet pågår så länge folk vill stanna kvar. Alla är hjärtligt välkomna!

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax